Insolventa proiectului de birouri Swan din Pipera si executarea silita a Evo Center One readuce in atentie o problema mai veche a proprietarilor din zona Pipera-Voluntari, cei care se confrunta cu cele mai mari rate de neocupare din Capitala. Ce sanse de restructurare au proiectele din zona si cum ar trebui abordata situatia intr-un astfel de caz?


Wall-Street.ro a discutat cu cativa specialisti straini si romani in restructurare pentru a raspunde la aceasta intrebare.

Desi Swan este prima insolventa mare din zona de birouri, nu este singurul proiect din zona care se confrunta cu probleme cu creditorii. Astfel, pe rolul Tribunalului Ilfov, wall-street.ro a mai gasit cererii de intrare in insolventa indreptate si asupra altor proiecte de birouri. Astfel, Baupartner a cerut insolventa Cubic Center Development SRL, iar Vector Facility Management insolventa Global City Business Park. In niciunul dintre cele doua dosare instanta nu s-a pronuntat pana in prezent. De asemenea, proiectul Evo Center One, al lui Dinu Patriciu, este in executare silita si a fost scos la vanzare pentru 1,5 mil. euro.

In prezent, Swan, cladirea care a anul trecut a acoperit 60% din cererea de spatii din zona, este in insolventa.
Ce planuri are investitorul? David Allen, seful pe Real Estate al Chayton Capital a declarat ca fondul de investitii este in discutii cu bancile finantatoare, iar actiunile curente sunt parte din acest proces. “Suntem increzatori ca vom putea ajunge la o rezolutie satisfacatoare. Intre timp, afacerea merge normal, continuam sa administram proprietatea, fiind increzatori ca in perspectivele de inchiriere si valoarea viitoare a investitiei.
Swan a ajuns la un grad de ocupare de 35%, iar potrivit oficialilor proiectului sunt alte cate tranzactii majore in negociere. Cel mai recent contract s-a semnat cu Mercedes pentru 3.000 mp.

Zona Pipera Voluntari este probabil cea mai dificila piata de birouri din Capitala in prezent, avand un stoc mare si un grad de neocupare pe masura.

Chiar daca multe din proiecte din zona nu au ajuns in situatia insolventei, restructurarea este probabil un must in multe cazuri.

Ce inseamna insa sa restructurezi un proiect?

“Procesul de restructurare a unei compani este complex si depinde de multe variabile. O solutie general valabila pentru businessurile dezvoltate in zona Pipera nu exista si nu poate fi oferita. Fiecare proiect de insolventa are motivatii extreme de specifice, asa ca nu se pot emite retete sau solutii universale”, spun oficialii Casa de Insolventa Transilvania.

Olivier Andre Fruhwirth, CEO al Re-Structure Real Estate Restructuring GmbH, subsidiara casei de avocatura Wolf Theiss pe probleme de real estate, companie care lucreaza peste mai mult de 10 proiecte in regiune ( ca reprezentanti ai bancilor) a povestit in cadrul unui interviu acordat pe teme de restructurare wall-street.ro, ce presupune reanimarea unui proiect imobiliar, dand ca exemplu chiar zona Pipera.
Preluarea unui proiect de catre creditor nu este Solutia perfecta, daca ar fi fost asa toate bancile ar fi avut portofolii uriase de real estate, dar este primul pas intr-o ultima instanta. Sigur ca cea mai buna varianta este sa vinzi activul si sa iti asiguri un exit pozitv, insa intre aceste doua variante optiunea preferabila este sa resuscitezi proiectul, ceea ce consuma timp si bani, spune Fruhwirth.

Cand ai o cladire nefinalizata fara chiriasi poate este simplu, termini constructia si poti apoi inchira, dar uneori procesul nu este atat de simplu, spune specialistul,care da ca exemplu chiar zona Pipera, "o zona cu un grad de ocupare relativ scazut si probleme semnificative. Pentru a restructura un proiect in aceasta zona nu este este indeajuns ca pur si simplu sa finalizezi cladirea. Trebuie in acelasi timp sa asiguri infrastructura, transport public, acces la magazine si asa mai departe. Toate aceste lucruri trebuie imbunatatite pentru a face zona mai atractiva. Altfel, vei avea o cladiri in mijlocul nicaieriului. Numim asta dezvoltarea cartierului si devine din ce in ce mai importanta in prezent", spune specialistul.

Un plus in zona ar putea veni chiar de la autoritatile din Voluntari, care recent au anuntat ca vor sa contracteze un credit de 70 mil. lei pentru a cofinantta investitii de dezvoltare urbana prin POR. Sigur, acum ramane de vazut spre ce vor fi orientati acesti bani. O varianta pentru proprietarii din zona ar putea fi insa si sa isi uneasca fortele astfel incat sa creasca atractivitatea zonei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri