Producatorul german de sisteme de actionare a usilor, a ferestrelor si a tehnologii de siguranta, Geze, estimeaza o usora crestere a businessului in 2013 si spun ca anul acesta telul primordial nu este cresterea cifrei de afaceri, ci a profitului. Vlad Stanislav, directorul general al Geze Romania a povestit intr-un interviu acordat wall-street.ro cum merg afacerile companiei, dar si ce planuri are firma pe plan local.

Printre clientii companiei se numara Petrom City, Swan Offices, Nusco Tower, centrele comerciale Sun Plaza, Palas Iasi, Maritimo Constanta, Lidl sau Dedeman, dar si parcul industrial Emerson Cluj-Napoca.

In 2012, Geze Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 1,74 milioane euro, in crestere cu 8% fata de exercitiul financiar precedent.
Cum au mers afacerile in acest an? “Business-ul s-a resimtit in primele luni ale anului acesta din cauza perioadei de instabilitate post electorala, blocajului financiar generat de lipsa de lichiditate din piata, dar si din cauza perioadei de iarna, fiind un business sezonier. Insa dupa primul trimestru, piata si-a mai revenit, au aparut semnale pozitive, cifrele au revenit la normal comparativ cu anii precedenti.

Revenirea s-a datorat demararii unui numar mai mare de proiecte comparativ cu ultimii 2 ani, iar cele care au fost blocate din cauza instabilitatii politice s-au reluat treptat”, spune Vlad Stanislav, companie care estimeaza pentru 2013 o mentinere a business-ului, cu o usoara crestere de 1%, avand ca focus profitabilitatea si stabilitatea.

“Vrem sa ne crestem profitul si sa consolidam anumiti indicatori de perfomanta, astfel ca dupa ani de crestere continua, in 2013 nu ne facem un tel primordial din cresterea cifrei de afaceri”, spune Stanislav.

Pentru a-si indeplini obiectivele compania are a luat hotararea de a se orienta spre vanzari directe in proiectele reprezentative existente pe piata precum si pe serviciile de after sales generate de catre divizia Geze Service”, a mai spus Stanislav.

O usoara revenire a pietei in 2013-2014

Piata a stagnat in anul 2012, iar investitiile anuntate s-au lasat asteptate. Putine proiecte au fost finalizate, segmentele pe care s-a inregistrat o activitate moderata fiind retailul, office-ul si segmental medical privat.

“Pentru anii 2013-2014 estimez ca se va inregistra o usoara revenire a pietei, bazandu-ma pe numarul de proiecte demarate si deblocate in primavara aceasta din segmentul office, dar si pe cel medical privat”, spune Stanislav.

Managerul Geze Romania considera si ca anuntarea unui numar mai mare, ca in anii anteriori, de investitii in segmentul industrial cu precadere in Bucuresti, Cluj si Ploiesti este imbucurator si il face sa creada ca 2014 va fi un an mai bun si pentru acest segment de piata.

“In ceea ce priveste segmentul de retail, acesta isi incetineste treptat expansiunea, cu toate ca asistam la cel putin o lansare a unui centru comercial de tip mall pe an; observam ca lanturile de magazine deschid mult mai putine unitati comparativ cu anii anteriori, iar acest trend va continua”, a mai spus Stanislav, care a mentionat ca in ultimii ani cota de piata a firmei a ramas constanta, in timp ce numarul de usi automate s-a diminuat usor in favoarea sistemelor si feroneriilor manuale de actionare a usilor, dar si a partitiilor din sticla.

Ce vor clientii acum?

Cerintele si trend-ul premium s-au pastrat, dar puterea financiara a scazut din cauza crizei financiare, fiind disponibile bugete mult mai reduse.

“Ne bucuram sa remarcam aparitia pe piata din Romania a proiectelor care ne solicita produse speciale ‘’barrier free’’ precum si produse certificate specifice ‘’cladirilor verzi’’”, spune managerul Geze.

“Segmentul usilor automate genereaza cel mai mare volum din cifra de afaceri in special datorita notorietatii si calitatii premium, confirmand pozitia noastra de lideri pe acest segment. Datorita diversitatii gamei precum si a calitatii excelente, (GEZE fiind inventatorul amortizorului acum mai bine de 100 de ani), amortizoarele reprezinta un al doilea segment de importanta majora din valoarea cotei noastre de piata din Romania”, a mai spus Stanislav.

Declararea prea usoara a insolventa, o problema mare pentru securizarea cash-flow-ului

Recuperarea creantelor reprezinta in continuare una dintre cele mai spinoase problema in constructii.

“Principalele provocari ale anului acesta sunt cele generate de specificul pietei de constructii romanesti, aici referindu-ma la cadrul legislativ precar si extrem de permisiv care reglementeaza utilizarea instrumentelor de plata si declararea prea usoara a insolventei de catre multe companii cu intentii indoielnice. Ca urmare a acestei situatii trebuie sa alocam prea mult timp si resurse pentru securizarea cash flow-ului in loc sa fim mai creativi in dezvoltarea unor noi linii de business, de exemplu”, spune Stanislav.

Cum a reusit compania sa se mentina pe o piata cu proiecte inghetate si probleme de incasari?

“Cel mai important principiu este mentinerea independentei financiare fata de terte institutii financiare: banci, bursa sau alte surse de finantare externe. Cu toate ca bugetele proiectelor s-au diminuat de la inceputul crizei, Geze a mentinut nivelul inalt de calitate, specific produselor si serviciilor premium. Aici ma refer la decizia importanta de a nu introduce produse low cost destinate pietelor emergente pe piata din Romania, cu toate ca presiunea preturilor este in continuare foarte ridicata. Nu in ultimul rand, as mentiona inovatia permanenta prin diversificarea continua a gamei de produse si servicii. Lansarea pe piata locala a ultimelor noutati disponibile la nivel european precum si infiintarea departamentului ‘’after sales’’ – Geze Service”, mai spune Stanislav.

Ce planuri de dezvoltare are Geze pe termen mediu in Romania?

“In urmatoarea perioada ne concentram pe profitabilitatea, sustenabilitatea si consolidarea companiei. Totodata vrem sa extindem Geze Service atat la nivel national cat si in Republica Moldova. Ne propunem sa continuam si sa diversificam programul Geze Academy pentru informarea si instruirea arhitectilor”, mai spune seful companiei.

Sunt planuri pentru o fabrica in Romania? “Nu intentionam sa deschidem o fabrica local. S-a luat in calcul oportunitatea unei investitii in 2009, dar sprijinul guvernamental oferit in Romania fata de cel din Serbia a fost net inferior. Astfel noua fabrica din Serbia se alatura celor doua existente in Germania de la care comercializam produsele in Romania, precum celei din China care deserveste piata din Asia”, a declarat Stanislav.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
Constructor: Angajații vor fi trimiși în șomaj tehnic, dacă vom opri șantierele
Setari Cookie-uri