In 2014 vor expira multe din contractele de inchiriere pentru spatii de birouri semnate in 2009 si se vor apropia de maturitate cele semnate in 2010, astfel incat am putea asista la tranzactii importante, avand in vedere ca 2009 a fost un an generos din punct de vedere al livrarilor de spatii noi. Pentru companiile foarte mari insa, decizia relocarii va fi greu de luat in actualul context economic, spune omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar roman de spatii de birouri. wall-street.ro a discutat cu Liviu Tudor despre perspectivele pietei de birouri si planurile omului de afaceri in 2014.

Desi in teorie in 2014 am putea fi martorii unor tranzactii importante pe segmentul spatiilor de birouri, contextul economic actual nu este neaparat unul favorabil relocarilor atunci cand discutam de companiile mari, in opinia lui Liviu Tudor.

Omul de afaceri a explicat ca „multinationalele iau foarte greu decizia mutarii birourilor, uneori acest proces decizional prelungindu-se mai mult de un an, in functie de dimensiunea companiei, respectiv numarul de angajati, de oferta de spatii de clasa A disponibile, precum si de buget. In plus, o decizie de relocare presupune siguranta unui plan de dezvoltare, avand in vedere ca perioada contractuala din piata spatiilor de birouri este de cel putin cinci ani. La toti acesti factori se adauga renegocierile pe care compania in cauza le poarta cu actualul proprietar si relatiile deja dezvoltate intre cei doi jucatori. Aceste lucruri au contribuit la reinnoirea in 2013 a celor sase contracte de inchiriere in West Gate si Novo Park”.

Pe piata spatiilor de birouri, 2009 este, pana in prezent, anul in care au fost finalizate cele mai multe cladiri de birouri, stocul crescand in acea perioada cu peste 400.000 mp inchiriabili. Printre cladirile livrate in 2009 se numara BOC, Floreasca 169A sau City Gate.

Liviu Tudor: Nici 2014 nu va aduce mari schimbari pe piata spatiilor de birouri

Prin urmare Liviu Tudor nu se asteapta ca 2014 sa aduca mari schimbari pe piata spatiilor de birouri.

„Sunt putine cladiri care vor fi finalizate in urmatorul an, insa acestea se vor adauga stocului deja existent de spatii libere. Cu toate acestea, proiectele de birouri cu o locatie buna, cu spatii eficiente si care beneficiaza de o buna administrare, vor continua sa atraga chiriasi sau sa prelungeasca contractele existente. Din partea companiilor, este posibil sa asistam in continuare la extinderi, in special pe segmentele IT&C si BPO, unde Romania se bucura de numeroase avantaje in fata tarilor din regiune”, a spus Tudor, care nu a simtit schimbari majore pe segmentul de birouri nici in 2013.

Din punct de vedere al ofertei, in 2013, au fost relativ putine cladiri livrate, una dintre acestea fiind cladirea H5 din West Gate, proiect aflat in portofoliul omului de afaceri. La inceputul lui 2013 a fost livrat pe piata si proiectul Sky Tower, cea mai inalta cladire de birouri de pe plan local.

Din punct de vedere al cererii, companiile au continuat sa isi indrepte atentia catre cladiri de birouri cu o locatie foarte buna, cu acces facil la mijloacele de transport in comun, in special metrou, cautand spatii de birouri de clasa A, la chirii corecte, considera Tudor.

„In cele doua parcuri de birouri pe care compania Genesis Development le detine, West Gate si Novo Park, principala tendinta pe care am observat-o in 2013 a fost consolidarea si extinderea chiriasilor”, a completat Liviu Tudor.

Companii precum WNS, Dacia Renault, Ericsson, Carestream Health, UniCredit Business Integrated Solutions si Societe Generale si-au extins spatiile ocupate cu o suprafata totala ce depaseste 13.000 mp.

De asemenea, s-au prelungit o serie de contracte de inchiriere atat in West Gate, cat si in Novo Park. Companiile HP, Grupul Garanti, Siemens, Panasonic, Accenture si PPD Romania au prelungit cu cinci pana la zece ani contractele de inchiriere, suprafata totala ocupata de acesti chiriasi fiind de aproape 50.000 mp.

„A fost un an plin din punct de vedere al tranzactiilor si este imbucurator sa constatam ca niciun chirias nu si-a restrans activitatea. Cel mai probabil, aceasta tendinta de consolidare se va mentine si in 2014”, a mai spus Tudor.

Planuri pentru 2014? Vom continua sa investim in spatiile de birouri existente

„In 2014 vom merge mai departe cu implementarea conceptului de imbunatatire continua pe care il derulam deja in West Gate si Novo Park. Am investit recent 800.000 de euro in crearea de noi facilitati, lucrari de infrastructura si peisagistica in cadrul proiectului Novo Park si vom continua sa investim in spatii, instalatii si infrastructura, astfel incat cladirile noastre sa nu imbatraneasca niciodata”, a declarat Tudor.

Omul de afaceri spune ca va continua de asemenea sa investeasca si in campusul studentesc West Gate.

„Vom continua sa investim in facilitatile campusului, de la sali de lectura complet mobilate si utilate, la spatii de entertainment”, a mai spus Tudor. "In 2013, pentru prima data de la inaugurare, am avut o lista de asteptare, ceea ce este o performanta avand in vedere ca piata inchirierii de locuinte pe termen mediu si lung, contractele in West Gate Studios semnandu-se pe un an, este inca slab dezvoltata in Romania", a completat Tudor.

Romanul care se afla in topul proprietarilor de birouri

Novo Park totalizeaza aproximativ 75.000 de metri patrati de birouri si are un grad de ocupare de 99%, printre chiriasii sai numarandu-se companii multinationale precum: HP, UniCredit, Luxoft sau grupul Garanti.

Parcul de birouri West Gate, amplasat in cartierul Militari, in imediata apropriere a statiei de metrou Preciziei, este compus din cinci cladiri de birouri, cu o suprafata totala de 75.000 de metri patrati. Printre companiile care au sediul in West Gate se numara: Dacia Renault, Siemens, Ericsson, WNS, Societe Generale, PPD (Pharmaceutical Product Development) Romania, Panasonic, Citibank, Alpha Bank, Carestream Health, Medicover si Accenture.

In mai putin de un an, cladirea H5 din West Gate, livrata in acest an, a atins un grad de ocupare de 75%, printre chiriasii sai numarandu-se atat companii mari, cat si IMM-uri, care, "datorita faptului ca am infiintat aici un centru pentru sprijinirea afacerilor, au ocazia sa ocupe un spatiu de birouri de clasa A alaturi de a companii multinationale", a adaugat Tudor.

Printre chiriasii cladirii H5 se afla: WNS, Siemens, Synevo si Medicover, Centrul de Soft PRO, Interallis Chemicals si SPL Powerlines.

Liviu Tudor este cel mai mare proprietar roman de birouri si in top trei proprietari de birouri de pe piata, parcurile pe care le-a dezvoltat prin compania Genesis Development totalizand circa 150.000 mp de birouri.

Immofinanz, CA Immo si NEPI sunt alaturi de Liviu Tudor cei mai mari proprietari de birouri de pe plan local.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri