2014 se anunta un an plin pentru fondul de investitii canadian Benevo, un jucator care a revenit in piata in 2013, atat prin achizitii, cat si prin consolidarea echipei de management. Despre planurile de investitii ale companiei, schimbarile care ar putea surveni pe piata si negocierile pentru achizitia unor terenuri pentru dezvoltari de locuinte, a povestit pentru wall-street.ro Michael Topolinski, fondatorul Benevo.

Fondul de investitii Benevo a cumparat in perioada de boom sute de apartamente in proiecte rezidentiale din Romania, de asemenea anul viitor va incepe constructia primului centru comercial propriu de pe plan local, Victoria City, proiect care va include intr-o faza ulterioara si un turn de birouri. 2013 a insemnat pentru Benevo si achizitia producatorului de pompe Aversa.

Topolinski spune ca in 2013 a observat pe piata o cerere in crestere din partea retailerilor, in timp ce investitorii au inceput din nou sa evalueze piata, unele nume mari, care nu urmareau active Romania in 2012, si-au intors ochii catre piata noastra.

Am dori sa cumparam doua terenuri pentru rezidential, in Bucuresti, cu cat mai mari cu atat mai bine

In ceea ce priveste piata de birouri, Topolinski spune ca nivelul chiriilor a continuat sa scada avand in vedere supraoferta din unele zone.

Topolinski: Vom vedea mai multi chiriasi in zone noi de birouri

De altfel, fondatorul Benevo spune ca pentru piata de birouri se asteapta ca in 2014 aglomerarea sa creeze nevoia unor noi zone de birouri.

“Vom vedeam mai multi chiriasi semnand preinchirieri in zone de birouri noi cum ar fi AFI Cotroceni sau Bucurestii noi””, a spus Michael Topolinski. Managerul se asteapta de asemenea ca anul viitor sa existe o mai mare stabilitate a nivelului chiriilor, avand in vedere ca s-a ajuns la un nivel minim, iar orice reducere viitoare nu ar justifica decizia unui dezvoltator de a construi.

Pe segmentul de retail, Topolinski se asteapta ca zona de entertainment sa continue sa fie extrem de importanta pentru noi dezvoltari. “Cei care nu vor imbratisa acest trend vor suferi, iar chiriasii din proiecte care nu au un zona de entertainement importanta vor suferi si ei”, a declarat Michael Topolinski.

Topolinski: Marea provocare-exista foarte putine terenuri excelente langa metrou

“In ciuda multor speculatii, nu am vazut in 2013 prea multe consolidari pe segmentul de DIY, cred ca este posibil ca in 2014 sa vedem anumite schimbari pe acest segment al pietei de retail”, a spus Topolinski.

Omul de afaceri canadian spune ca anul viitor ar putea aduce si mai multe preinchiriere, de dimensiuni mari, pe piata de birouri, dar si o lichiditate mai mare de la banci, concentrata insa in continuare pentru proiecte specifice cu risc redus.

Pe segmental de retail, Topolinski observa ca unii retaileri incep sa aiba in Romania o abordare deja observata pe piatele vestice: chiriasii aleg sa deschida in mai putine proiecte, dar merg pe formate mai mari-varf de lance.

Exista foarte putine terenuri excelente ramase pentru proiecte de retail langa o statie de metrou in Bucuresti. Ne-am dori sa existe mai multe!

“Cred ca vom vedea acest trend crescand sensibil anul viitor si in Romania”, a comentat fondatorul Benevo, companie care va incepe in 2014 constructia unui centru comercial mare in Bucuresti.

Piata nu ramane insa fara provocari anul viitor, iar cea mai mare problema in viziunea unui manager de fond de investitii caruia i-a revenit apetitul de shopping este faptul ca “exista foarte putine terenuri excelente ramase pentru proiecte de retail langa o statie de metrou in Bucuresti. Ne-am dori sa existe mai multe “.

Ce planuri de investitii are Benevo in 2014?

Una dintre prioritatile Benevo in 2014 este constrcutia Victoria City, centru comercial deja preinchiriat 70%.
“Planuim sa incepem constructia in primul trimestru din 2014”, spune Topolinki, care a mentionat ca in prioritati este si piata din Ucraina, nu doar cea din Romania.

De altfel, in 2013, Benevo l-a recrutat pe Blake Horsley, seful pe capital markets de la Colliers pentru a ocupa o functie regionala, consolidandu-si echipa de management.

Tot in 2013, Benevo a facut si prima investitie in productie in Romania, cumparand fabrica Aversa, unitate care are si o mica avere imobiliara, dar unde oficialii fondului de investitii s-au obligat sa pastreze activitatea. “Acum ca privatizarea Aversa este un succes, productia unitatii cu 240 de muncitori reincepand si reluandu-se si exporturile, in 2014 vom cauta si alte achizitii in industrie. Sunt de asemenea pregatit sa asist Guvernul Romaniei in atragerea mai multor investitori straini prin impartasirea experintei mele in privatizarea cu succes a Aversa”, a declarat Topolinski.

De ce investitia in Aversa? “Am devenit interesati in momentul in care am inteles oportunitatile din zona de infrastructura pentru pompe ( irigatii, energie, zona municipala) si baza de clienti a Aversa construita in cei 131 de ani de istorie.

Citeste si:

    Segmentul residential a avut o dinamica mai buna in 2013, urmeaza investitii si pe acest segment? “Am dori sa cumparam doua terenuri pentru rezidential, in Bucuresti, cu cat mai mari cu atat mai bine, si suntem intr-o discutie destul de avansata pentru un teren”, a mentionat Topolinski.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


    Setari Cookie-uri