Primaria din Cluj va demara un proiect pilot care presupune publicarea, din toamna, a preturilor medii la care se tranzactioneaza imobilele din oras, pe strazi sau grupuri de strazi, pana la nivel de cartier, a declarat marti presedintele ANEVAR, Adrian Vascu.

"Sunt implicat intr-un proiect pilot cu o primarie, cea din Cluj, de unde sunt, ca aceasta sa stranga intr-o brosura toate tranzactiile care au avut loc intr-un an. Aceasta va contine un preambul despre piata imobiliara, harta localitatii, numarul tranzactiilor realizate intr-un an, valoarea medie de tranzactionare a imobilelor, precum si limitele minime si maxime", a afirmat Vascu, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

El face parte din echipa de evaluatori care lucreaza pro bono la programul-pilot alaturi de Primaria Cluj.
Primaria colecteaza intr-o baza de date informatiile despre tranzactiile imobiliare efectuate in oras de-a lungul anului, respectiv adresa, tipul proprietatii, daca a fost finantat sau nu prin banca, precum si pretul proprietatii.

"Luam harta imobiliara a zonei, tranzactiile aferente fiecarui cartier, apoi le punem pe tipuri de proprietati si incepem sa analizam preturile de vanzare. Vom putea sa restrangem limita minima si maxima de vanzare. Va fi o brosura destinata cetatenilor cum si la ce preturi s-au vandut imobilele (...) Inca nu s-a stabilit daca brosura va fi gratuita sau contra cost", a mentionat Vascu.

Daca pe o anumita strada sau grup de strazi s-au inregistrat putine tranzactii, datele fiind neconcludente, analiza va fi extinsa la nivel de zona, cel mult de cartier. Discutiile evaluatorilor cu primaria pe acest proiect au inceput cu doi ani in urma, iar in prezent sunt colectate informatii in baza de date aferente unui interval de sapte luni din 2013.

"Speram ca la sfarsitul verii - in toamna sa fie gata si sa publicam brosura. Proiectul ar putea fi extins si la nivelul altor orase daca se dovedeste util. Ca sa aiba logica si utilitate, brosura ar trebui publicata pe viitor la inceput de an cu date ale din anul anterior", a mai sous Vascu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri