Dezvoltatorul chinez Beijing Construction Engineering Group Co. a format o companie mixta cu grupul britanic Manchester Airports pentru constructia unui cartier de afaceri pe 61 de hectare in Manchester, proiect cu o valoare estimata la 800 milioane de lire sterline (942 milioane euro).

Estimarea se refera la valoarea cladirilor dupa ce vor fi finalizate si inchiriate, potrivit unui comunicat al celor doua companii, citat de Bloomberg, relateaza Mediafax.

Proiectul a fost denumit Airport City, va crea 16.000 de locuri de munca si va tinti statutul de centru international de afaceri.

Zona va fi administrata de Argent LLP, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari si manageri de active din Marea Britanie.

Dezvoltatorii chinezi se extind agresiv in strainatate, in contextul masurilor adoptate de guvernul de la Beijing pentru a preveni o supraincalzire a pietei rezidentiale.

Holdingul chinez ABP este implicat in dezvoltarea unui nou cartier financiar in Londra, a treia astfel de zona a orasului, care sa se adreseze in principal companiilor din Asia.

Zona Manchester Airport, cel mai aglomerat hub de transport din Marea Britanie dupa Londra, este tranzitat de peste 20 milioane de pasageri pe an.

Aeroportul va inaugura de asemenea o linie aeriana directa cu China, potrivit comunicatului care anunta noul cartier de business.

Marea Britanie si China au incheiat in urma cu 3 ani un memorandum prin care stabilesc ca tinta dublarea comertului bilateral pana in anul 2015, la 100 miliarde de dolari pe an.

"Implicarea noastra in proiectul Airport City reprezinta o extensie a memorandumului de intelegere dintre China si Marea Britanie, unde cautam de ceva timp oportunitati de parteneriat in domeniul infrastructurii", a declarat in comunicat Xing Yan, director executiv al Beijing Construction Engineering.

Ministrul finantelor George Osborne a declarat de la Beijing, pentru Sky News, ca proiectul Airport City reprezinta unul dintre cele mai mari proiecte din Marea Britanie de la Jocurile Olimpice de anul trecut.
Osborne se afla la Beijing intr-o delegatie pentru promovarea intereselor de afaceri, alaturi de primarul Londrei, Boris Johnson, si reprezentanti ai mai multor companii britanice din domeniul inaltei tehnologii.

Marea Britanie este principala destinatie europeana a investitorilor chinezi. Investitiie chineze in economia britanica au crescut cu 95% anul trecut, potrivit datelor guvernului de la Londra.

China Investment Corp., fondul suveran al Chinei, a preluat anul trecut o participatie de 8,68% la compania de utilitati Thames Water Utilities si a investit 450 milioane de lire (530 milioane euro) la Aeroportul Heathrow.

Totodata, Londra se bate cu Frankfurt, Paris si Zurich pentru a deveni unul dintre principalele centre globale de tranzactionare in moneda chineza. Banca Angliei este prima banca centrala din Europa care a stabilit linii de finantare bilaterala cu Banca Populara a Chinei, pentru a asigura lichiditate in yuani pentru companiile locale.

Beijing Construction Engineering Group este controlat de guvernul municipal din Beijing si a dezvoltat, printre altele, Biblioteca Nationala din Beijing, Beijin International Capital Airport si Linia 1 a metroului din capitala chineza.

Sursa foto: airportcity.co.uk

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »