Este situata in centrul Capitalei Macedoniei, intr-o piata plina de statui, nu ai cum sa “o ratezi”. Este una dintre cele mai moderne cladiri ale Skopjei, construita in urma cu un an – lobby spatios, pereti curbi, LCD-uri enorme, scaune inedite. wall-street.ro a vizitat cea mai noua cladire construita de Deutsche Telekom, operator care detine in Romania Cosmote si Romtelecom.

Macedonenii au, in mod clar, o pasiune pentru statui. Nu mai putin de 7-8 se inghesuie in piata centrala – diferite marimi, culori si simbolistici. Domina, dupa cum era de asteptat, cea a unui calaret cu spada in mana. Sa fie Alexandru cel Mare? Pe statui scrie doar “Cavaler”, restul ramanand la imaginatia privitorilor.

Printre statui, tronand la inaltimea de 10 etaje, se poate vedea cladirea Deutsche Telekom. T-Mobile Macedonia (TM MK) este subsidiara Makedonski Telekom AD- Skopje, fiind lidera pietei telecom din tara, subsidiara fiind listata la Bursa. In 2008, compania a fost rebranduita in mod oficial in Deutsche Telekom, T-ul cel roz “sarind” deci in ochi de la distanta.

Cladirea, din sticla, gazduieste peste 600 de angajati ai DT. "Este cladirea cea mai avansata din punct de vedere al eficientizarii energiei, avand un sistem de management al cladirii unic in Macedonia si un lift special cu 2 niveluri pentru automobile, in parcare. In afara de cele noua etaje care acomodeaza angajatii, incepand cu 2013, Centrul pentru Inovatie in Telecom functioneaza la parter, fiind unic in Macedonia", subliniaza oficialii companiei.

Locul in care noul sediu a fost construit are o semnificatie istorica, mai precis, este locul in care exista inainte fosta Banca Nationala a Macedoniei, distrusa in cutremurul devastator din 1963.

Odata intrat in lobby simti imediat diferenta – gri-ul de afara, bronzul ce-ti ramane pe retina dupa ce te uiti la statui, sunt inlocuite cu albul imaculat si design-ul modern al peretilor si mobilierului. De altfel, la fiecare nivel se schimba culorile si motivele iar salile de sedinte au numele oraselor in care este prezent brandul DT - Bonn, Budapesta, Zagreb.

Pe un LCD enorm sunt proiectate, viu, servicii ale operatorului telecom. In partea dreapta “troneaza” o banca moderna in timp ce in stanga isi face treaba, in spatele unui birou enorm, o tanara receptionera. Cladirea are rolul de business office dar si de spatiu dedicat clientilor care doresc amanunte despre anumite servicii.

Am vizitat etajul noua si zece al cladirii, la etajul noua fiind de altfel si birourile executivilor – general manager-ului si CEO-ul companiei, recent numitul Andreas Maierhofer. El l-a inlocuit la conducerea DT Macedonia pe Nikolai Beckers, acesta fiind numit anul trecut la conducerea Romtelecom si Cosmote Romania.

Practic, am avut ocazia sa vizitez biroul din care Beckers a supervizat trecerea DT la o retea All IP, primul stat din Europa care a reusit aceasta performanta.

Pe culoar se afla si un dozator inedit de cafea. Acesta permite plata bauturilor prin intermediul telefoanelor mobile – fie smartphone sau feature phone -, prin simpla apropiere a terminalului. Este un produs implementat de Deutsche Telekom special pentru piata din Macedonia, in colaborare cu cele mai mari trei banci din tara.

Cladirea este luminata natural, fiind construita pentru a se incadra in normele ecologice impuse de Uniunea Europeana dar si de standardele operatorului telecom. Prin geamurile mari se poate vedea, de la etajul 10, o buna parte a Skopjei. Evident, cu accent pe statui, dar si pe cladirile vechi printre care se construiesc noi imobile. Cel mai probabil, Skopje va deveni un amalgam de vechi si nou, nu foarte diferit de Bucuresti.

Imi intorc privirea de la peisajul de afara spre sala mare de conferinte unde DT organizeaza intalniri formale cu presa si nu numai. Este o incapere mare, aproape goala, exceptand scaune, LCD-uri si un birou in spatele carora stau oficiali ai companiei.

Cum ti se pare cladirea Deutsche Telekom din Skopje? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri