Certificatele energetice devin obligatorii la incheierea tranzactiilor imobiliare incepand cu 20 iulie. De asemenea, noua lege stipuleaza ca proprietarii trebuie sa precizeze in anunturile imobiliare si detalii despre performanta energetica a cladirii/locuintei pe care vor sa o vanda sau sa o inchirieze.


Saptamana trecuta a aparut im Monitorul Oficial nr. 283 din 20 mai 2013, Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, care prevede obligativitatea prezentarii certificatului energetic al cladirii la vanzarea sau inchirierea acestora.

„Proprietarii si potentialii clienti trebuie sa isi puna pe agenda data de 20 iulie 2013, ca data de intrare in vigoare a legii aparute in Monitorul Oficial nr. 283 din 20 mai 2013, de cand fiecare proprietar va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificatul energetic, altfel contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere fiind supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului civil. Art. 13. Eficienta energetica a inceput sa fie un punct important adus in discutie de catre potentialii chiriasi si cumparatori de spatii de birouri, in contextul atentiei speciale acordate in ultimii trei ani cheltuielilor de mentenanta ale cladirii si optimizarii acestora. De la inceputul anului si pana in prezent circa 20% din clientii nostri au ales cladiri de birouri eficiente energetic, bine izolate”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner al Esop Consulting l Corfac International.

Ce stipuleaza noua lege? In primul rand proprietarul, investitorul sau administratorul cladirilor care se vand sau inchiriaza este obligat sa puna la dispozitia clientilor, inainte de prefectarea contractelor, o copie a certificatului energetic. Dupa incheierea tranzactiei, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul in original noului proprietar. Noul proprietar sau chirias are obligatia ca la data inregistrarii contractului sa depuna la organul fiscal si o copie a certificatului energetic.

Contractele de vanzare-cumparare incheiate fara respectarea prevederilor sunt supuse nulitatii relative.

In cee ce priveste cladirile care se construiesc, certificatul este elaborat de investitor/proprietar/ administrator si este prezentat in original comisiei de receptie a lucrarilor, pentru ca apoi o copie sa fie anexata procesului verbal, constituind o componenta a cartii tehnice a constructiei.

Procesul-verbal incheiat cu ocazia receptiei la terminarea lucrarilor si neinsotit de copia de pe certificat este nul de drept.

In cazul cladirilor vandute inainte de finalizarea constructiei, proprietarul va pune la dispozitia cumparatorului date in vederea evaluarii performantei energetice.

De asemenea, legea prevede obligativitatea proprietarilor de a preciza in anunturile de vanzare si inchiriere a informatiilor din certificatul energetic.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Esop: Proiectele de birouri din Expozitiei vor insuma peste 200.000 mp