Proiectul Dambovita Center ar putea fi dezvoltat de o importanta companie imobiliara, sustinuta financiar de un consortiu de banci internationale, a declarat, joi, pentru Rompres, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.

"In doua saptamani voi prezenta in Guvern o nota cu privire la acest proiect si vom vedea ce este de facut. Fie reziliem contractul cu firma turca care este desemnata sa realizeze proiectul, fie acestia vor gasi finantare", a precizat ministrul. Borbely a spus ca un consortiu de banci importante ar putea finanta in parte proiectul, care va fi dezvoltat de un puternic jucator pe piata imobiliara. Autoritatile vor sa gaseasca un investitor puternic care sa participe la dezvoltarea proiectului fostei Case Radio, redenumit Dambovita Center.

Ministrul Borbely a explicat ca solutia rezilierii contractului ar fi putut produce stoparea proiectului pentru doi sau trei ani, atat cat ar fi fost necesar pentru rezolvarea contractului in justitie. Statul detine circa zece% din acest proiect, prin Compania Nationala de Investitii, dar este posibila cresterea participatiei prin renegocierea cu cei care vor dezvolta proiectul. Totodata, se va face o reevaluare a terenului pe care se afla Casa Radio.

Laszlo Borbely anuntase in noiembrie 2005 ca va rezilia contractul de construire a proiectului Dambovita Center in urma neregulilor constatate in derularea contractului incheiat cu firmele responsabile de acest proiect. Ministrul a spus ca a sesizat doua nereguli. in primul rand, firma care a depus ofertele pentru dezvoltarea proiectului si care a castigat contractul Dambovita Center, consortiul Mimel&Orb Estate, a cesionat actiunile catre o firma din Turcia, Cenk Vefa Kucuk. Al doilea motiv pentru care ministrul a propus rezilierea contractului il constituie lipsa finantarii proiectului, partea privata trebuind sa demonstreze ca are cei 130 milioane dolari necesari pentru startul proiectului.

Reprezentantii firmei din Turcia au anuntat ca vor da statul roman in judecata, la instante internationale, in cazul rezilierii acestui contract. Ministrul Borbely declarase initial ca statul nu este obligat sa plateasca despagubiri pentru rezilierea contractului si si-a exprimat intentia de a organiza o noua licitatie pentru construirea proiectului Dambovita Center, la care sa participe firme puternice.

Aproape patru ani de istorie

Istoria contractului Dambovita Center a inceput in iulie 2002, cand a fost publicat anuntul de intentie in Monitorul Oficial al Romaniei partea VI-a pentru construirea acestui proiect. in intervalul 29 iulie 2002 - 26 septembrie 2002 a fost distribuit, la cerere, documentul atasat anuntului de intentie unui numar de 13 societati, intre care si consortiul format de firmele Mimel Insaat Sanayi Ve Ticaret A.S. - Turcia si Orb Estates PLC - Marea Britanie. La sfarsitul perioadei de depunere a scrisorilor de intentie, grupul de investitori Mimel Insaat VE Ticaret AS si Orb Estates PLC a fost singurul care a depus scrisoare de intentie, conform cerintelor.

Pe parcursul anului 2002 a fost aprobat raportul comisiei de evaluare a scrisorilor de intentie si a fost incheiat acordul de proiect intre cele doua parti. in perioada ianuarie - martie 2003, a fost negociat contractul de PPP (Parteneriat Public Privat), iar in data de 8 aprilie 2003 in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr.238 a fost publicata Hotararea Guvernului nr.304 privind mandatarea MLPTL sa semneze contractul de parteneriat public-privat pentru reconversia functionala a amplasamentului Dambovita Center si de finalizare a constructiilor existente.

Pentru derularea proiectului de reconversie a fost infiintata Compania de Proiect Dambovita Center SRL, in care sunt asociate alte doua firme: Dambovita SA si Dambovita LTD. Aceste ultime doua firme au, insa, sedii in paradisuri fiscale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri