19 Iunie 2013

Proiectul imobiliar Belvedere din Targu Mures va fi deblocat



Un proiect imobiliar din Targu Mures, in valoare de 50 de milioane de euro, inceput in 2007 si oprit de cinci ani, in urma extinderii zonei de protectie a unor sonde de gaz metan, va fi deblocat intrucat aria de protectie a fost redusa de la 450 de metri la 50, a anuntat prefectul Corneliu Grosu.

Prefectul de Mures, Corneliu Grosu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca a ajuns la un consens cu reprezentantii Depomures (apartinand de GDF Suez) in ce priveste reducerea ariei de protectie in jurul sondelor, de la 450 de metri la 50, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit prefectului, mai multe proiecte din judet, printre care si cel imobiliar "Belvedere" din zona Calea Sighisoarei din Targu Mures, vor putea fi reluate, dupa ce au fost blocate in ultimii cinci ani, intrucat, invocandu-se normele europene, s-a stabilit aria de protectie in jurul sondelor la 450 de metri, in perimetrul respectiv fiind interzisa construirea.

Proiectul mentionat, inceput in 2007, prevede constructia a circa 300 de imobile, scoli, gradinite si magazine.

"Timp de cinci ani, intre autoritatile din judetul Mures si compania Depomures au avut loc mai multe discutii, unele chiar contradictorii, nesolutionate in tot acest timp. Mai mult, s-au instituit pentru Targu Mures, comuna Craciunesti, Sarmas, zone de protectie in jurul sondelor pe o raza de 450 de metri. Acest lucru a determinat sistarea imediata a oricaror investitii in perimetru.

Astazi va pot comunica faptul ca, impreuna cu Depomures, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Agentia pentru Protectia Mediului, Garda Nationala de Mediu, am reusit sa stabilim pe o temelie solida, fundamentata stiintific, bazata pe calcule matematice si elemente de calcul al riscurilor, cat si al probabilitatilor de aparitie a acestora, zona de protectie din jurul unei sonde la 50 de metri. In acest moment putem vorbi de deblocarea unor lucrari de investitii in judet, lucrari care trebuie sa continue", a declarat Grosu.

Prefectul a precizat ca stabilirea unei zone de protectie de 50 de metri in zona sondelor este conforma cu legile Romaniei si normele europene.

In luna aprilie, prefectul declara ca va cere o noua expertiza legata de zona de protectie a depozitului de gaz metan apartinand Depomures, care ar fi crescut, din 2009 pana in prezent, de la 25 la 450 de metri, blocand proiectul imobiliar "Belvedere", din zona Calea Sighisoarei din Targu Mures. Potrivit prefectului, din 2009 si pana in prezent, perimetrul zonei de protectie a tot crescut, in baza a opt studii, toate facute de aceeasi firma, cu acelasi soft.

"Pana nu sunt aplicate normele SVO2, in tara sunt aplicate normele autoritatilor romane in materie, care prevad perimetre de siguranta in jurul capetelor de sonde de la 25, la 50 si la 75 de metri in jur, in functie de natura exploatarii. In normele romanesti nu exista suprafete de siguranta pentru sondele de inmagazinare a gazelor. Si de aici, combinat cu SVO2, au inceput discutiile intre Depomures si ceilalti actori - administratia municipiului Targu Mures, ISU, Ministerul Mediului", afirma atunci prefectul.

Consiliul Local Targu Mures a aprobat, in septembrie 2005, asocierea cu SC Contranscom Benta SA, pentru amenajarea unui cartier cu 294 de locuinte, prin credit ipotecar, in zona Calea Sighisoarei. Cartierul "Belvedere" trebuia construit intr-un termen de cinci ani de la predarea amplasamentului catre investitor.

Constructia, in valoare de peste 50 de milioane de euro, a inceput in iunie 2007, cu o intarziere de jumatate de an, datorata lucrarilor de introducere a utilitatilor.

Rodica Farcasan, seful Serviciului Investitii din cadrul Primariei Targu Mures, declara atunci ca in proiectul cartierului "Belvedere" municipalitatea a investit opt milioane de euro in reteaua de drumuri, restul fiind investitie privata. Proiectul a fost blocat din cauza extinderii zonei de protectie. Din cele aproape 300 de imobile prevazute in proiect, s-au realizat circa o treime, arata ea.



Citeste si