Cele mai multe spatii de birouri disponibile se gasesc in Bucuresti, insa marile orase din provincie au un potential mare de dezvoltare, se arata intr-un comunicat al CBRE, citat de Mediafax.

Capitala continua sa fie o piata a chiriasilor, avand in vedere rata de neocupare de 15,4%. Astfel, chiriasii au la dispozitie o varietate mare de spatii de birouri, in aproape toate sub-zonele importante.

Nivelul relativ scazut al spatiilor aflate in constructie, cu termen de livrare in 2014, ar putea contribui la o echilibrare a pietei intre proprietari si chiriasi pana la sfarsitul anului viitor.

In provincie, cele mai dezvoltate orase in ceea ce priveste cererea si oferta de spatii de birouri moderne sunt Cluj-Napoca si Timisoara, unde stocul cumulat este de peste 250.000 mp. Nivelul relativ ridicat de spatii aflate in constructie in Cluj-Napoca creeaza premisele pentru o potentiala transformare a pietei intr-una favorabila chiriasilor, cred consultantii CBRE.

Citeste si:

Pe de alta parte, numarul limitat de spatii in constructie in Timisoara, cumulat cu o cerere constanta din partea chiriasilor, ar putea transforma aceasta piata intr-una favorabila proprietarilor.

Celelalte orase mari din provincie au un stoc redus de birouri moderne, cu o limitare evidenta in ceea ce priveste spatiile de clasa A.
Orasele importante din Romania pentru segmentul BPO (Business Process Outsourcing) si SSC (Shared Service Outsourcing) sunt Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara, unde importante companii internationale au deschis astfel de centre. In plus orasul Iasi devine din ce in ce mai atractiv, in conditiile unei disponibilitati constante a fortei de munca.

Chiriile pentru clasa A oscileaza intre 14-18 euro/mp/luna in Bucuresti si 11-13,5 euro/mp/luna in Cluj si Timisoara. Chiriasii de tip ancora (de peste 4.000 mp) pot obtine in Bucuresti importante facilitati financiare, care coboara chiria neta efectiva cu pana la 15% fata de chiria ceruta. In celalte orase mari din Romania disponibilitatea limitata a acestui tip de spatii mari de birouri determina prelungirea procesului de semnare a contractului de inchiriere.