“Acea proprietate s-a vandut, dar vom scoate la vanzare ceva similar in curand. Daca ne trimiteti un formular, va trimitem toate detaliile”, in aceasta cheie s-au incheiat cinci conversatii telefonice cu reprezentantii a cinci banci diferite, discutii legate de bunurile executate silit, intr-o sesiune scurta de mistery shopping.
Toti cei care mi-au raspuns au fost extrem rapizi si mi-au furnizat formularele si informatiile cerute in cel mai scurt timp, de la cateva minute-la cateva ore.

Sigur, sunt inca banci care au ramas in zona anunturilor de tip pdf, fara niciun contact cu exceptia telefonului fix al executorului judecatoresc, pe care de cele mai multe ori trebuie sa il pui sub lupa pentru a-l descifra, dar peisajul executarilor silite s-a imbunatatit vizibil in ultima perioada, atat asupra modului de prezentare pe site-urile proprii, cat si ca extinderea promovarii pe mari portaluri imobiliare. Astfel, exista un numar in crestere de banci care incep sa isi orienteze anunturile spre clientul final si astfel sa faca lizibile si sa promoveze detaliile bunurilor scoase la vanzare catre cat mai multe surse.

Spre exemplu, pe imobiliare.ro, cel mai important portal imobiliar din Romania, numarului anunturilor de executari silite a crescut cu peste 100% in cateva luni. Astfel, in prezent pe portal 2.358 de anunturi individuale in sectiunea de executari fata de 1.078 in februarie.

“Lucram in prezent cu 10 banci, iar la inceputul anului aveam 6 banci in portofoliu. Evident ca ne asteptam sa creasca atat numarul bancilor cu care incheiem contracte de promovare cat si numarul de anunturi, trendul in aceste prime 5 luni ale anului indicand acest lucru. Am avut si continuam sa avem intalniri frecvente cu reprezentantii bancilor, am dezvoltat de altfel produsul impreuna cu ei si-l adaptam in permanenta in urma feedbackului lor. Asa s-au nascut de exemplu toate sistemele de raportare pe care le punem la dispozitie, specifice bancilor. Am discutat pana acum cu peste 30 de banci si de anul trecut avem un om dedicat in echipa, Victor Patesan, cu background considerabil in sectorul bancar si real estate, care a preluat rolul de product manager pe licitatii si executari silite. Alaturi de el, avem in echipa un account manager dedicat, Cristina Boarna, care a venit la noi de la executari.com unde era project manager”, au declarat pentru wall-street.ro, oficialii Imobiliare.ro.

Oficialii Executari.com, cel mai important portal dedicat executarilor silite estimau anterior ca in acest an numarul bunurilor executate silit va ajunge la peste 16.000, dupa ce, in 2012, acest numar a fost de 8.395, iar in 2011 a fost de 4.237.

Raiffeisen, Volksbank sau BCR sunt printre banci care au pagini web dedicate bunurilor in executare, foarte similare unor portaluri imobiliare ca detaliere a proprietatilor si utilizare.

Reprezentantii VB Services - subdivizie a Volksbank Romania- au spus pentru wall-street.ro ca promovarea proprietatilor se face in special online, dar ca se foloseste si reteaua de sucursale a Volksbank Romania cat si ziarele locale si nationale.

“Cea mai buna colaborare o avem cu site-urile specializate in anunturi imobiliare: Imobiliare.ro si Magazinuldecase.ro. In curand vom extinde lista colaboratorilor si cu alte site-uri de mica-publicitate”, au mai spus oficialii VB Services.

Cum merg vanzarile?


O statistica a vanzarilor la executare silita nu exista, discutam insa cu siguranta de un numar de tranzactii in crestere.

“Piata este in crestere, ceea ce este natural in conditiile ca bancile sunt din ce in ce mai dispuse sa scoata pe piata proprietatile, sa le promoveze”, spune Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, cea mai mare companie imobiliara locala, care a adaugat ca in acest segment cash-ul este rege.

De altfel si oficialii VB Services mentioneaza ca “atat interesul cat si cererea a crescut fata de anul trecut datorita faptului ca s-au intensificat actiunile de promovare si marketare a acestor proprietati. Conform site-ului nostru, smarthousing.ro, 354 asset-uri s-au vandut in ultimele 12 luni, achizitionate in special cu banii jos”.

“In ceea ce priveste rezultatele, in luna aprilie am generat 3.225 de leaduri (contacte prin email si telefon) fata de 1.320 in urma cu trei luni, adica o crestere de 244%. De asemenea, numarul mediu de proprietati/banca la noi in site a crescut in ultimele trei luni de la 180 proprietati/banca la 236 proprietati/banca”, mai spun oficialii Imobiliare.ro.

Cifrele arata bine, iar bancile nu isi imbunatatesc doar site-urile si prezentarea ofertei, ci incearca sa atraga si o gama cat mai larga de clienti, asa ca unii jucatori au creat produse speciale de creditare pentru locuintele in executare. Raiffeisen Bank are spre exemplu un astfel de credit, la o dobanda anuala efectiva de 8,5433% la lei si 5.4464% la euro.

Ce presupune achizitia unei locuinte la executare silita?

Pentru a achizitiona o locuinta la executare silita trebuie sa platiti o cautiune pentru a participa la licitatie, de 10% din pretul de pornire. Daca nu castigati licitatia, banii va vor fi inapoiati in 48 de ore. Daca castigati licitatia trebuie sa achitati intr-o luna suma integral. Sunt insa si neajunsuri, astfel unele locuinte pe care nu le puteti vizita inainte, proprietarii nefiind evacuati pe perioada executarii si exista riscul, cei din banci spun ca se intampla rar, ca fostii proprietari sa refuze sa paraseasca casa sau sa produca daune.
De asemenea cel mai usor este sa aveti cash, desi sunt si banci care ofera credite.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri