19 Iunie 2013

Cele mai bune proiecte din arhitectura romaneasca in 2013



Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Bucuresti, a anuntat proiectele castigatoare ale editiei 2013 a Anualei de Arhitectura Bucuresti.

Galateca

Presedintele OAR-Bucuresti, arh. Mircea Ochinciuc, a acordat un premiu special arh. Radu Teaca pentru amenajarea Galeriei de arta GALATECA.

Design de obiect- Po' arta galeriei de arta Rotenberg-Uzunov

Poarta obiect care serveste drept pergola, panou publicitar si sistem de securizare creata de arh. Robert Zotescu a luat marele premiu al categoriei Design de Obiect. Juriul a apreciat ingeniozitatea portii pliabile si folosirea sensibila a materialului brut pentru o integrare armonioasa in cadrul urban.



Casa La Curte din Galati

Locuinte, ce-a de-a doua categorie a sectiunii Arhitectura, a fost adjudecata de proiectul La Curte situat in orasul Galati. Arh. Cristina Trofin si arh. Andreas Oliver Heierle au convins juriul prin transformarea creativa a casei existente si crearea unor curti interioare, pastrand tipicul zonei si aducand in contemporan forme vernaculare specifice satului romanesc prin materiale si tehnici locale.




Restaurare- Biserica Sf. Ioan Botezatorul

Restaurarea si consolidarea Bisericii „Sf. Ioan Botezatorul”- Manastirea Maxineni le-a adus premiul pentru aceasta categorie arhitectilor Daniel Hoinarescu si Calin Hoinarescu. Proiectul prezinta o abordare completa raportat la conceptele contemporane de restaurare, iar calitatea detaliilor reflecta o profunda cunoastere si analiza a surselor istorice.

Restaurant-club Crazy din Constanta

Arhitectii George-Mario Kuibus, Laurentiu Coceanga, Viorel Zoicas, Ana-Maria Pop si Oana Purice au luat premiul sectiunii Arhitectura, categoria Social-Culturale, pentru un proiect de restaurant, terasa si club in Constanta. Materialele brute de constructie utilizate, caramida, beton aparent, lemn, alaturi de detaliile simple au creat un echilibru potrivit unei functiuni de divertisment si au convins juriul.

Printre proiectele nominalizate la categoria social-culturale s-au numarat si cladirea de birouri Sky Tower si sediul UniCredit Tiriac Bank


Amenajare interioara- proiectul Case vechi, design si ceva in plus

Cea mai buna amenajare interioara a anului este realizata de arh. Constantin Goagea, arh. Stefan Ghenciulescu, Cristina Goagea, Mugur Grosu si Cosmin Caciuc. Lucrarea lor se numeste Case vechi, design si ceva in plus si este o demonstratie la nivel de concept si realizare pentru o interventie (fie ea si temporara) intr-un spatiu cu valoare arhitecturala bine conturata.



Alte premii

Cel mai bun proiect nerealizat este Amber Gardens, un ansamblu rezidential de vile pasive din Comuna Tunari, judetul Ilfov. Arh. Comanac - Andrei Pastorel, arh. Corina Alexandru si stud. arh. Lorena Gheorghiu au oferit o rezolvare posibila pentru ansamblurile de locuinte individuale intr-un moment in care constructia de locuinte in Romania a luat forme agresive de manifestare.

Premiul pentru sectiunea „Opera Omnia” a fost acordat arhitectului Gabriel Tureanu.

Anul acesta, juriul este compus din prof. dr. arh. Leendert van Duin, Presedintele juriului (Olanda), arh. Amur Busuioc (Statele Unite), dr. arh. Paul Angelier (Germania), arh. Attila Kim (Filiala Transilvania) si arh. Constantin Gorcea (Filiala Nord-Est). Juriul si-a propus sa gaseasca un raspuns pentru intrebarea care sunt ideile definitorii ale arhitecturii contemporane romanesti si in ce masura aceste idei noi duc la o evolutie a mediului arhitectural.



Citeste si