Un proiect de lege privind constituirea si functionarea parcurilor industriale, initiat de 32 de senatori PSD, prevede ca administratorul parcului beneficiaza de drept de scutiri pentru mai multe tipuri de taxe si pentru impozite pe teren sau pe cladirile care fac parte din acest parc industrial.
Potrivit proiectului de lege depus la Senat, scopul acestui act normativ il constituie stimularea investitiilor directe autohtone si straine in industrie, servicii, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, dezvoltare regionala, dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii si crearea de noi locuri de munca.

In baza noii legi, titlul de parc industrial se poate acorda administratorului parcului care trebuie sa fie o societate comerciala romana, terenul are o suprafata de minim cinci hectare, cu acces la drum european, national sau judetean si asigura infrastructura pentru utilitati.

Competenta de a acorda tilul de parc industrial revine, prin aceasta lege, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, dar si Guvernul poate aproba, printr-un act normativ special, strategia de privatizare sub forma de parc industrial a societatii comerciale care avea calitatea de proprietar al platformei industriale existente la momentul privatizarii.

In proiectul de lege se stipuleaza ca titlul de parc industrial confera administratorului parcului, pe toata durata de existenta a acestuia, de drept, fara indeplinirea altor formalitati, scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinatiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial, scutire de la plata impozitului pe terenurile parcului, scutire de la plata impozitului pe cladirile din parcul industrial, dar si scutiri de la plata oricaror taxe datorate bugetelor locale pentru eliberarea de certificate de urbanism, autorizatii de construire sau autorizatii de desfiintare de constructii pentru terenurile si cladirile din infrastructura parcului.

Totodata, parcurile industriale pot beneficia si de alte facilitati ce pot fi acordate de autoritatile locale.

Unul dintre initiatorii acestei legi, senatorul PSD de Suceava Ovidiu Dontu, a declarat corespondentului Mediafax ca proiectul legii defineste in mod clar termenii in care poate functiona un parc industrial, elimina ambiguitatile din legislatia actuala si are ca scop atragerea de investitori in astfel de zone, dar si punerea in valoare a platformelor industriale parasite cu scopul de a se crea noi locuri de munca.

"Este un proiect al meu din 2008 pentru care am strans zece mii de semnaturi, pornind de la necesitatea infiintarii unei noi zone industriale in municipiul Suceava. Am constatat ca problematica de la Suceava se regaseste in intreaga tara, iar impreuna cu mai multi colegi am elaborat aceasta initiativa legislativa", a spus Dontu.

Fosta zona industriala a municipiului Suceava a fost transformata in zona comerciala dupa ce in locul principalelor fabrici s-au construit mai multe centre comerciale.

Noua zona industriala urmeaza sa fie amenajata prin folosirea unei suprafete de teren de 150 de hectare amplasata in apropierea societatii de termoficare Termica SA, zona in care se afla utilitati, exista cale ferata in apropiere fiind si inconjurata de drumuri de acces.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat, in urma cu o saptamana, la Suceava, ca la sfarsitul lunii martie va incepe discutiile privind strategia de reindustrializare care ar putea fi finalizata in septembrie, avand o componenta de parcuri industriale care sa atraga investitori.

El a mai spus ca nu crede ca este nevoie sa fie adoptata o legislatie suplimentara pentru parcurile industriale, dar ca se poate discuta, pentru companii de impact despre ajutor de stat.

"Principalul instrument este ajutorul de stat. Daca vom reusi sa aducem la Suceava o investitie de impact si care sa poata argumenta cu numarul de locuri de munca si cu cifra de afaceri utilizarea acestui instrument, noi nu vom ezita sa o facem", a spus Vosganian.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri