Preturile locuintelor din Romania au scazut cu 33% fata de varful atins in primul trimestru din 2008, iar perioada crizei a dus la cresterea diferentelor de pret dintre apartamentele vechi si cele noi, exceptie facand Bucurestiul, unde din contra aceasta diferenta s-a micsorat, arata indicele proprietatilor rezidentiale realizat de Eurobank Property Services (EPS).
La nivel national, Indicele Rezidential EPS a inregistrat o usoara crestere in primul trimestru al anului 2013, in urma unei scaderi similare inregistrate in trimestrul anterior.

Tipologia unor mici fluctuatii in jurul unui nivel stabil de pret a devenit comuna in ultimii doi ani. Rezultatele diferitelor zone componente ale indexului national variaza, unele inregistrand cresteri de preturi, iar altele scaderi in ultimul trimestru.

Preturile din Ilfov au crescut cu 2,4% in T1

In ultimele patru trimestre, indexul pretului national a scazut cu -1,2%.

Preturile rezidentiale din Romania au inregistrat o scadere cumulata de -33% (-7,6% in medie pe an) fata de maximumul pietei, inregistrat in primul trimestru din 2008.

Preturile din zonele Bucuresti Centru si Bucuresti Periferie au scazut in primul trimestrul al 2013 cu -4,1% si, respectiv, cu -5% de la un trimestru la altul, spre deosebire de preturile din Judetul Ilfov, care au crescut cu 2,4%, indicand un posibil echilibru al pietei. Comparativ cu primul trimestru al lui 2008, preturile din Bucuresti au suferit o scadere cumulata de -51%, sau -13.3% in medie pe an.

Locuintele noi din Bucuresti s-au ieftinit peste media pietei


Pretul proprietatilor noi (livrate in ultimii trei ani) a inregistrat o crestere peste medie in ultimul trimestru la nivel national, in timp ce pretul proprietatilor noi din Bucuresti a scazut in ritm mai rapid comparativ cu media Capitalei. De asemenea, indicii EPS sugereaza ca diferenta de pret a proprietatilor noi comparativ cu cele vechi, cu caracteristici similare, a crescut in ultimii patru ani la nivel national, exceptie facand Bucurestiul unde diferenta dintre cele doua tipuri de proprietati s-a micsorat.

Regiunile cu cele mai mari cresteri de preturi


La nivelul zonelor geografice, Sud si Moldova au inregistrat cele mai relevante cresteri de preturi, cu niveluri cuprinse intre maxim 7,8% si, respectiv, 3,9% pe parcursul trimestrului. Majoritatea celorlalte divizii au inregistrat, de asemenea, cresteri de preturi cuprinse intre 1,2% si 3,4%, cu exceptia zonelor Bucuresti-Ilfov si Dunare-Marea Neagra, care au inregistrat scaderi de preturi. Pe de alta parte, zona de Vest a inregistrat cea mai mica scadere a pretului mediu din ultimii cinci ani, totalizand -24,5%, comparativ cu primul trimestrul al lui 2008, sau -5,5% in medie pe an.

Craiova si Oradea, cele mai mari cresteri trimestriale

Marile orase ale Romaniei au inregistrat o diferenta si mai mare de crestere pozitiva si respectiv negativa a pretului, comparativ cu zonele geografice. Craiova si Oradea au inregistrat cele mai mari cresteri trimestriale, fiecare cu peste 10%. In plus fata de surclasarea celorlalte orase cu privire la variatia trimestriala a preturilor, cea mai mica scadere a pretului mediu din ultimii 5 ani, a fost inregistrata de Oradea si Iasi, ambele sub media nationala de -7,6% pe an, devenind pietele de proprietati rezidentiale cele mai performante din randul celor mai mari 10 orase din Romania.

Cele mai recente rezultate ale principalilor indici aferenti primului trimestru din 2013 sustin tendinta stabila observata in ultimele 4-6 trimestre, atat la nivel national, cat si in Bucuresti. Fluctuatiile pozitive si negative devin obisnuite pentru piata rezidentiala din Romania, reflectand atat conditiile economice dificile de pe continentul european, cat si nivelul de incredere de pe piata locala care ar putea permite, in viitorul apropriat, o revenire a nivelului tranzactiilor de pe piata rezidentiala.

Eurobank Property Services S.A. este o subsidiara a grupului Eurobank. Infiintata in iunie 2005, drept un centru de servicii integrate, compania ofera solutii complete pentru domeniul imobiliar.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri