Vanzarile de locuinte noi au consemnat o evolutie buna in 2013, programul "Prima Casa" ramanand motorul principal al sectorului rezidential, iar in 2014 piata va depinde in continuare de politica de creditare a bancilor si, in special, de masurile de sustinere guvernamentale.

"Nu mai putem vorbi de criza, ci de o reasezare a pietei - dezvoltarile imobiliare s-au reluat, in privinta creditarii, exista variante multiple la care clientii pot apela, preturile la locuinte nu au mai scazut accentuat, ci mai degraba s-au ajustat, iar numarul tranzactiilor imobiliare este in crestere comparativ cu 2012 (...) Putem spune ca ne indreptam spre o maturizare a pietei", a declarat pentru Mediafax, Alina Necula, head of marketing & sales in cadrul dezvoltatorului imobiliar Adama.

Necula mentioneaza ca, in 2013, a existat o pondere crescuta de clienti care au achizitionat apartamente in baza economiilor din ultimii ani la care au mai adaugat, in unele cazuri, un imprumut de la banca.

Adama, detinuta de grupul austriac Immofinanz, a finalizat in acest an noi faze de dezvoltare pentru proiectele Edenia Titan si Evocasa Optima din Bucuresti si a inceput constructia la ultima cladire din complexul Copou Bellevue din Iasi, reprezentand practic o reluare a dezvoltarii post-criza.

Compania a vandut in medie in acest an 15 unitati pe luna in proiectele din Bucuresti si din tara, reprezentand o crestere cu circa 25% fata de anul 2012.

"In perioada care a urmat anuntului de schimbare a programului Prima Casa, de exemplu, si de acordare a creditelor numai in lei, piata a intampinat un blocaj, de scurta durata insa. La momentul actual, observam o revenire pe niste coordonate normale", a adaugat Necula.

Pentru 2014, ea se asteapta la o stabilizare a pietei, dar evolutia acesteia depinde si de modul in care bancile vor continua politica de creditare.

"In ultima perioada acest sector transmite semnale pozitive - dobanda la creditele in lei este in scadere, bancile au inceput sa puna la dispozitia clientilor pachete de credite standard care concureaza cu succes rata lunara a unui credit prin programul Prima Casa. (...) ne asteptam ca 2014 sa fie cel putin egal ca vanzari cu 2013 si, posibil, sa vedem si o usoara crestere", a mai spus Necula.

O constanta in vanzari previzioneaza si reprezentantii companiei romanesti Conarg, care se asteapta si la o crestere a ofertei de locuinte noi.

"In plus, fiind vorba de un an electoral, asa cum deja este in obisnuinta acestor perioade, ne putem astepta la o oarecare relaxare atat sub aspect legislativ, si ne referim aici la programul Prima Casa pentru anul viitor, cat si al finantarilor bancare, atat pentru clienti, cat si pentru dezvoltatori. In acest context, noi ne propunem ca la sfarsitul anului viitor sa vindem integral locuintele din complexurile rezidentiale finalizate (55 pentru Rasarit de Soare si 30 pentru Quadra 2) si, de ce nu, initierea unor noi proiecte imobiliare", a declarat, Mihai Vidat, director management-marketing Conarg, dezvoltatorul complexului Rasarit de Soare din Titan (1.000 de apartamente) si Quadra 2din zona Politehnicii (240 de locuinte).

In anul 2013, in cele doua ansambluri au fost vandute in total 143 de locuinte, din care 76 in Rasarit de Soare si 67 in Quadra 2.

Compania israeliana Tagor a finalizat, in acest an, prima faza a complexului Adora Urban Village in Bragadiru, cu un total de 75 de apartamente si a inceput constructia de proiecte similare in Pipera, Arad si Timisoara. Vanzarile in primul proiect finalizat nu au mers insa asa cum anticipau dezvoltatorii.

"Ne asteptam ca in ianuarie 2014 sa vindem jumatate din apartamentele din Adora Urban Village, faza 1. Am sperat sa vindem mai multe unitati in 2013, atunci cand proiectul se afla inca in etapa finalizarii finisajelor, dar cumparatorii au preferat sa astepte pana la incheierea lucrarilor pentru a face achizitii. Dar performanta este acceptabila, mai ales in lumina schimbarilor aduse de Guvern programului Prima Casa, care au insemnat eliminarea creditelor in euro in favoarea, exclusiv, a celor in lei, cu o rata a dobanzii evident mai mare", a declarat Ofer Lieberson, proprietarul Tagor.
In ceea ce priveste anul 2014, Lieberson mizeaza pe o evolutie buna a pietei, optimism dovedit si prin inceperea a inca trei proiecte, fiecare cu circa 100 de apartamente in prima faza.

Gabriel Voicu, director new homes in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, cea mai activa companie de consultanta imobiliara pe segmentul rezidential, a mentionat ca numarul de tranzactii a fost mai mare in 2013 decat in 2012.

"Am vandut in 2013 peste 400 de unitati numai in ansamblurile rezidentiale de mari dimensiuni (precum Cosmopolis, Rose Garden, Metropolis Residence, Amfiteatru Residence - n.r.). Trecerea Prima Casa pe finantari in lei a dus la o scadere imediata a cererii, ceea ce de altfel s-a intamplat cam la fiecare etapa noua a programului. Ulterior, in noiembrie-decembrie, lucrurile s-au mai asezat si pe anumite segmente de piata si anumite proiecte, nivelul cererii a revenit la valorile initiale", a explicat Voicu.

In opinia sa, mai sunt necesare cateva luni pentru a exista o imagine de ansamblu asupra evolutiei pietei, precizand insa ca in absenta unor evenimente macroeconomice negative, in 2014 s-ar putea inregistra o crestere usoara a numarului de tranzactii.

"A fost un an agitat, cu multe schimbari in care, cu siguranta, nimeni nu s-a plictisit. Pentru piata imobiliara putem spune ca a fost un an mai bun decat cel precedent. Numarul de tranzactii imobiliare a fost in crestere, majoritatea achizitiilor fiind realizate prin programul Prima Casa", caracterizeaza piata rezidentiala reprezentantii complexului Militari Residence.

Ritmul de vanzare inregistrat de Militari Residence in anul 2013 a fost similar celui din 2012, respectiv o medie lunara de 60-80 de unitati vandute.

"Nivelul vanzarilor ne-a depasit estimarile initiale. Continuarea programului Prima Casa a avut un impact pozitiv in volumul vanzarilor. Pentru 2014, ne asteptam la o mentinere a nivelului cererii, in special din partea familiilor tinere care sunt orientate catre achizitia de apartamente noi. Bineinteles, atat pentru piata locuintelor noi, cat si pentru cea a locuitelor vechi, continuarea programului guvernamental Prima Casa este vitala", au conchis reprezentantii Militari Residence.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri