Investitiile in achizitii de proprietati imobiliare in Europa Centrala si de Est (ECE) au crescut anul trecut cu 31%, la peste 10 miliarde de euro, Polonia si Rusia fiind principalii beneficiari, cu peste 80% din total, in timp ce Romania se afla pe locul 5 din noua piete analizate de CBRE.

Romania a atras, potrivit companiei de consultanta imobiliara CBRE, 229 milioane de euro, in crestere cu aproape 25% fata de 2012, relateaza Mediafax.

In Rusia si Polonia, "campionii" regiunii, investitorii au cumparat proprietati comerciale (birouri, spatii de retail, industriale) de 5,2 miliarde de euro (+40%), respectiv 2,97 miliarde de euro (+10%).

Una dintre cele mai bune evolutii a avut-o insa Cehia, piata unde investitiile au crescut cu aproape la 70%, de la 605 milioane de euro in 2012 la 1,015 miliarde de euro, avans favorizat de prognoza privind cresterea economica optimista pentru 2014 si de cateva tranzactii de dimensiuni mari incheiate in 2013. Pe locul patru in clasament se afla Slovacia, cu investitii care au crescut spectaculos, de la 16 milioane de euro la 250 milioane de euro.

Alte piete analizate sunt Croatia (67 milioane de euro, +56%), Ucraina (41 milioane de euro, -84%) si Bulgaria (23 milioane de euro, +285%).

Autorii studiului, remarca o crestere a activitatii investitionale in tarile care au consemnat niveluri reduse in ultimii ani, in particular Romania si Ungaria (225 milioane de euro, fata de 121 milioane de euro in 2012).

"Anul 2013 s-a dovedit unul dintre cei mai activi pentru piata investitiilor in proprietati comerciale din Europa Centrala si de Est, de la inceperea crizei financiare. Din perspectiva investitorilor, Polonia continua sa fie cea mai activa piata din regiune, fiind pe lista tarilor tinta pentru cei mai multi dintre acestia", apreciaza reprezentantii CBRE.

Mai mult, acestia considera ca masurile de austeritate adoptate in ultimii ani in regiune, dau o perspectiva mai buna pentru 2014. In acelasi timp, ei atrag atentia ca anumite probleme politice pot cauza ingrijorari pentru investitori pe termen scurt in cateva piete "periferice", dar mentioneaza ca per ansamblu perceptia investitorilor este mai buna decat anii trecuti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri