Romania este o piata imobiliara atractiva, in principal datorita fondului imobiliar util si, in acela si timp, preturilor considerate mici in comparatie cu anumite tari europene, potrivit profesorului de gestiune imobiliara la Universite Francophone Internationale -Bruxelles, Artur Silvestri.
Un studiu al PriceWaterhouseCoopers citat de Rompres a stabilit, anul trecut, ca Romania este cea mai interesanta piata de investitii din zona, in timp ce un alt studiu, al Colliers International, situeaza Romania pe locul doi in lume. Potrivit acestuia, pe primul loc se afla piata imobiliara din Manhattan, Statele Unite, unde se gasesc cele mai solicitate spatii de birouri, si unde, de regula, agentii imobiliari lucreaza cu liste de asteptare pentru chiriasi.

Un alt raport arata ca, in urmatorii 10 ani, preturile vor creste cu 414 la suta, ceea ce inseamna ca Romania este cotata ca fiind cea mai rentabila zona din Europa pentru investitii imobiliare. De altfel, si studiul realizat de PricewaterhouseCoopers arata ca plasamentele in proprietatile imobiliare din Romania s-ar putea dovedi cele mai rentabile investitii pe termen lung din Europa in acest domeniu. in topul realizat, Romania depaseste tari precum Polonia, Ungaria, Portugalia, in vreme ce Franta si Spania sunt in coada listei.

Se considera ca aceste cresteri nu se vor aplica la toate categoriile de proprietati imobiliare. Pentru terenurile agricole se anticipeaza chiar o crestere mai mare, in vreme ce apartamentele in blocurile construite inainte de 1989 sunt considerate a fi una dintre exceptii. Unele segmente de piata pot avea cresteri mult mai insemnate in zece ani, cum ar fi piata terenurilor agricole, unde cresterea aproape sigura va fi de circa 800 la suta pentru Campia Romana si peste 1.000 la suta pentru Moldova.

Alte segmente de piata vor inregistra stagnare si chiar regres, de exemplu apartamentele de locuinte din blocurile ceausiste. Apartamentele noi incep sa ia locul celor vechi pentru ca preturile acestora sunt comparabile, in timp ce conditiile de locuire sunt net diferite. Un studiu realizat de compania Eurisko indica o crestere considerabila a ofertelor de spatii rezidentiale noi in marile orase. Noile proiecte rezidentiale din Bucuresti, Brasov, Timisoara, Constanta, Cluj-Napoca ori Iasi se indreapta spre zonele de la periferie. in Bucuresti, spre exemplu, locatiile pe care mizeaza studiul imobiliar sunt asa-numitele zone secundare din cartiere ca Vitan, Drumul Taberei, Militari, Colentina si Titan.

Si la Brasov, lipsa terenurilor din interiorul orasului i-a facut pe investitorii din segmentul imobiliar sa-si indrepte atentia catre proximitatea orasului. Adrian Pop, reprezentantul filialei Brasov a Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), a declarat ca o zona care a cunoscut o intensa dezvoltare in ultimii ani este Stupini, practic, un cartier marginas, despartit de oras prin calea ferata. Aici au aparut sute de locuinte unifamiliale, dar si complexuri rezidentiale mari. Este evident ca, dupa ce au asediat Capitala, proiectele imobiliare de anvergura incep sa migreze si spre orasele din provincie.

Investitii de peste o suta de milioane de euro sunt programate in urmatoarea perioada in Constanta, Timisoara sau Brasov. Specialistii spun ca si localitatile mici sunt atractive pentru strainii care achizitioneaza teren ca investitie pe termen lung. Sunt foarte cautate mai ales terenurile din localitatile cu potential turistic. in judetul Brasov sunt localitati precum Fagaras sau Codlea unde terenurile sunt din ce in ce mai cautate si, normal, preturile cresc putin cate putin. Ca sa nu mai vorbim de Zarnesti, care este o zona in plina ascensiune, fiind din ce in ce mai atractiva turistic, pretul unui metru patrat ajungand pana la 25 de euro.

Apartamentele si casele de lux construite in orase ca Botosani, Focsani, Galati sau Targu-Mures reaseaza piata locala. Numarul locuintelor noi va creste semnificativ in localitatile al caror potential de dezvoltare rezidentiala nu putea fi anticipat in urma cu ceva vreme.

Focsanul, un oras care nici pe departe nu era o prioritate pentru developerii imobiliari, va dispune de un complex rezidential a carui constructie va incepe in acest an. Pretul de vanzare estimat pe mp construit va fi in jur de 400 euro, in timp ce la Galati, in zona Traian Nord, pretul poate fi de 450 de euro pe metrul patrat, fara TVA.

Si Botosaniul va beneficia de un complex imobiliar, care se va intinde pe circa 20 de hectare, iar pretul de vanzare va pleca de la 138.000 de euro si va ajunge la 150.000 de euro pentru casele cu suprafete mari. Grupul de firme Benta a finalizat deja doua ansambluri de 149 de vile in Targu-Mures, avand in derulare la Livezeni si Sighisoara alte doua cartiere de 294 de case. Pentru acest an, firma si-a propus dezvoltarea a inca doua complexuri rezidentiale la Fagaras si Targu-Mures.

O alta categorie importanta de investitori interesati de terenuri sunt strainii. Au venit grupuri din Ungaria, Spania, Italia si Austria care au achizitionat terenuri in Cluj fie pentru a construi cartiere de vile, fie pentru a jongla cu pamantul dupa integrarea in UE.

De exemplu, la Constanta, fondul austriac de investitii Immoeast a achizitionat deja 75 la suta din proiectul privind un ansamblu de spatii comerciale si de birouri, Harbourside, cu o suprafata totala de 30.000 de metri patrati, printr-un joint venture. Surse din piata au apreciat ca lucrarile de constructie ar putea costa intre 20 si 30 de milioane de euro, in functie de dotari si finisaje.

Un alt punct de interes este Valea Prahovei, care a reprezentat dintotdeauna un adevarat magnet pentru turisti. Din acest motiv, piata imobiliara se afla aici intr-o permanenta dezvoltare, datorita oportunitatilor de constructii. intreprinzatorii continua sa cumpere terenuri, in scopul amenajarii unor locatii rentabile, pe care sa le inchirieze sau sa le vanda, cu un profit acceptabil.

Potrivit Eurisko, zonele preferate pentru investitia in construirea sau achizitionarea de case deja existente sunt: in Sinaia, zonele Furnica si Cumpatu, in Busteni, zonele Piatra Arsa, Valea Alba, Valea Cerbului, in Azuga, cartierul Satul Nou si in Predeal, zonele Cioplea si Trei Brazi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri