Cu semnale macroeconomice pozitive, asa cum arata ultimele analize de piata, Romania poate atrage si interesul investitorilor mari, tinand cont de faptul ca acestia si-au indreptat atentia catre tarile secundare din Europa, a spus Eduard Zehetner, CEO al Immofinanz, cel mai mare investitor de pe piata imobiliara locala. Zehetner a povestit pentru wall-street.ro care sunt prioritatile grupului pentru 2014, dar si cum arata interesul investitorilor imobiliari pentru Romania.

Potrivit lui Zehetner, in Romania, numarul tranzactiilor imobiliare a fost mai mare in primele noua luni din 2013 comparativ cu aceeasi perioada din anul anterior.

"Desi ezitarea este cuvantul ce defineste piata imobiliara din Romania, tara este mai atractiva comparativ cu alte tari din Europa Centrala si de Est, iar investitorii imobiliari activi au inca oportunitati de dezvoltare a proiectelor mari", a spus Zehetner.

Ca pozitionare in regiune, Romania si Rusia sunt vazute ca fiind motoarele de crestere a PIB-ului din regiune.

„Conform economistilor EIU, motoarele de crestere a PIB-ului in tarile din Europa Centrala si de Est vor fi Romania si Rusia – ceea ce confirma orientarea noastra strategica spre pietele din Europa Centrala si de Est. Asa cum se va observa in anii ce urmeaza, Germania, Polonia si Rusia vor fi cu siguranta zone cheie pentru proiectele de dezvoltare. Aceste tari promit numeroase proiecte interesante. Romania se poate alatura acestui grup, in functie de dezvoltarea economiei”, a declarat Zehetner.

Faptul ca economia Romaniei arata semne de revenire sporeste increderea ca interesul investitorilor fata de tara va creste gradual.

„Cu semnale macroeconomice pozitive, asa cum arata ultimele analize de piata, Romania poate atrage si interesul investitorilor mari, tinand cont de faptul ca acestia si-au indreptat atentia catre tarile secundare din Europa”, a comentat seful Immofinanz.

In ceea ce priveste evolutia pe segmente de piata, seful Immofinanz considera ca sectorul spatiilor de birouri, 2013 a marcat cresterea volumelor tranzactiilor in Romania, care, alaturi de un context economic favorabil, a pus bazele imbunatatirii viitoare ale acestui sector.

Immofinanz detine terenuri care se potrivesc pentru investitii logistice: "Trebuie sa evaluam posibilele nise"

Immofinanz vede oportunitati viitoare si pe segmentul logistic, unde deja a demarat o reconversie- anul acesta demarand lucrarile pentru a transforma centrul comercial Armonia Arad in centru logistic si industrial.

„Lucrarile de reconversie au inceput in acest an, asa cum a fost planificat. Spatiul sufera modificari majore, pentru a fi adaptat la noua destinatie – logistica si industriala. Estimam ca Armonia Arad isi va deschide portile in noua forma in 2014”, a mentionat Eduard Zehetner.

Zehetner considera ca grupul detine in Romania terenuri care se potrivesc acum pentru proiecte logistice.

„Grupul Immofinanz detine in Romania numeroase terenuri pentru dezvoltari viitoare, care au fost achizitionate in urma cu multi ani si care acum se potrivesc, printre altele, pentru proiecte logistice. Merita sa revizuiesti oportunitatile ivite, in functie de starea economiei", a declarat seful Immofinanz, care se asteapta ca evolutia din Romania sa fie similara cu cea din Rusia pe acest segment.

"Ma gandesc, de exemplu, la logistica de nisa, precum depozitarea frigorifica. Interesul companiilor in spatii logistice a scazut, bineinteles, din cauza crizei. Ma astept ca evolutia din Romania sa fie similara cu cea din Rusia. De indata ce marile companii farmaceutice sau corporatiile din retail vor incepe sa caute locatii speciale, vor descoperi ca exista mult spatiu pe piata, dar ca majoritatea cladirilor a fost construita in ultimul secol si nu indeplineste standardele din prezent. Immofinanz are puterea si oportunitatile sa faca parte din aceasta liga. Scopul nostru este sa dezvoltam si apoi sa vindem proprietati catre si impreuna cu clientii finali. Acest lucru permite o mai buna standardizare. Dar intai de toate, trebuie sa evaluam cu atentie posibilele nise”, a mai spus Eduard Zehetner, CEO al Immofinanz.

Prioritatile celui mai mare investitor imobiliar din Romania in 2014

Anul 2014 va fi unul interesant pentru piata imobiliara, atat la nivel local, cat si regional, fiind anul alegerilor Parlamentului European si alegerilor prezidentiale in Romania. Pe langa acestea, cresterea economica estimata pentru anul viitor ne fac sa spunem ca avem un an impredictibil pentru piata imobiliara.

Pentru Immofinanz 2014 ar putea fi anul in care va va separa portofoliile in functie de gradul de risc.

„Cresterea curenta si optimizarea vor fi continuate in timpul si dupa anul financiar curent. Activitatile se vor concentra si pe reducerea costurilor operationale si pe generarea de flux de numerar”, descrie Zehetner prioritatile Immofinanz pentru 2014.

De asemenea Buwog, subsidiara grupului Immofinanz va fi consolidata prin achizitii de proprietati pe piata din Germania, pregatind terenul pentru o posibila oferta publica initiala sau crearea unei noi entitati in anul calendaristic 2014.

„Scopul este de a transfera activitatile referitoare la proprietatile rezidentiale ale Immofinaz din Germania si Austria, legate de Buwog, catre o companie independenta, listata la bursa. Intentionam sa ne pozitionam mai clar pentru investitorii nostri. Actiunile Buwog se adreseaza celor care prefera un risc scazut si un flux de numerar stabil si sigur. Immofinanz, care se va concentra pe investitii in proprietati comerciale in Europa de Est, va fi atractiva pentru investitorii cu o mai mare afinitate pentru risc, care prefera un flux mai mare de numerar. Momentan combinam aceste doua clase de active, care se adreseaza unor tipuri variate de investitori. Este si un motiv pentru care aceste clase nu primesc evaluarile de piata pe care le merita cu adevarat”, a explicat seful Immofinanz.

Mai mult, pozitionarea grupului Immofinaz drept o companie imobiliara de top in Europa va fi imbunatatita prin activitati de dezvoltare, proiectate specific pentru segmentul de proprietati comerciale in Europa Centrala si de Est.

Citeste si:

    Immofinanz a gasit investitori si in acest an pentru activele din portofoliu

    „Anul 2013 nu a adus un impuls economic pozitiv. In schimb, am progresat cu optimizarea portofoliului nostru. In ceea ce priveste anul financiar 2012/13, incheiat in aprilie, indicatorii operationali cheie specifici afacerii noastre – profitul din inchirieri, rezultatele operationale si fluxul de numerar sustenabil – au urcat la noi niveluri record”, a spus Zehetner.

    Compania a reusit in acest moment sa fie aproape de obiectivul de vanzari pe 5 ani.

    „Vanzarile de proprietati, care reprezinta un motor important al afacerii noastre imobiliare, au crescut la cel mai inalt nivel inregistrat de la inceputul programului de vanzari. In ultimele trimestre, acest program a fost continuat cu succes. In acest moment, obiectivele de vanzari in valoare de 2,5 miliarde de euro pe cinci ani sunt aproape de a fi atinse. Aceste tranzactii au implicat toate categoriile de active si toate regiunile: vanzarea centrului nostru Silesia City din orasul polonez Katowice pentru peste 400 de milioane de euro este un bun exemplu de revenire a pietei de tranzactionare din Europa de Est. In baza volumelor totale de vanzari, pe langa faptul ca am inregistrat o crestere de doua cifre a valorii contabile, ne-am atins obiectivele strategice referitoare la optimizarea portofoliului (retragere din tari secundare, vanzari de proprietati in segmentul hotelier)”, spune Zehetner.

    Citeste si:

      In zona gestionarii activelor, Zehetner spune ca au reusit sa mentina gradul de ocupare in proprietatile noastre la un nivel relativ stabil, iar in anumite cazuri sa inregistreze o imbunatatire minora, chiar daca mediul din piata a ramas o provocare.

      Grupul Immofinanz detine in Romania 88 de proiecte (17 investitii finalizate, 60 de proiecte in curs de analiza si 11 in curs de dezvoltare), cu o valoare de 1,003 miliarde de euro (654 milioane euro - investitiile finalizate, 39,7 milioane euro - proiecte in curs de analiza si 309,4 milioane euro - proiectele in curs de dezvoltare), potrivit celui mai recent raport financiar al companiei.

      Portofoliul curent de investitii al Immofinanz in Romania este constituit din noua cladiri de birouri (13,4% din totalul portofoliului de cladiri de birouri), 5 proprietati in zona de retail (9,1% din intregul portofoliu de retail) si 3 centre logistice (3,2% din intregul portofoliu de logistica).

      Suprafata totala a celor noua cladiri de birouri, dintre care cele mai importante Iride Park, Victoria Park sau Bucharest Corporate Centre, este de peste 206.000 metri patrati.

      Suprafata centrelor comerciale este aproape 147.000 de metri patrati, cele mai importante fiind Maritimo din Constanta si Polus Center din Cluj-Napoca.

      Parcurilor logistice din portofoliul Immofinanz au o suprafata totala de 52.340 metri patrati.

      In Romania, Immofinanz mai are noua proiecte rezidentiale finalizate, dar care nu au fost complet vandute, a caror valoare este estimata la 29,9 milioane de euro.

      Despre planurile companiei pe segmentul rezidential aflati mai multe dintr-un interviu cu Andreas Holler, seful Adama, companie parte din grupul Immofinanz.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri