Valoarea tranzactiilor cu proiecte de birouri, retail si terenuri s-a mentinut la circa 250 milioane euro, la noua luni, desi se observa o mai mare fermitate in luarea deciziilor de achizitie, cumparatorii fiind investitori oportunisti locali si fonduri de investitii mici si medii, potrivit DTZ.

Sectorul de birouri a atras in primele noua luni ale anului 100 milioane de euro, cel de retail 85 milioane de euro, iar restul de aproximativ 65 de milioane de euro au reprezentat preluari de terenuri si structuri de cladiri incepute si nefinalizate, arata datele transmise Mediafax de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Din volumul total al investitiilor, aproximativ jumatate si cele mai importante tranzactii ca valoare sunt cele realizate de New Europe Property Investments (cladirea de birouri Lakeview din Barbu Vacarescu, o participatie de 70% in proiectul MegaMall (foto) care se va dezvolta in estul Bucurestiului, parcurile de retail in Drobeta Turnu Severin si Deva).

"Desi valoarea totala a investitiilor s-a situat la un nivel similar cu aceeasi perioada din anul 2012, se observa o mai mare dinamica in piata si un interes crescut din partea investitorilor care doresc sa beneficieze de existenta unor oportunitati oferite de piata actuala. Dupa cinci ani, in care piata a fost aproape inghetata, vanzatorii incep sa arate o mai mare flexibilitate in negocierea preturilor, inclusiv bancile accepta sa-si marcheze pierderi semnificative. Comparativ cu anul trecut, cand abordarea investitorilor era mai timida, anul 2013 a fost ceva mai dinamic si se observa o mai mare fermitate in luarea deciziilor de achizitie. Cumparatorii sunt in general investitori oportunisti locali sau fonduri de investii de marime mica si medie", a declarat Marius Grigorica, senior business analyst, Investment Department, DTZ Echinox.

El a adaugat ca marii investitori institutionali din vestul Europei inca nu se arata interesati de Romania din cauza instabilitatii economice care persista la nivel global, dar si a neincrederii fata de evolutia mediului politic din Romania.

Citeste si:
Doar 30% din tranzactiile imobiliare, realizate printr-un agent
Razvan Cuc, Re/Max: Doar 30%...

"Totusi, ca urmare a comprimarii excesive a randamentelor din pietele dezvoltate, credem ca marii investitori isi vor indrepta atentia si catre piete cu nivel de risc mai ridicat din Europa de Est, dar care ofera si randamente pe masura. In acest context, credem ca Romania are cele mai multe sanse sa atraga atentia deoarece este urmatoarea piata ca marime dupa Polonia, tara care deja nu mai este atractiva din diverse motive (rantamentele s-au comprimat semnificativ pana in jur de 6%, guvernul a decis nationalizarea unor fonduri de pensii etc.)", explica Grigorica.

Potrivit DTZ, randamentele asteptate pentru proprietati de inalta calitate situate in Bucuresti sunt in general de 8%-8,5% pentru sectorul de birouri si de retail, in timp ce randamentele pentru proprietatile de tip industrial-logistic se situeaza in jur de 10,5%. Randamentele asteptate sunt mai mari in cazul cladirilor de o calitate mai slaba sau situate in afara Capitelei, datorita faptului ca sunt percepute ca avand un grad de risc mai ridicat.

"Avand in vedere volumul tranzactiilor in curs de negociere, estimam un volum de aproximativ 300 milioane de euro pentru intreg anul 2013", a mai spus reprezentantul DTZ Echinox.

Anul trecut valoarea tranzactiilor imobiliare s-a situat in jurul a 300 de milioane de euro, comparabila cu nivelul din 2011.

Citeste si:
NEPI Rockcastle bugeteaza 110 mil. euro pentru Promenada Craiova
NEPI Rockcastle bugeteaza 110...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cum se traduce la nivel micro in imobiliare avansul PIB-ului Capitalei