Companiile din imobiliare, domeniul hotelier si constructii sunt mai increzatoare in disponibilitatea bancilor de a finanta achizitii, 51% considerand ca bancile sunt mai deschise sa finanteze achizitii, fata de 18% in 2012, arata un studiu realizat la nivel global de Ernst&Young, care in acelasi timp arata ca cei mai multi dintre respondenti sunt prudenti si considera ca sursa principala de finantare pentru achizitii in urmatoarele 12 luni va ramane cash-ul.
Studiul mai arata ca diferenta intre valorile de tranzactionare estimate de cumparatori si cele estimate de vanzatori s-a redus spectaculos si este de asteptat sa scada in continuare in urmatoarele 12 luni. Acest fenomen sugereaza o posibila accelerare a tranzactiilor spre sfarsitul acestui an.

"46% dintre respondenti se asteapta ca preturile sa creasca in anul urmator, comparativ cu 37% in aprilie 2012. Cu preturi estimate pe o tendinta ascendenta, cumparatorii ar putea dispune doar de o perioada limitata de timp pentru a investi in cele mai bune oferte”, spune Michael Fishbin, lider global EY pentru sectorul imobiliar si constructii.

De asemenea, executivii din domeniul imobiliar sunt mult mai increzatori in privinta evolutiei economiei globale decat in urma cu sase luni, se arata in acelasi studiu EY. Acesta cuprinde raspunsurile a 117 directori executivi din companii globale active in domeniul imobiliar, hotelier si cel al constructiilor. Astfel, 85% la suta dintre cei intervievati au raspuns ca starea economiei globale este pe o tendinta ascendenta sau stabila, ceea ce reprezinta un procent in crestere cu 20% in cele sase luni cuprinse intre octombrie 2012 si aprilie 2013.

Respondentii au fost, de asemenea, mult mai optimisti cu privire la cresterea ocuparii fortei de munca (48% vs. 28% in 2012), veniturile corporative (49% vs. 22% in 2012) si, cel mai spectaculos, disponibilitatea pentru creditare (51% vs. 18% in 2012). Aceasta ultima categorie este critica pentru sectorul imobiliar datorita dependentei acestuia de finantari.

"Optimismul evident inregistrat de studiul nostru, chiar daca precaut pe alocuri, sugereaza ca mediul imobiliar a devenit mai stabil pentru tranzactii, ceea ce s-a vazut si in nota optimista in care a inceput acest an in Romania. Totusi, in continuare investitorii activi sunt interesati sa cumpere proprietati cu standard cat mai ridicat la preturi sub nivelul pietei", spune Horiana Istodor, senior manager in cadrul departamentului de Evaluare si Modelare Financiara, EY Romania.

Destinatiile pentru investitii imobiliare continua sa se diversifice pe masura ce companiile isi redefinesc strategiile de crestere in functie de toleranta la risc. Din primele cinci piete considerate atractive pentru investitii, patru - India, China, Qatar si Chile - sunt pietele emergente care prezinta un potential puternic de crestere, dar si un risc mai mare. A cincea piata din top - Canada – a cunoscut o crestere economica solida in ultimii ani si a rezistat crizei financiare mondiale mai bine decat majoritatea celorlalte tari. O absenta notabila de pe lista pietelor preferate pentru investitii sunt statele europene. Germania este cea mai bine clasata, pe locul 15. Acest lucru sugereaza o preocupare permanenta a investitorilor imobiliari pentru stabilitatea economica si tendintele economiilor din zona euro.

Volumul total al tranzactiilor din real estate a atins 214 miliarde de dolari in primul trimestru 2013, in crestere cu 23% fata de anul trecut. Cresterea s-a inregistrat in toate tipurile de proprietati. Geografic, EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) a inregistrat cele mai slabe rezultate, in timp ce volumul tranzactiilor din Asia a crescut cu 31%. Nu mai putin de 63% din volumul total al tranzactiilor este datorat tranzactiilor din China si Statele Unite. Daca ne referim numai la Statele Unite, stocurile de imobiliare noi si vechi aflate la vanzare sunt la cele mai joase cote istorice, ceea ce ajuta la cresterea preturilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri