A doua jumatate a anului se anunta a fi mai activa la capitolul deschideri de malluri, urmand sa fie inaugurata o suprafata totala de 140.000 de spatii comerciale, potrivit CBRE Romania.
Stocul de spatii comerciale moderne a ramas stabil in primul semestru al acestui an, circa 2,7 milioane de metri patrati, din care 30% se afla in Bucuresti, insa acesta va ajunge la 2,85 milioane de metri patrati pana la finalul anului, potrivit raportului CBRE despre piata spatiilor comerciale. Centrele comerciale reprezinta 56% din stoc, in timp ce parcurile de retail detin 43,5%, iar centrele de tip factory outlet – doar 0,6%.

„Observam o tendinta de crestere a interesului pentru centre comerciale prime atat din partea investitorilor, cat si din cea a chiriasilor. Proiectele performante din Bucuresti si provincie atrag majoritatea clientilor si inregistreaza vanzari peste medie, avand o rata de neocupare de sub 5%, in timp ce centrele secundare se confrunta cu o rata de neocupare de peste 10%. O alta tendinta din piata de retail este taierea costurilor cu utilitatile, care continua sa joace un rol important in planul de afaceri al chiriasilor”, a declarat Luiza Moraru, head of retail department CBRE Romania.

In prima jumatate a anului a fost inaugurat un singur centru comercial in Romania, Uvertura Mall Botosani, cu o suprafata inchiriabila de 15.000 mp. In luna iulie a fost deschisa galeria comerciala Cora Constanta, iar alte trei centre comerciale vor fi inaugurate pana la finalul anului, Promenada Mall din Bucuresti, AFI Palace Ploiesti si Galati Shopping City, suprafata cumulata a acestor patru proiecte ridicandu-se la 140.000 mp. De asemenea, in orase precum Timisoara, Craiova, Brasov sau Sibiu, exista terenuri favorabile dezvoltarii de centre comerciale, care nu sunt valorificate pentru moment.

AFI Palace urmeaza sa se deschida pe 3 octombrie. Centrul comercial este deja preinchiriat in proportie de aproape 90%, iar printre chiriasi se numara Cora, Flanco, H&M, New Look, Reserved, Musette, TimeOut, Collins, Nike, Aldo, Motivi, Otter, Lee Cooper, Il Passo, B&B, Koton, Jack and Jones, Leonardo sau Kenvelo

Promenada Mall va avea printre chiriasi Flanco Peek&Cloppenburg, Inditex, Billa, Pure Fitness, InterSport, Zara sau H&M. Centrul comercial va fi deschis in aceasta toamna.

De asemenea, NEPI a anuntat ca proiectul din Galati va fi inaugurat in acest an.

„Unele proiecte de retail, insa, au intampinat mari dificultati in primele sase luni ale anului. Spre exemplu, s-au inregistrat insolvente ale unor centre comerciale apartinand companiei BelRom (in Craiova, Focsani si Bacau), dar si cea a dezvoltatorului proiectului Focsani Plaza, in timp ce Armonia Braila nu si-a gasit inca un cumparator”, a adaugat Luiza Moraru.

Media primelor 15 orase din Romania in ceea ce priveste stocul de spatii comerciale moderne la 1.000 de locuitori este de 548 de metri patrati. Acest clasament este condus de Suceava (1.118 mp / 1.000 locuitori), Pitesti (771 mp / 1.000 locuitori), Oradea (664 mp / 1.000 locuitori), Sibiu (609 mp / 1.000 locuitori) si Targu Mures (563 mp / 1.000 locuitori). Bucurestiul ocupa locul 12, cu o medie de 411 mp / 1.000 locuitori. Totusi, media nationala se situeaza in continuare sub cea a altor state din Europa Centrala si de Est, cu 127 mp / 1.000 locuitori.

Cei mai activi comercianti de pe piata locala in S1 2013 au fost Kaufland (a carui retea a ajuns la 85 de magazine), Mega Image (232 magazine Mega Image si Shop&Go), Profi (165 de magazine in formatele Profi City si Profi Mall), Lidl (160 de magazine) si Carrefour Express (27 magazine).

De asemenea, magazinele operate direct de companii precum Inditex, H&M, Takko si Deichman si-au continuat expansiunea in Romania, inregistrand cresteri incurajatoare. In schimb, anumite branduri internationale – precum francizele Debenhams, Springfield, La Senza si Nine West – si-au incetat operatiunile in Romania in primul semestru, in timp ce altele si-au schimbat francizatul (Women Secret, Aldo). Singura marca internationala nou intrata pe piata locala a fost Intimissimi.

„Retailerii online precum eMAG sau Fashion Days au inregistrat cresteri importante si vor continua sa-si consolideze prezenta in piata, mai ales prin marketing si printr-o politica de preturi reduse. De asemenea, unii comercianti de online, precum Bebe Tei si ErFi, au decis sa-si deschida magazine traditionale pentru a atrage cat mai multi clienti”, a mai declarat Luiza Moraru.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri