Volumul constructiilor din Spania a depasit toate asteptarile. Numai anul trecut tara a construit tot atatea locuinte cat Franta, Germania si Marea Britanie la un loc, iar preturile au urmat indeaproape volumul constructiilor. Scaderea cererii din zona litoralului prevesteste insa sfarsitul euforiei imobiliare si, odata cu aceasta, cutremurarea intregii economii iberice.

La periferia unor orase precum Bilbao, Valencia, Madrid sau Sevilla peisajul este identic: suburbii in plina transformare, populate de macarale gigantice, unde apar peste noapte constructii noi. Acelasi peisaj se regaseste si pe litoralul spaniol, unde urbanismul a ajuns sa cotropeasca vechile plantatii de portocali si maslini. Nu exista o specializare: se construiesc toate tipurile de imobile, de la centre comerciale la vile luxoase si blocuri de apartamente.

In 2005, se arata intr-un material publicat de cotidianul Le Figaro, Spania a batut toate recordurile, construind nici mai mult nici mai putin de 800.000 de noi locuinte. Pentru al saselea an consecutiv, santierul de constructii al Spaniei a depasit in volum proiectele reunite ale Frantei, Germaniei si Marii Britanii, cu toate ca populatia Spaniei este de cinci ori mai mica decat totalul acestor tari.

Potrivit unui raport recent publicat de grupul de analiza Euroconstruct, care a studiat evolutia a 19 piete din Uniunea Europeana, 28,4% din locuintele construite anul trecut in Europa au fost ridicate in Spania.
''Piata imobiliara creste intr-un ritm frenetic. Este o nebunie curata'', a declarat Ricardo Verges, economist si arhitect din Madrid.
Potrivit raportului Euroconstruct, numarul de locuinte pe care Spania va trebui sa-l atinga in intervalul 2000-2008 se ridica la peste 5,3 milioane.

Preturile cresc si ele

In ciuda acestui ritm frenetic de constructie, preturile continua insa sa creasca. ''Din 1997 se asista la o escaladare a preturilor, care au crescut deja cu peste 150%, desi niciodata nu au existat atatea locuinte disponibile pe piata'', declara un agent imobiliar spaniol. La Madrid, Barcelona sau la Costa del Sol, pretul pe metru patrat depaseste 2.000 de euro metrul patrat.

Pentru prima data insa in ultimii zece ani se preconizeaza o stagnare a preturilor pe termen scurt.

''Acest model nu este sustenabil pe termen scurt. Datoria celor care au cumparat imobile depaseste 600 de miliarde de euro, ceea ce inseamna ca noi nu am platit aproape nimic din ceea ce am construit, cu exceptia dobanzilor'', declara Ricardo Verges.

O noua tendinta

Desi Euroconstruct nu crede in iminenta exploziei bulei imobiliare, el preconizeaza totusi o incetinire a pietei in acest an si chiar o crestere negativa in 2008. Motivele pentru aceasta tendinta, expliciteaza Euroconstruct, ar fi saturatia ofertei, cresterea ratei dobanzii si, mai ales, diminuarea investitiilor externe. ''Cresterea ratei dobanzii n-a fost pana acum o frana in calea exploziei imobiliare, chiar daca rata platita de o familie pentru o casa depasea 50% din veniturile totale'', declara Josep Fontana, de la Euroconstruct.

Mult mai preocupanta ar fi insa, in opinia acestuia, scaderea cererii pe litoral dinspre cumparatorii straini si fondurile de investitii. Potrivit Bancii Centrale, cererea a scazut in aceste regiuni cu aproximativ 17% in primul semestru al lui 2005, motivul principal fiind pretul mult prea mare, care in unele locuri a depasit 4.000 de euro metrul patrat.

Aceasta diminuare a cererii este considerata insa de multi ca un semn al sfarsitului bulei imobiliare, care se apropie astfel cu pasi repezi de o ajustare brutala. Schimbarea aceasta ar putea fi insa devastatoare daca ne gandim ca 12% din populatia activa a Spaniei lucreaza in constructii si 10% din PIB este asigurat de sectorul imobiliar.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri