In ultimii ani, segmentul caselor de vacanta din piata imobiliara a fost permanent in crestere, desi nu la nivelul asteptarilor, a declarat pentru NewsIn Liviu Ureche, specialist imobiliar atestat international (certified international property specialist).
"In ultimii ani, traiectoria acestui segment a fost una crescatoare, desi nu la nivelul asteptat, datorita puterii mici de cumparare a romanilor", a explicat acesta. "Asteptam in continuare achizitii in zona clasei medii, desi acestea intarzie sa apara".

In ceea ce priveste proiectele de case de vacanta deja existente sau in curs de derulare, zonele consacrate in circuitele turistice sunt deja saturate, este de parere Ureche. in Valea Prahovei, din punct de vedere urbanistic, s-au incalcat foarte multe reguli, zona si-a pierdut acum caracterul de spatiu pentru recreere, prin faptul ca aglomeratia este atat de mare incat lipseste chiar intimitatea caracteristica unei locuinte: "Casa de vacanta este un imobil izolat, cu vecini la distante foarte mari".

Specialistul atrage atentia asupra faptului ca acelasi pericol se intrezareste si la Mamaia, statiunea cea mai afectata de proiectele de case de vacanta pe litoral, iar extremitatea dinspre Navodari s-a ransformat intr-un adevarat centru pentru investitii in case de vacanta. In zona 23 August, Mangalia s-au retrocedat suprafete foarte mari de teren si exista oportunitati pentru ridicarea de case de vacanta.

Delta Dunarii, prin potentialul sau turistic deosebit, atrage investitii in acest domeniu. Au inceput deja sa apara primele hoteluri de trei stele, in zona Murighiol, desi "un grad de confort mai scazut face parte din farmecul turismului in aceasta zona".

Relaxarea costa intre 350 si 850 de euro pe metru patrat

Exista asteptari de la acest sgement de piata imobiliara, cele mai mari din partea acelor locatii care ofera elemente de unicitate, cum este un peisaj deosebit sau proximitatea unor obiective turistice. "Cu cat o casa de vacanta este mai izolata, cu atat este mai importanta, pentru destinatia de recreere". Liviu Ureche mai este de parere ca un adevarat "pol de investitii" in viitor va fi Valea Oltuluui, in zona Muntii Lotrului, statiunea Voineasa.

Preturile caselor de vacanta depind de evolutia preturilor la materiale de constructie. Ureche declara ca, exceptand acest factor de influenta, preturile nu au cum sa creasca foarte mult. "in principiul, la o casa de vacanta preturile oscileaza intre 350 de euro pe metru patrat si 850 de euro pe metru patrat, in functie de calitatea finisajelor". Cele mai multe case de vacanta se construiesc din lemn. "Actualele proiecte nu prea au personalitate, desi unele, promovate de agentii imobiliare consacrate, sunt foarte reusite din punct de vedere al arhitecturii. Sunt si case de vacanta cu suprafete foarte mari, care nu-si justifica investitia", mai spune Ureche.

In Romania lemnul este inca greu acceptat, a mai observat acesta, desi este un material adecvat unei cladiri cu aceasta destinatie. "Investitorii sunt reticenti la nou, la tehnologiile noi de constructie."
intr-un seminar pe teme imobiliare care a avut loc in San Francisco, California, Statele Unite ale Americii, s-a aratat ca circa 40 la suta dintre americani isi achizitioneaza deja o a doua casa de vacanta, in Europa, explica Ureche, in timp ce in Romania nu s-a acoperit nici nivelul achizitionarii unei prime case de vacanta.

Casele de vacanta, cel mai dinamic segment al pietei imobiliare

In urmatorii zece ani, specialistul imobilar este de parere ca acestea va fi cel mai dinamic segment pe piata imobiliara. In perioada 1996-2002, pe piata imobiliara au existat putine investitii majore, prezenta celor straine facandu-se simtita intr-o mica masura.

Incepand cu anul 2001, lucrurile au luat o alta turnura, tinand cont de faptul ca dezvoltatorii din Europa Centrala au observat faptul ca pietele pe care activeaza se apropie de maturitate si au inceput sa monitorizeze si tarile vecine, printre care si Rominia. In 2001, interesul pentru piata imobiliara romaneasca a crescut in intensitate in 2002 si 2003, pentru ca in 2004-2005 sa se faca simtit un adevarat val de investitii straine, a declarat Victoria Linca, senior consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox.

Intre proiectele imobiliare de case de vacanta care vor apare pe piata in viitorul apropiat se numara "Navodari Compound", un complex de vile cu o suprafasa construita intre 180 si 200 de metri patrati, cu parter si un nivel, avand intre patru si sase camere. Complexul este asezat pe o suprafata de 900 de metri patrati si va fi disponibil din luna iulie a acestui an, potrivit companiei imobiliare care promoveaza proiectul, Eurisko.

Aceeasi companie va lansa in 2007 complexul de vile Del Sole, in localitatea Cumpana, judetul Constanta, cu o suprafata construita de circa 130 de metri patrati pentru fiecare unitate, pe o suprafata totala de circa 500 de metri patrati. Fiecare vila va vea parter si un etaj si va fi compartimentata cu trei pana la sase camere. De asemenea, in portofoliul companiei imobiliare Regatta se afla pentru vanzare o vila cu cele mai moderne dotari. Imobilul se afla in Ciofliceni, pe malul lacului Snagov, are o suprafata construita de 421 de metri patrati si o curte de 850 de metri patrati.

Snagovul este o zona consacrata, recunoscuta pentru frumusetea sa. Este locul ideal pentru persoanele dinamice care doresc sa-si refaca fortele intr-un cadru linistit a declarat Liliana Vasile, directorul departamentului de servicii rezidentiale Regatta. Compania de consultanta si servicii imobiliare Regatta este prezenta pe piata de 13 ani si desfasoara o colaborare cu Real Estate Advisory Group Romania (REAG), care apartine REAG Italia, divizie a American Appraisal Group.

Compania imobiliara Eurisko este activa pe piata din 1997 si are in prezent circa 60 de consultanti la nivel national.DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala a companiei internationale imobiliare DTZ. Grupul DTZ este listat la bursa din Londra din 1987 si are o retea de peste 3.400 de consultanti in 96 de orase in 26 de tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri