15 Ianuarie 2014

Cum creezi un spatiu de lucru mai productiv



In cazul multor job-uri angajatii au nevoie de un mix intre concentrare individuala si colaborare, ceea ce schimba si mediul de lucru. Concentrarea presupune liniste, in timp ce colaborarea cere un mediu foarte diferit: un spatiu in care angajatii pot discuta, avea sesiuni ad-hoc de brainstorming si avea conferinte fara a se ingrijora ca ii deranjeaza pe ceilalti.

Compania de design si arhitectura Gensler a descoperit ca pentru 3 din 4 angajati este dificil sa echilibreze momentele de concentrare cu cele de colaborare in sediile in care lucreaza.

Cum sa iti transformi spatiul?

Privim intotdeauna cu admiratie imaginile din sediile unor giganti ca Google sau Facebook, insa si companiile care nu beneficiaza de bugete uriase pentru amenajarea birourilor pot sa isi imbunatateasca performanta daca tin cont de cateva puncte centrale, potrivit Reuters.

Janet Pogue, cea care co-manageriaza zona de spatii de lucru a biroului din Washington al companiei Gensler nu este, deloc suprinzator, o fana a birourilor “cubicle”. “Sa ai intimitate atunci cand stai la birou nu este un lucru rau, dar sunt modalitati prin care poti face asta fara sa fii flancat din fiecare parte”, spune Pogue.

Ea propune spatiile intuitive, care nu presupun un re-design scump ci echiparea camerelor disponibile din birou cu uneltele potrivite, obiecte de papatarie in salile de conferinta, prize si wireless in birou, astfel incat angajatii sa isi poata muta laptopurile de la birou si lucra in zone in care se simt mai confortabil. Fluiditatea este importanta si aduce cu sine si functionalitate.

O camera a linistii

Unele task-uri necesita o concentrare neintrerupta, asa ca, pentru a te asigura ca angajatii nu sunt distrasi, Pogue recomanda amenajarea unei camere silentioase unde angajatii, care au anumite task-uri ce nu le permit sa fie distrasi, sa se poata retrage. Pogue atrage atentia ca birourile “cub” nu reprezinta un spatiu linistit, ci, din contra, unul care invita la intreruperi.

In plus, prin amenajarea acestei camere silentioase eviti tacerea fortata in intreg biroul.

Pogue recomanda angajatorilor sa ofere personalului cat mai multe optiuni legate de locul in care isi pot duce task-urile zilnice la bun sfarsit.

Pogue arata ca angajatii lucreaza diferit in functe de personalitate sau functie. Seniorii petrec de obicei mai mult timp lucrand colaborativ pe cand juniorii pot sa petreaca mai mult timp in “focus mode”, iar biroul trebuie sa reflecte aceasta realitate.

Interactiunea este importanta

Interactiunea dintre angajati este un alt obiectiv pentru un design de birou care sa incurajeze productivitatea, iar pentru a-i face pe cei care de obicei nu intra in contact sa interactioneze poti utiliza mici trucuri cum ar fi amplasarea aparatului de expresso in mijlocul biroului, cum este chiar cazul biroului Gensler.

Interactiunea intre angajatii din diverse departamente poate aduce mai multa creativitate si in plus la finalul zilei iti ofera ca angajat un sentiment de apartenenta mai mare.



Citeste si