Primul proiect al suedezilor de la Skanska pe plan local incepe sa prinda contur, constructia primei cladiri este deja la primul nivel, iar parcarea subterana care va servi si faza a doua a proiectului este la nivelul -1. Birourile din proiectul, denumit Green Court, nu au inca niciun contract de inchiriere semnat, insa oficialii companiei spun ca poarta deja negocieri cu mai multe companii mari, iar pana la final de an vor avea cel putin un chirias.
“Purtam discutii cu mai multe companii cu privire la inchirierea spatiului, agentii nostri sunt Colliers si CBRE Romania”, spune Marcin Lapinski, presedinte Skanska Property Romania. Lapinski spune ca in zona chiriile „de lista” sunt la circa 15 euro pe mp, dar acestea sunt „indulcite” de incentive-urile date chiriasilor in functie de suprafete si perioada contractului.

Pentru ce suprafata se discuta? „Sunt discutii pentru un total de 50.000 mp, dar sigur piata este una in care doar unele dintre negocieri se concretizeaza, iar procesul este unul destul de lung”, spune Lapinski, care se asteapta ca pana la finalul lui 2013 cel putin un contract de inchiriere sa fie semnat.

Urmeaza si alte proiecte? „Ne uitam la zona Barbu Vacarescu-Floreasca in continuare, ne intereseaza si centrul orasului, iar o zona interesanta pentru dezvoltari de office este si vestul”, spune Lapinski. Totusi compania spune ca momentan focusul va fi pe dezvoltarea primului proiect de birouri, dar ca in acelasi timp incearca sa pregateasca investitiile viitoare si se uita cu atentie la potentiale noi achizitii de terenuri.

Intr-adevar zona Barbu Vacarescu- Floreasca este in prezent cea mai dinamica zona de office. Portland Trust, Skanska sau Ioannis Papalekas fiind printre dezvoltatorii care au proiecte aici. Nu va fi o mare problema de trafic in zona? „Problemele de trafic sunt provocari tipice in zonele care se dezvolta precum aceasta. Probabil pe masura ce zona va continua sa se dezvolte autoritatile vor veni cu solutii. Pe de alta parte noi am luat in calcul aceasta potentiala problema a traficului si am realizat un plan pe care il vom prezenta Primariei prin care incercam sa ajutam fluidizarea”, spune Lapinski.

Seful Skanska Property nu a detaliat planul realizat de companie, insa a mentionat ca include largirea unor intersectii si management mai bun al semafoarelor, precizand ca investitiile vor fi suportate de companie.

De altfel Skanska si-a pregatit cu foarte multa grija la detalii investitia, care va ajunge la un total de 80 mil. euro la finalizarea integrala a proiectului, pentru ca asa cum spun oficialii companiei „oamenii care vor lucra in aceasta cladire vor fi ambasadorii nostri”.

Skanska va dezvolta pe terenul din strada Gara Herastru un proiect verde, care va include de la locuri de parcare pentru biciclete, dar si dusuri pentru corporatistii biciclisti, reciclarea apei, o fatada eficienta energetic sau sisteme de recuperare a caldurii, spune Richard Burleigh, Presedinte Skanska Construction Romania.

Burleigh spune ca este dificil de estimat cu cat va fi consumul de energie mai mic in Green Court comparativ cu o cladire traditionala, mai ales ca asta va depinde si de fiecare chirias in parte. Totusi, Burleigh a mentionat ca intr-o cladire a companiei din Varsovia, consumul de energie este cu 20-30% mai mic decat intr-o cladire traditionala.

„Romania este o piata cu potential mare in care ai nevoie de putin curaj pentru a face business, fiind dependenta de investitiile straine directe. Credem in aceasta piata si fata de acum 2 ani cand am venit aici vad imbunatatiri”, spune Burleigh.

Prima faza a complexului de 18.000 mp va fi finalizata in ultimul trimestru, urmand ca apoi in functie si de gradul de inchiriere va incepe si faza a doua.

Oficialii companiei au mentionat ca vor sa isi construiasca o „pepiniera” de proiecte pe plan local, asa ca au o echipa dedicata prospectarii pentru a gasi noi terenuri.

„Suntem aici pe termen lung. Am analizat piata locala timp de 5 ani. Inainte de criza era o piata supraincalzita, iar din 2009-2010 am inceput sa ne uitam cu atentie spre Romania. Bucurestiul este un oras mare cu o nevoie de spatii de birouri noi si un stoc existent deja invechit asa ca este o oportunitate si consideram ca este momentul oportun pentru a construi”, Johan Karlstrom, CEO si Presedinte Skanska AB.

Proiectul Green Court Bucharest va fi format din trei cladiri de birouri de clasa A, cu o suprafata totala inchiriabila de 52,000 metri patrati. Fiecare cladire va avea 12 niveluri supraterane si trei subterane. Urmand standardul celorlalte cladiri dezvoltate de SKANSKA in Europa Centrala si de Est, ansamblul de birouri va fi certificat LEED Gold.

Prima faza a investitiei cuprinde o cladire de birouri cu o suprafata totala inchiriabila de 19.500 metri patrati precum si parcarea subterana pentru primele doua cladiri ale complexului.

Skanska a cumparat in noiembrie anul trecut de la omul de afaceri Gabriel Popoviciu terenul pe care este in prezent dezvoltat proiectul Green Court.

Skanska este una dintre cele mai mari companii de dezvoltare imobiliara si constructii din lume, cu expertiza in constructia si dezvoltarea proiectelor comerciale si rezidentiale precum si in parteneriate public-private. Skanska este prezent in Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Marea Britanie, SUA si mai multe tari din America Latina.

Avand sediul general in Stockholm, si fiind listata la bursa din capitala Suediei, Skanska a inregistrat anul trecut venituri totale de 132 miliarde coroane suedeze (15,1 miliarde de euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri