Stocul de birouri din Romania este estimat la 2,58 milioane de metri patrati, din care 14,2%, respectiv aproape 370.000 de metri patrati, reprezinta spatii neocupate, potrivit datelor companiei CBRE.

Cele mai multe spatii de birouri disponibile se gasesc in Bucuresti, insa marile orase din provincie au un potential mare de dezvoltare, se arata intr-un comunicat al CBRE, citat de Mediafax.

Capitala continua sa fie o piata a chiriasilor, avand in vedere rata de neocupare de 15,4%. Astfel, chiriasii au la dispozitie o varietate mare de spatii de birouri, in aproape toate sub-zonele importante.

Nivelul relativ scazut al spatiilor aflate in constructie, cu termen de livrare in 2014, ar putea contribui la o echilibrare a pietei intre proprietari si chiriasi pana la sfarsitul anului viitor.

In provincie, cele mai dezvoltate orase in ceea ce priveste cererea si oferta de spatii de birouri moderne sunt Cluj-Napoca si Timisoara, unde stocul cumulat este de peste 250.000 mp. Nivelul relativ ridicat de spatii aflate in constructie in Cluj-Napoca creeaza premisele pentru o potentiala transformare a pietei intr-una favorabila chiriasilor, cred consultantii CBRE.

Pe de alta parte, numarul limitat de spatii in constructie in Timisoara, cumulat cu o cerere constanta din partea chiriasilor, ar putea transforma aceasta piata intr-una favorabila proprietarilor.

Celelalte orase mari din provincie au un stoc redus de birouri moderne, cu o limitare evidenta in ceea ce priveste spatiile de clasa A.
Orasele importante din Romania pentru segmentul BPO (Business Process Outsourcing) si SSC (Shared Service Outsourcing) sunt Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara, unde importante companii internationale au deschis astfel de centre. In plus orasul Iasi devine din ce in ce mai atractiv, in conditiile unei disponibilitati constante a fortei de munca.

Chiriile pentru clasa A oscileaza intre 14-18 euro/mp/luna in Bucuresti si 11-13,5 euro/mp/luna in Cluj si Timisoara. Chiriasii de tip ancora (de peste 4.000 mp) pot obtine in Bucuresti importante facilitati financiare, care coboara chiria neta efectiva cu pana la 15% fata de chiria ceruta. In celalte orase mari din Romania disponibilitatea limitata a acestui tip de spatii mari de birouri determina prelungirea procesului de semnare a contractului de inchiriere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri