In ultima perioada a existat un interes crescut pentru segmentul rezidential, datorita lansarii pe piata a numeroase proiecte de locuinte destinate clasei medii a populatiei
Astfel, s-au vehiculat diferite opinii privind evolutia preturilor, atat pentru apartamentele din blocurile vechi, cat si pentru cele nou construite sau in curs de finalizare.

In opinia departamentului rezidential al companiei CB Richard Ellis Romania, in viitorul apropiat nu se intrevede o scadere a preturilor locuintelor, avand in vedere cererea mare nesatisfacuta existenta pe piata.

Preturile nu vor creste

Este posibil ca preturile apartamentelor din blocurile vechi sa nu mai creasca in aceeasi masura ca si cele din cladirile noi, dar nuseintrevede o scadere a preturilor actuale.

Octav Mihailescu, Senior Residential Negotiator la CB Richard Ellis Romania apreciaza: Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, este posibil, datorita cresterii pretului utilitatilor cu mult peste limita de suportabilitate in special a pensionarilor si celor cu venituri foarte mici, sa apara o relocare catre spatii mai mici. In cazul acesta, datorita cresterii numarului de tranzactii este posibil sa se sesizeze o scadere a pretului apartamentelor din cartierele mai sarace ale Bucurestiului.

Exista o cerere crescanda pentru locuinte destinate clasei medii si medie-plus. Sa nu uitam ca noile complexuri vor oferi un confort mai ridicat decat blocurile comuniste iar o parte din clasa medie va dori sa-si imbunatateasca stilul de viata.Prin urmare se va reloca din blocurile vechi nefiind necesar un credit foarte mare avand in vedere ca poate vinde apartamentul pe care il poseda in prezent.

Preturile apartamentelor din zonele ultracentrale vor continua sa cresca cu cca 5-10% anual avand in vedere ca nu exista o concurenta reala a complexurilor noi pentru acest tip de proprietati in aceste zone. Zona de nord a Bucurestiului ramane in continuare locatia preferata pentru rezidentele de lux.

Va continua constructia de noi proiecte si in zone din afara Bucurestiului ca Sisesti sau Mogosoaia, dar si in locatii non-centrale ale orasului, unde nu au mai fost dezvoltate proiecte rezidentiale pana acum: Dristor, Militari, Berceni, Colentina, Pajura.

Eurisko: Preturile apartamentelor vechi vor continua sa creasca

Preturile apartamentelor in blocurile vechi sunt corecte si vor continua sa creasca, in paralel cu cele ale locuintelor din imobilele noi, a declarat, ieri, la un seminar pe teme imobiliare, Ionut Bordei, directorul departamentului vanzari al companiei imobiliare Eurisko.

El a precizat ca si preturile apartamentelor noi vor inregistra majorari, ca urmare a cresterilor costurilor cu materialele de constructii si cu achizitia terenurilor. "Din luna decembrie si pana in prezent, materialele de constructii s-au scumpit cu 20%, ceea ce va duce automat la cresterea preturilor de vanzare a locuintelor", a explicat directorul Eurisko.

Sectorul rezidential - vedeta pietei

Piata rezidentiala continua sa tina capul de afis deoarece este foarte dinamica, iar diferentele dintre cerere si oferta inca ofera oportunitati foarte bune pentru dezvoltatori, afirma specialistii Regatta. Dar acestia nu sunt singura parte implicata in piata imobiliara. Consumatorii, potentialii clienti sunt cei care dau tonul pietii reprezentand cererea. Degeaba ai oferta daca nu ai cerere pentru aceasta!

Tocmai pentru a raspunde cererii existente in acest moment, dezvoltatorii concep si livreaza proiecte cu un raport cat mai bun calitate/pret. Acest lucru este imperativ intr-un mediu marcat de cresterea preturilor materialelor de constructie, a manoperei si, mai ales, a terenurilor. Cu toate ca se anunta mai multe proiecte noi pentru urmatorii doi ani, piata semnaleaza continua crestere a preturilor. Chiar de la finele acestui an se asteapta majorari ale preturilor pe segmentul rezidential. Pretul fiind dupa locatie unul dintre factorii care conteaza cel mai mult in decizia de cumparare, dezvoltatorii incearca sa ofere produse cu preturi cel putin acceptabile si calitate ridicata, care sa-l justifice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri