Vanzarea mallurilor Galleria Buzau si Piatra Neamt pare imposibila pe fondul rezultatelor slabe, arata raportul financiar al GTC.

"In prezent, grupul are mai multe proiecte care nu sunt profitabile in principal din cauza unui grad mic de ocupare si a unui nivel redus al chiriilor, incluzand Galleria Stara Zagora si Galleria Burgas din Bulgaria, Galleria Piatra Neamt, Galleria Buzau si Galleria Arad in Romania, precum si Avenue Mall Osijek in Croatia. Grupul se afla in imposibilitatea de a atrage noi chiriasi si de a creste nivelul chiriei din cauza unor factori care nu tin de controlul sau, ci din cauza conditiilor pietei. Astfel, nu exista nicio asigurare ca vom putea vinde astfel de proiecte intr-un timp rezonabil sau ca le vom putea restructura pentru a limita pierderile", se arata in raportul financiar al companiei, relateaza Mediafax.
Astfel, centrele Galleria Piatra Neamt si Galleria Buzau au fost reclasificate in portofoliul companiei, din active disponibile la vanzare, in active generatoare de venituri.
GTC a incercat anul trecut sa vanda cele doua proprietati, impreuna cu un mall din Suceva, insa a reusit sa gaseasca cumparator doar pentru cel din urma, cedat pentru 800 de euro, in conditiile in care investitia a fost de 25 de milioane de euro.
Mall-urile Galleria din Arad, Piatra Neamt si Buzau, erau evaluate la finele anului trecut la 35,1 milioane de euro, in urcare cu 4 milioane euro fata de 2012, in conditiile reclasificarii celor doua centre comerciale, dar scaderii valorii proiectului din Arad, pe fondul reducerii nivelului chiriei incasate. Suprafata inchiriabila a celor trei centre comerciale totalizeaza 59.000 de metri patrati, din care 90% este ocupata, chiria medie generata de acestea este de 4,1 euro/mp/luna. Contractele de inchiriere a spatiilor au o durata de 7-8 ani, iar randamentul este estimat la 9,9%.
Cel mai important proiect al grupului din Romania este complexul de birouri City Gate, cu o suprafata inchiriabila de 48.000 de metri patrati. Rata de ocupare a complexului s-a diminat anul trecut de la 95% la 93%, in timp ce chiria medie pe care o genereaza proprietatea s-a situat la 19,7 euro/mp/luna. Randamentul investitional al City Gate este de 8%, ceea ce inseamna o valoare de piata de 157,5 milioane de euro, cu 11 milioane de euro mai putin decat in decembrie 2012. Scaderea este datorata in principal cresterii randamentelor pe piata de birouri din Romania, explica reprezentantii GTC.
GTC a avut venituri de 31,8 milioane euro anul trecut in Romania si Bulgaria, fata de 29,7 milioane euro in 2012.
Costurile totale inregistrate de companie in cele doua tari s-au mentinut la 20,1 milioane euro, astfel rezultand un profit brut de 11,7 milioane euro, fata de 9,6 milioane euro in 2012.
GTC a anuntat in anul trecut ca nu mai poate construi mall-ul Galleria Bucuresti, dupa ce autoritatile au clasificat terenul ca zona verde pentru alte scopuri, astfel ca spatiul nu mai poate fi utilizat pentru dezvoltarea centrului comercial. Compania a inregistrat o pierdere de 15,1 milioane euro in urma acestei decizii, reprezentand doua treimi din valoarea terenului.
Terenul se afla in zona Petricani, intr-o arie aflata pe traseul proiectului de racordare la autostrada Bucuresti-Ploiesti. GTC estimeaza ca ar putea recupera 7 milioane euro in urma exproprierii.
Compania mai detine in Bucuresti doua complexuri rezidentiale, Rose Garden si Felicity.
GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta complexul de birouri, langa Piata Presei in Bucuresti, insa inceperea constructiei a fost intarziata din cauza lipsei finantarii.
Compania este activa in Polonia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia si Ucraina, unde detine active de 1,7 miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri