Romania este in top 3 tari din regiune ca atractivitate pentru investitori, dar nu suntem prima optiune. Ilinca Paun, sefa Colliers International Romania, a povestit pentru wall-street.ro cum a gasit sentimentul investitional la MIPIM, unul dintre cele mai importante targuri internationale dedicate profesionistilor din imobiliare.
A afectat criza din Cipru apetitul investitorilor pentru achizitii locale?“Romania este in continuare o tara din top 3, ca optiuni de investititii. Prima este Polonia, urmeaza apoi Cehia sau Slovacia, iar pe locul 3 este Romania, inaintea Ungariei sau Bulgariei. Criza din Cipru nu afecteaza interesul pentru Romania. Sigur, afecteaza increderea in sistemul financiar, in masurile impuse de FMI”, spune Ilinca Paun.

Chiar daca in top 3, piata locala nu a fost in ultimii ani chiar un magnet pentru investitorii institutionali, iar diferentele fata de Polonia sunt notabile. De ce nu am ajuns sa ne batem cu polonezii pentru a atrage banii? Dincolo de factorul de risc de tara, Ilianca Paun spune ca principalul motiv este lipsa produselor “core” ( acele proiecte cu chiriasi multinationale, cu contracte ferme semnate pe perioade lungi de timp, chirii sustenabile si specificatii bune). Numarul unor astfel de cladiri de birouri oferite spre vanzare este foarte mic in Romania, spre comparatie cu Polonia, care in plus ofera inca si yieald-uri foarte atractive. Prin urmare “ in Romania ajung banii care nu au apucat sa fie cheltuiti pe primele piete, dar si fondurile de investitii cu foarte multi bani care isi impart resursele in mai multe tari pentru a repartiza riscul”, spune Ilinca Paun.

Sefa Colliers marturiseste ca investitorii “core” cu care a discutat la MIPIM, unul dintre cele mai importante targuri internationale dedicate profesionistilor din imobiliare, vad Romania ca o potentiala piata pentru investitii in urmatoarele12-18 luni, in prezent, insa, focusul lor nefiind orientat spre real estate-ul local.

Ilinca Paun subliniaza, insa, ca lipsa investitorilor institutionali din piata locala nu inseamna insa ca zona de investment nu este activa. Investitorii privati care cauta active distressed sunt activi. Foarte multa activitate se simte si in domeniul high-street, cumparandu-se multe spatii comerciale cu chiriasi, exemplifica sefa Colliers.

Paun a adaugat ca si terenurile sunt un segment mai activ, compania intermediind doar in ultimele cateva luni doua noi tranzactii in zona Barbu Vacarescu-Floreasca, dar si tranzactii de rezidential si office in alte zone.

De altfel, segmentul de terenuri ar putea avea o crestere in acest an, la fel ca si cel de investment. Sefa Colliers vede o scadere pe segmentul de retail, dar cresteri pe birouri si industrial.

In primele 3 luni, Ilinca Paun spune ca in companie s-a simtit o revigorare a activitatii fata de anul trecut, atat la nivel de cereri noi, dar si in ceea ce priveste incheierea unor deal-uri demarate anul trecut. Pe piata in general, in primele luni ale anului s-a simtit atat stabilitatea politica, cat si cea macroeconomica, insa pe de alta parte exista si o instabilitate imobiliara care se adauga lipsei de proiecte core. “Exista un semn de intrebare asupra sustenabilitatii chiriilor. Sunt contracte incheiate pe anumite chirii, insa investitorii vor sa stie daca acele niveluri sunt sustenabile. "Noi consideram ca valorile vor mai scadea in unele zone,unde rata de neocupare e mare, insa per total la nivel de piata nivelul va fi constant", a mai adaugat Paun.

Adica vor mai fi scaderi in Pipera ( zona cu cel mai mare grad de neocupare-n.r.)? "Nu neaparat in Pipera ci in general in zonele cu grad mai ridicat de neocupare", spune Ilinca Paun.

Potrivit raportului de piata al Colliers, anul acesta vor fi livrati pe piata 144.000 mp de birouri, din care 100.000 mp vor fi livati in zona Barbu Vacarescu-Floreasca si Dimitrie Pompeiu.

Stocul care se va adauga in Floreasca-Barbu Vacarescu, zona care a avut constant una dintre cele mai reduse rate de neocupare din Bucuresti, va duce si la o crestere a ratei de neocupare, iar in acelasi timp Colliers noteaza in raportul de piata pe 2012 ca ar putea fi si scaderi de chirii in cladirile existente din zona, avand in vedere pachetele financiare flexibile din noile proiecte.

De asemenea, piata de birouri este una care nu se bazeaza pe extinderi, in afara de domeniul IT neexistand cereri pe aceasta zona, ci pe relocari si renegocieri, chiriasii mutandu-se pur si simplu dintr-o cladire in alta.

De ce se muta? Ilinca Paun spune ca sunt doua motive: banii si relatia personala pe care (nu) o stabilesc cu proprietarul cladirii.

Legat de ratele de neocupare, Ilinca Paun spune ca pe langa ratele de neocupare publice, mai exista si o piata a sub-inchirierilor, care nu poate fi cuantificata.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri