Investitorii imobiliari au inceput sa vina in Romania, insa nu-si deschid inca portofelele, a declarat Dietmar Reidl, director operational Immofinanz Group, in schimb consultantii imobiliari apreciaza ca in urmatoarele luni vor avea loc tranzactii pe piata locala.

"In Praga, cererea de birouri a scazut, dar cu toate acestea au avut loc tranzactii cu spatii de birouri, ceea ce arata ca nu intotdeauna increderea si perceptia despre piata reflecta situatia reala. Ne asteptam sa vina investitori si in Romania. Cred ca au inceput sa-si arate fata, insa nu isi deschid inca portofelele, asteapta sa vada daca piata a ajuns la nivelul cel mai de jos", a spus Reidl la CEDER Conference organizat de CiJ Journal.

In opinia sa, Bucurestiul este ocolit de investitori deoarece piata locala a fost "supraincalzita", iar in criza chiriile au scazut foarte mult, spre comparatie cu Polonia sau Cehia, unde nu au fost corectii atat de dramatice.

"Piata in Praga, de exemplu, nu a fost atat supraincalzita ca Bucurestiul, unde preturile terenurilor si chiriile au crescut foarte mult inainte de criza. In criza, chiriile din Bucuresti au scazut de la 19 euro/mp/luna la 14 euro/mp/luna, iar in Praga nu a fost o scadere atat de mare, de aceea investitorii cumpara au continuat sa cumpere proiecte pe aceasta piata. Investitorii nu vedeau sustenabila piata romaneasca, dar cred ca acum s-a atins nivelul minim, iar in curand vom vedea o reluare a cresterii, ceea ce va aduce investitori", a aratat reprezentantul Immofinanz, cu active de peste 1 miliard de euro in Romania, scrie Mediafax.

El considera ca in acest an cel mai probabil nivelul tranzactiilor cu proprietati imobiliare se va mentine la nivelurile din anii trecuti, de 200-300 milioane de euro, si ca din 2015 ar putea sa aiba loc mai multe vanzari, in prima faza de cladiri de birouri si apoi de mall-uri.

Si David Hay, director executiv al AFI Europe, vede o prezenta mai activa a fondurilor de investitii in Romania, mai ales ca au aparut mai multe proiecte atractive pe piata.

"De cateva luni, investitori precum Morgan Stanley au inceput sa se uite la Romania, nu fac nimic inca, dar se uita. Acestia nu sunt interesati doar de birouri, ci si de spatii de retail. Cred ca vom vedea in 12-18 luni tranzactii, Bucurestiul fiind urmatoarea destinatie pentru investitori dupa Varsovia, care a devenit foarte scumpa, cu un yield (randament al investitiei, n.r.) de 6%. Acum sunt si proiecte pe piata care se potrivesc preferintelor investitorilor", a explicat Hay.

In opinia sa, costul mai ridicat al finantarii din Romania, dar si istoricul pietei imobiliare locale au tinut la distanta investitorii. Pe de alta parte, consultantii imobiliari vad o evolutie buna a volumului tranzactiilor in perioada urmatoare.

Astfel, Horatiu Florescu, presedintele si directorul executiv al The Advisers/Knight Frank, se asteapta ca in urmatoarele 6-9 luni sa fie anuntate 1-2 tranzactii de dimensiuni mari pe piata de birouri din Bucuresti, cu cladiri dezvoltate in ultimele 36 de luni.

Si Razvan Iorgu, managing director CBRE Romania, apreciaza ca in urmatoarele 12 luni se vor incheia tranzactii, existand produse bune pe piata, potrivite pentru cei care vor sa cumpere proiecte in cele mai bune zone.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri