ANL a construit pana acum peste 34.000 de locuinte in Romania, iar in prezent alte aproape 3.000 de unitati locative sunt in executie in programele locuinte pentru tineri (destinate inchirierilor) si locuinte prin credit ipotecar ( destinate vanzarii). wall-street.ro va prezinta oferta de locuinte ANL si cererea de achizitie a acestor locuinte, dupa ce anul trecut Guvernul a luat o serie de masuri pentru sprijinirea chiriasilor care isi doresc sa cumpere locuintele ANL in care locuiesc.

De circa 5 ani, Guvernul incearca sa vanda locuintele ANL pentru tineri, iar sumele vehiculate a fi obtinute orbitau in jurul a jumatate de miliard de euro. Estimarile de acum cativa ani sunt insa departe de adevarul din practica, numarul locuintelor destinate inchirierii care au fost achizitionate nefiind nici pe departe cel estimat de Guvern in urma cu cativa ani. Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltarii Regionale, declara in 2010 ca se vor vinde in acel an aproximativ 22.000 de unitati locative ANL, cifra care nu a fost nici pe departe atinsa.

Astfel, pana in prezent au fost achizitionate circa 632 de locuinte pentru tineri. Alte peste 4.000 de locuinte ANL au fost achizitionate prin programul locuinte prin credit ipotecar, care insa are la baza un cu totul alt sistem, fiind construite pentru a fi vandute direct nu pentru a fi inchiriate cu posibilitatea de achizitie, ca in cazul celuilalt program.

Cifra vanzarilor locuintelor pentru tineri nu este fulminanta, insa in ultimul an vanzarile s-au mai dezmortit.

Pe parcursul anilor, conditiile prin care locuintele pot fi achizitionate de chiriasi s-au schimbat in incercarea de a dinamiza vanzarile. Prima modificare importanta a fost reducerea perioadei in care trebuie sa fii chirias pana sa poti sa cumperi locuinta, de la trei ani la un an, in 2010. Guvernul Ponta a scazut anul trecut pretul locuintelor care pot fi cumparate de tinerii chiriasi si a fost alocat un plafon de finantare prin Prima Casa pentru locuintele ANL pentru a sprijini achizitia si a creste dinamica vanzarilor.

Cum arata oferta de locuinte ANL

ANL construieste locuinte atat pentru inchiriere, prin programul "Locuinte pentru Tineri", cat si pentru vanzare prin programul "Locuinte prin Credit Ipotecar". De asemenea, din septembrie anul trecut chiriasilor ANL li s-a permis accesul la Programul Prima Casa. Astfel, locuintele ANL pot fi cumparate de chiriasi actuali in anumite conditii prin programul guvernamental de garantare a creditelor pentru locuinte. De asemenea, pentru a sprijini achizitiile de locuinte pentru tineri Guvernul a stabilit pretul de vanzare pentru aceste unitati la 326 euro/mp cu TVA inclusa (valabil pana in vara acestui an), cel mai mic pret de pe piata in acest moment. Achizitia locuintelor ANL de catre chiriasi beneficiaza de un plafon de aproape 500 mil. lei in Prima Casa, circa un sfert din plafonul total Prima Casa.

In prezent, oferta de locuinte care satisfac conditiile de vanzare este una bogata, fiind vorba de peste 10.000 de unitati la nivel national si aproximativ 1.000 in Bucuresti, orasul in care se inregistreaza si cele mai multe cereri.

Locuinte ANL, aflate la inchiriere

Programul „Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii” ofera tinerilor intre 18 si 35 de ani locuinte noi la o chirie modica, pe durata limitata, cu perspectiva ca, in timp, acestia sa poata deveni proprietari. Dupa minimum un an de inchiriere, locuintele pot fi cumparate de tinerii chiriasi.

Potrivit datelor transmise de ANL la solicitarea wall-street.ro pana in prezent Agentia Nationala pentru Locuinte a finalizat si predat autoritatilor publice locale 31.124 locuinte pentru tineri, destinate inchirierii. Din acestea 30.492 sunt exploatate in regim de inchiriere. Aceste locuinte destinate inchirierii pot fi cumparate de locatari dupa ce au fost chiriasi timp de un an.

Cate locuinte ANL pentru tineri au fost cumparate

Pana in prezent au fost achizitionate 632 de locuinte ANL pentru tineri, in contextul in care stocul locuintelor care satisfac conditiile de vanzare depaseste 10.000.

In prezent, 10.510 locuinte pentru tineri satisfac conditiile de vanzare prevazute prin lege, iar cele mai multe cereri de cumparare pentru aceste unitati, depuse la autoritatile publice locale au fost inregistrate in Bucuresti, Constanta, Ploiesti, Bacau, Cluj Napoca si Sibiu.

In Bucuresti potrivit datelor de pe site-ul ANL circa 960 de locuinte ANL satisfac conditiile de vanzare, in timp ce in Cluj sunt 277 de locuinte ANL care pot fi cumparate de chiriasi, iar in municipiul Constanta sunt circa 500. In Bacau sunt peste 200 unitati locative care satisfac conditiile de vanzare, iar in Sibiu sunt tot in jur de 200 de locuinte ANL care satisfac conditiile de vanzare. In municipiul Ploiesti nu este momentan, potrivit datelor de pe site-ul ANL, nicio locuinta care sa satisfaca conditiile de vanzare, in judetul Prahova existand locuinte ANL pentru tineri care pot fi inchiriate doar in Azuga si Busteni.

Efectul Prima Casa pentru locuintele ANL

Masurile luate de Guvern anul trecut au avut un usor impact pozitiv asupra achizitiilor, insa ponderea achizitilor de locuinte ANL in total Prima Casa este foarte mica.

In anul 2013 au fost achizitionate prin programul "Prima casa" un numar de 100 de locuinte ANL, iar in 2014, pana in prezent, s-au achizitionat 22 de locuinte ANL prin Prima Casa, potrivit datelor ANL.

Potrivit datelor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, per total in programul Prima Casa s-au acordat garantii pentru circa 1000 de credite de la inceputul anului, astfel locuintele ANL reprezinta doar putin peste 2 procente. In 2013, FNGCIMM a acordat un numar de circa 25.500 garantii prin Programul Prima Casa.

Chiar daca in total program Prima Casa, ponderea creditelor pentru locuinte ANL nu este semnificativa, trebuie luat in calcul si profilul celor care sunt chiriasi ANL, avand in vedere ca in multe cazuri putem vorbi de cazuri sociale.

Per total, ANL a obtinut in 2013 venituri din vanzarea de locuinte pentru tineri de peste 20 milioane de lei, iar in anul 2014, pana la aceasta data, ANL a obtinut venituri de 1,98 milioane lei, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Locuinte.

Locuinte ANL, disponibile prin credit ipotecar

Pe langa programul Locuinte pentru Tineri, ANL construieste si locuinte care pot fi achizitionate direct prin credit ipotecar.

In cazul locuintelor prin credit ipotecar, au ramas necontractate 73 de locuinte in municipiile Bucuresti (Henri Coanda, 28 apartamente), Piatra Neamt (17 apartamente), Ploiesti (3 apartamente), Campina (6 apartamente), Targoviste (13 case) si orasul Ovidiu (6 apartamente).

Pana in prezent, au fost contractate 4.330 locuinte prin credit ipotecar. “Incepand cu anul 2009, pe fondul crizei economice, bancile au inasprit conditiile de acordare a creditelor ipotecare si, in consecinta, numarul beneficiarilor de locuinte care au obtinut solvabilitate din partea bancilor finantatoare a scazut dramatic. Pe de alta parte, se constata o usoara crestere a cererilor pentru locuinte individuale (tip casa) din partea persoanelor cu venituri medii sau peste medie, in timp ce solicitarile pentru locuinte in imobile colective (tip apartament) au scazut semnificativ”, spun oficialii ANL.

Cate locuinte ANL sunt in constructie in prezent

In prezent, sunt in executie 1.205 de locuinte ANL prin credit ipotecar in municipiile Bucuresti si Targoviste si orasul Voluntari. Se preconizeaza demararea unor noi proiecte de constructii locuinte prin credit ipotecar in municipiile Alba Iulia, Brasov, Timisoara, Ploiesti si orasul Valenii de Munte.

De asemenea, sunt in curs de executie 1.732 locuinte pentru tineri, destinate inchirierii. “In acest moment, nu va putem oferi informatii legate de investitiile ANL in constructia de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, programul de finantare pentru acest an fiind in curs de aprobare de catre ordonatorul principal de credite, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice”, au mentionat oficialii ANL.

De ce acte ai nevoie si ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a cumpara o locuinta ANL

Actele de care are nevoie un client pentru a cumpara o locuinta cu credit ipotecar de la ANL variaza de la cererile tip sau inregistrarea online in baza de date si un certificat de solvabilitate emis de banca, la diverse documente cum ar fi contractul de mandat semnat de ANL si solicitans sau contractul de credit ipotecar.

Lista completa a documentelor necesare :

- cererea tip cumparata de la orice oficiu postal, completata si trimisa pe adresa ANL cu confirmare de primire, sau inregistrarea online in baza de date;
- o cerere prin care solicitantul face o optiune pentru un amplasament din oferta ANL;
- adresa emisa de ANL prin care solicitantul este trimis la banca in vederea stabilirii solvabilitatii sale;
- dosarul de solvabilitate - documentele solicitate de banca pentru stabilirea solvabilitatii
- declaratia notariala a solicitantului;
- certificatul de solvabilitate al solicitantului, emis de banca;

Dupa selectarea solicitantilor solvabili sunt necesare urmatoarele documente

- contractul de mandat semnat de ANL si solicitant;
- oferta ferma de creditare emisa de banca;
- contractul de construire semnat de beneficiar si constructor;
- incheierea notarii contractului de construire in cartea funciara;
- contractul de credit ipotecar semnat de beneficiar si banca finantatoare;
- contractul de ipoteca semnat de beneficiar si banca finantatoare.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca beneficiarul sunt atat de natura financiara, cat si sociala.
Bancile cu care colaboreaza ANL ofera credite ipotecare conform propriilor lor norme de creditare. In consecinta, solicitantul pentru o locuinta cu credit ipotecar, construita prin ANL, trebuie sa fie solvabil, conform criteriilor bancii la care apeleaza pentru obtinerea creditului.

"De asemenea, la art. 13^1, alin. (1) din HG nr. 962 din 27 septembrie 2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, se stipuleaza si conditii de natura sociala: “Cererile formulate de persoane evacuate sau de chiriasi din locuintele preluate in mod abuziv de catre stat si care s-au retrocedat in natura fostilor proprietari, precum si cererile formulate de tineri sunt rezolvate cu prioritate.”, arata oficialii ANL.

In cazul in care cererea de locuinte este mai mare decat oferta, Consiliul de Administratie al ANL adopta criterii si reglementari specifice in vederea ierarhizarii si selectarii beneficiarilor finali.

Conditiile si actele necesare pentru inchirierea unei locuinte ANL

Pot inchiria locuinte ANL tinerii majori care nu au implinit inca 35 de ani, daca nu au in proprietate o locuinta si nici sotul sau sotia nu este sau nu a fost proprietarul unei locuinte. De asemenea printre criterii se numara si sa nu mai fi inchiriata pana atunci o locuinta ANL si sa aveti locul de munca in localitatea in care este locuinta.

Daca aceste criterii sunt indeplinite, chiriasii trebuie sa se dupa la primaria localitatii sau cea de sector pentru a se inscrie in acest program. Cererile se depun la primarii. Potrivit legii cererile pentru repartizarea de locuinte pentru tineri destinate inchirieri se inregistreaza in ordinea primirii si se analizeaza de comisii sociale

Lista de prioritati se stabileste anual, astfel ca solicitatii aflati pe lista de asteptare pentru o locuinta ANL care indeplinesc criteriile dar nu pot primi o locuinta in anul respectiv pot primi repartitii in anii urmatori in limita fondului de locuinte disponibil si a noii ordine de prioritate. Punctajul pentru stabilirea locului pe listele de asteptare pentru repatitia unei locuinte se stabileste in functie de mai multe criterii. Starea civila, suprafata in care locuieste acum, numarul de copii, studii, starea de sanatate, dar si vechimea cererii pot fi factori care ajuta la departajare.

ANL asigura constructia acestor locuinte pe terenurile puse la dispozitie de autoritatile locale dupa finalizare Agentia preda primariilor locuintele si aici incepe alta poveste. Prin urmare procesul de inchiriere efectiva are loc prin autoritatile locale, iar repartitiile sunt de multe ori cu “cantec”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri