GTC sustine ca nu mai poate construi mall-ul Galleria Bucuresti dupa ce in martie a fost adoptata o decizie care nu mai permite utilizarea terenului clasificat ca zona verde pentru alte scopuri, iar din aceasta cauza compania a pierdut 15,1 milioane euro, doua treimi din valoarea proprietatii.

"In data de 12 martie, Camera Deputatilor din Romania a aprobat o decizie care prevede ca nu mai este posibil sa utilizezi pentru alte scopuri orice teren care este clasificat in prezent ca zona verde. Legea actuala nu permite GTC Group sa construiasca pe terenul din Bucuresti, unde intentiona sa dezvolte Galleria Bucuresti, fiind clasificat ca zona verde. Ca rezultat, compania a pierdut 15,2 milioane de euro", se arata in raportul trimestrial al companiei, citat de Mediafax.

Terenul, in suprafata de 12,3 hectare, era evaluat de companie la 22 milioane de euro la finele anului trecut. GTC intentiona sa construiasca un mall de 54.000 de metri patrati, insa nu a reusit sa obtina autorizatia de construire.

Terenul se afla in zona Petricani, intr-o arie aflata pe traseul proiectului de racordare la autostrada Bucuresti-Ploiesti.

In raport se mai arata ca valoarea complexului de birouri City Gate din Piata Presei din Bucuresti a scazut cu 7,7 milioane de euro, fata de sfarsitul anului trecut, la 161 milioane de euro. Chiria medie in complexul de birouri, cu o suptafata de 47.700 metri patrati si un grad de ocupare de 95%, este de 22 euro/mp/luna.

Totodata, centrul comercial Galleria Arad a fost evaluat la 31 de milioane de euro, la fel ca in decembrie 2012. Mall-ul are 32.500 metri patrati inchiriabili si o rata de ocupare de 97%. Chiria medie este de 5 euro/metru patrat/luna.

GTC mai detine in Romania alte trei centre comerciale, Galleria Piatra Neamt, Galleria Suceava si Galleria Buzau, evaluate la 7 milioane euro, acestea fiind disponile la vanzare.

Dezvoltatorul a obtinut anul trecut venituri totale in Romania si Bulgaria de 8,4 milioane de euro, fata de 6 milioane de euro in perioada similara din 2012.

Costurile din cele doua tari au totalizat 5,4 milioane de euro, fata de 3,5 milioane de euro in anul anterior. Astfel, rezultatul net din chirii se ridica la 3 milioane euro, comparativ cu 2,5 milioane euro in 2011.

Veniturile raportate de companie pe cele zece piete pe care este prezenta in Europa Centrala si de Est au insumat 21 milioane euro, in scadere de la 23 milioane euro cu un an inainte.

GTC mai detine in Bucuresti doua complexuri rezidentiale, Rose Garden si Felicity.

Totodata, compania are in plan dezvoltarea de alte proiecte atat rezidentiale, cat si de birouri, toate in Bucuresti.

GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta complexul de birouri, langa Piata Presei in Bucuresti, insa inceperea constructiei a fost intaziata din cauza lipsei finantarii.

Compania este activa in Polonia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia si Ucraina, unde detine active de peste doua miliarde de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Bucuresti: Un intreg cartier, izolat de mascati si politisti