Cum ne alegem locul pe care sa construim casa? Achizitionarea unui teren nu este o operatiune simpla. Poate fi un esec financiar daca legisilatia nu permite construirea pe suprafata respectiva
Preturile pentru terenuri au crescut spectaculos in ultimii ani. Cu toate acestea, exista oferte care prezinta terenuri la preturi foarte mici comparativ cu alte suprafete din zona respectiva. Totul poate sa fie in regula. Este insa indicat ca acela care cumpara sa se informeze asupra situatiei terenului, deoarece risca sa incheie afacerea si apoi sa constate ca nu poate ridica mult visata casa, sau, pentru a incepe lucrarile, trebuie sa efectueze demersuri legale care dureaza citeva luni si presupun cheltuieli suplimentare. In cele din urma poate constata ca se pierde mult timp, iar cheltuielile pe care le face aduc valoarea terenului la o valoare apropiata de a celui pe care, daca l-ar fi cumparat la un pret mai mare, ar fi putut sa inceapa sa construiasca imediat ce ar fi obtinut autorizatia.

Necazuri de extravilan

Foarte importanta este situatia juridica a terenului. Situatia ideala o constituie achizitionarea unui teren intravilan scos din circuitul agricol. In acest caz se poate incepe construirea dupa parcurgerea etapelor legale. Varianta cea mai pesimista o constituie achizitionarea unui teren extravilan. In acest caz nu se poate construi. Primul lucru pe care trebuie sa-l faca este sa se intereseze la primarie daca respectivul teren poate fi scos din extravilan.

In cazul in care este posibil, proprietarul trebuie sa treaca terenul din extravilan in intravilanul agricol, iar apoi in intravilanul construibil. äPozitia acestuia in extravilan presupune introducerea in prealabil in intravilan prin aprobarea de catre Consiliul Local a unui Plan Urbanistic Zonal. Acesta practic creeaza un regulament de urbanism cu privire la terenul in cauzaô, spune Octavian Ungureanu, arhitect la compania Trilitica. Aceasta etapa dureaza cel putin trei luni si presupune cheltuieli din partea proprietarului care trebuie sa angajeze un specialist pentru efectuarea PUZ.

Apoi mai sint necesare si alte acte, precum intabularea si cadastrul. Evident, nu poate lipsi cererea catre primarie. Este bine ca tranzactia sa se incheie dupa ce demersurile legale sint finalizate, in caz contrar, cumparatorul intrind tot in posesia unui teren extravilan. Trecerea din extravilan in intravilan se poate realiza si printr-un Plan Urbanistic General al autoritatilor locale prin care se decide extinderea intravilanului. Totul tine de sansa, deoarece acest lucru se petrece, de regula, o data la doi sau trei ani.

Prudenta maxima

Pentru a scapa de griji clientul trebuie sa fie prudent. Astfel, trebuie sa verifice atent actele de proprietate si sa studieze si documentatia cadastrala pentru a vedea daca limitele proprietatii corespund cu cele din documentele legale. Astfel, se evita posibilele litigii ulterioare. Nu trebuie sa uite sa se intereseze daca terenul respectiv este revendicat de fosti proprietari.

Nu in ultimul rind, cumparatorul trebuie sa stie ce vrea sa construiasca pe acea suprafata, deoarece legislatia in vigoare stabileste conditii clare in ceea ce priveste ridicarea de cladiri in localitati. äPreferabil este sa solicite situatia urbanistica inainte de achizitionarea terenului, sau, daca deja a cumparat, va solicita eliberarea unui Certificat de Urbanism, care precizeaza daca si in ce conditii se poate construiô, spune Adrian Bold, directorul Directiei de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Primariei Capitalei.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5353&art=11&cHash=2c71bdca4c

Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Imobiliare ╚Öi construc╚Ťii »


Setari Cookie-uri