Fondurile disponibile prin Prima Casa sunt aproape de finalizare, in ritmul actual de contractare urmand sa se epuizeze in 3 luni, iar pana in prezent nu s-a anuntat nimic privind prelungirea sau modificarea programului. Ce cartiere au cel mai mare grad de dependenta fata de program si cati dintre potentialii cumparatori isi permit o casa doar cu garantia statului, aflati dintr-un sondaj realizat de compania homefinders.ro.

Un sondaj realizat de HomeFinders.ro in luna noiembrie 2012 in randul principalelor agentii din piata rezidentiala a indicat un numar de 22.000-24.000 proprietati tranzactionate in anul 2012 la nivelul orasului Bucuresti. Dintre acestea, aproximativ 40% dintre achizitii au fost finantate prin programul Prima Casa.

Sunt unele zone insa in care tranzactiile prin Prima Casa au o pondere mult mai mare.

HomeFinders.ro a derulat, pe parcursul a 13 luni, in perioada mai 2012-mai 2013, un studiu pe un esantion de peste 464 de cumparatori de locuinte in Bucuresti, pentru a stabili ce procent isi poate finanta achizitionarea locuintei doar prin programul Prima Casa.

70% din cei care tintesc sa-si cumpere o locuinte in cartierele din Capitala au bugetele asigurate prin programul Prima Casa, astfel zone ca Berceni, Colentina, Militari sau Rahova sunt cele mai expuse, iar proprietarii de aici vor avea probabil cele mai mari probleme cu vanzarile, arata sondajul Homefinders.ro.

167 persoane dintre cei intervievati (adica 36%) tinteau o achizitie in cartiere Pentru mai mult de 70% dintre aceste persoane bugetele de achizitie erau asigurate de programul Prima Casa, nefiind eligibili si pentru alte tipuri de credite ipotecare. In acest sens, fenomenul de scadere cu cea mai mare amploare este resimtit in cartierele marginase, unde raportul cerere solvabila/oferta disponibila este puternic disproportionat. Pentru a putea fi achizitionat prin programul Prima Casa, un apartament de 4 camere cu pretul de 60.000 euro ar trebui sa inregistreze astazi o scadere de 10 pana la 15 procente.

116 dintre cumparatorii intervievati (adica un procent de 25%) intentionau sa achizitioneze un apartament in anumite zone semicentrale. Dintre acestia, ponderea celor care depindeau de programul Prima Casa era de aproximativ 32%.

39% dintre respondenti urmareau un apartament in zona centrala si de nord a capitalei, dintre care 18% aveau ca optiune de finantare exclusiv programul guvernamental Prima Casa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce prioritati cred romanii ca ar trebui sa aiba presedintele Romaniei