Circa 10.100 de garantii au fost acordate anul acesta, pana in prezent, in programul Prima Casa, in timp ce valoarea medie a unei finantari a scazut usor fata de anul trecut, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de FNGCIMM.
Programul Prima Casa continua sa fie principalul resort al tranzactiilor cu locuinte, devenind din ce in ce mai important inclusive pe piata locuintelor noi, mai ales in contextual in care oferta de locuinte a caror constructie a demarat in ultimii ani este create special pentru acest program. Viitorul programului este insa pus sub semnul intrebarii, in conditiile in care in programul de guvernare s-a specificat intentia de a inlocui acest program cu un altul, intitulat Noua Casa.

Chiar daca pana in prezent ritmul de acordare al dosarelor este comparabil cu cel de anul trecut, de aproximativ 100 de dosare pe zi, pentru 2013 raman inca suficiente fonduri pentru a acoperi cererea pentru aproximativ intreg anul.

Astfel, potrivit datelor furnizate de FNGCIMM, in conditiile impartirii riscului intre finantatori si stat, plafonul disponibil pentru finantari in 2013 se ridica la 400 mil. euro.

Banii probabil se vor imparti catre mai multi beneficiari, decat o suma similara in urma cu 2 ani, in conditiile in care, potrivit FNGCIMM valoarea medie a finantarilor a fost intr-o usoara scadere anul acesta fata de anul trecut.

Astfel, in acest an valoarea medie a unei finantari in acest an este de aproximativ 37.400 euro.

Prin comparatie, potrivit unor date anterioare in 2012, Fondul a acordat aproximativ 26.000 de garantii iar valoarea medie a unui credit in cadrul programului Prima Casa a fost de 39.400 euro.

Astfel, cel putin pentru 2013, Prima Casa va fi un program functional. Ce se va intampla in continuare? A demarat vrun demers de modificare a programului?

“Programul Prima Casa este un program guvernamental care se desfasoara in conditiile stabilite de Guvernul Romaniei, FNGCIMM indeplinind exact mandatul incredintat. In cadrul consultarilor care au vizat acest program, FNGCIMM a recomandat ca factorii de decizie sa aiba in vedere incurajarea achizitiilor de constructii noi”, spun oficialii FNGCIMM.

Recomandarea Fondului vine si ca urmare a trendului ascendent de achizitii de locuinte noi.

Incepand din 2012 a putut fi observata si o crestere a interesului pentru locuintele noi, construite dupa 2008. Astfel, ponderea acestui tip de proprietati in totalul tranzactiilor a crescut de la 27% in 2011 la 31% in 2012.

Acest trend s-a intensificat in primele trei luni ale acestui an, in conditiile in care 34% din achizitiile prin Prima Casa au vizat unitati locative noi. Cele mai multe astfel de locuinte au fost cumparate, din 2009 incoace, in nord-vestul tarii (40% din totalul tranzactiilor la nivel de regiune).


Pe locul al doilea in clasament se situeaza zona Bucuresti-Ilfov, cu o pondere de 37%. Pe de alta parte, regiunile codase la achizitia de unitati construite dupa 2008 sunt sudul si sud-vestul tarii, cu o pondere de 12%, si, respectiv, 13% a tranzactiilor cu astfel de proprietati.

Din totalul locuintelor achizitionate prin Prima Casa, 51% au fost apartamente cu doua camere, urmate, in proportie de 28%, de cele cu trei camere, apoi de garsoniere (12%) si locuinte cu mai mult de trei camere (9%). De la momentul demararii programului pana in prezent, se observa o crestere a ponderii detinute de unitatile locative tricamerale, de la 23% in 2009, la 31% in 2012 si 32% in 2013.

In 2009, beneficiarii acestui program au contractat 12.000 de imprumuturi garantate de catre stat. In 2010, numarul creditelor aprobate a fost aproape dublu, respectiv circa 23.000. Anul 2011 insa a fost marcat de o diminuare semnificativa a interesului pentru acest gen de finantari bancare (au fost acordate doar 19.000 de garantii).



Citeste si Cum arata oferta de locuinte pentru Prima Casa si cele mai bune credite Prima Casa.

Sursa grafice: FNGCIMM


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri