Dupa o lunga perioada de stagnare, segmentul industrial al pietei din Capitala a cunoscut in 2005 o revigorare atit a cererii, cit si a ofertei. Investitiile la standarde occidentale demarate in 2004 au condus la o crestere de 33% a stocului de spatii industriale din Bucuresti la finele anului trecut. In ciuda imbunatatirilor evidente din ultimul an, piata spatiilor industriale din Bucuresti ramine subdimensionata fata de marile capitale din estul Europei. Rata de ocupare a spatiilor industriale si de depozitare din Capitala, situata la aproximativ 95%, este in continuare cea mai ridicata din zona.

Cerere mai mare

Cererea a inregistrat un trend accentuat crescator cu cei peste 110.000 mp inchiriati sau preinchiriati anul precedent. Companiile de logistica au detinut ponderea cea mai mare din totalul cererii, aproximativ 60%, conform raportului Eurisko. Pe locurile urmatoare in topul cererii s-au situat retailerii cu o pondere de 30% si productia usoara cu 10%. Suprafetele medii tranzactionate s-au situat intre 2.000 si 5.000 mp, cu chirii de 5-5,5 euro/mp/luna. Majoritatea contractelor de inchiriere

s-au incheiat pe trei-cinci ani, dar au fost si clienti care au solicitat termene mai lungi de pina la zece ani. Cea mai mare tranzactie de pe piata romaneasca din cursul anului trecut a fost preinchirierea a 14.000 mp in Centrul Logistic Mercury de catre retailer-ul miniMAX. Numeroase companii locale si multinationale s-au aratat mai interesate de achizitionare decit de inchiriere din cauza ofertei nesatisfacatoare. Preturile de vinzare au variat pe parcursul anului precedent intre 450 si 650 de euro/mp.

Continua investitiile

Conform studiului Col-liers, stocul total de pe piata spatiilor industriale din Capitala la sfirsitul anului 2005 a atins 180.000 mp. Zona din imediata apropiere a autostrazii Bucuresti–Pitesti, de departe cea mai dezvoltata, s-a remarcat si in acest an ca o locatie industriala preferata de investitori. Partea vestica a beneficiat de proiecte precum Cefin Logistic Park, ProLogis Bucharest Park A1, Mercury Logistic Park si Rynart. ProLogis Bucharest Park este un proiect de mari dimensiuni initiat de liderul dezvoltatorilor si investitorilor in spatii de depozitare de inalta calitate. Situat in zona de vest, la kilometrul 22 al autostrazii, parcul logistic include sase cladiri ce vor insuma aproximativ 157.736 mp de spatii de depozitare si distributie, plus spatii la mezaninul cladirilor si birouri. Proiectul se va construi in mai multe faze, in functie de evolutia pietei. Prima dintre ele, anuntata pentru trimestrul al III-lea al anului 2006, va aduce pe piata spatii de 23.000 mp. Un alt proiect de anvergura a fost dezvoltat de compania olandeza Rynart.

Investitorii olandezi au preferat ca locatie tot partea de vest. Situat la kilometrul 23 al autostrazii Bucuresti–Pitesti, parcul logistic va totaliza 20.000 mp construiti. Proiectul, a carui investitie se ridica la 25 de milioane de euro, se asteapta a fi finalizat spre sfirsitul anului curent.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5356&art=27&cHash=db081d2b6b

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Reorganizarea Flanco, reteta care se aplica si astazi cu succes