Mansardarea blocurilor este vazuta ca o solutie pentru suplimentarea fondului locativ. Astfel s-ar mai satisface o parte din cererea existenta pe piata
Autoritatile locale se gindesc din ce in ce mai insistent la varianta mansardarii blocurilor. Astfel, prin construirea a inca unui etaj s-ar suplimenta oferta de pe piata imobiliara. Poate si de aceea autoritatile din mai multe orase au elaborat deja regulamente in acest sens. In unele localitati, precum Sibiu, Galati sau Cluj, deja s-au realizat astfel de locuinte. Firmele specializate tatoneaza deja piata din Bucuresti, unde ar putea sa ridice zeci de mii de locuinte situate pe terasa blocului. Conform acestora, avantajul principal al unei astfel de locuinte il reprezinta pretul, cu 20-30% mai mic decit al unui apartament cu suprafata similara.

Acest fenomen apare acolo unde este criza de locuinte. Este o valorificare a spatiului existent, spune Artur Silvestri, profesor de gestiune imobilara la Universit Francophone Internationale din Bruxelles.

Bataie la bloc

Cererea pentru apartamente in blocuri este foarte mare. Este adevarat ca locuintele din aceasta categorie au o pondere covirsitoare in fondul locativ existent. Astfel, conform unui studiu realizat de Institutul National de Statistica, in mediul urban, 62,3% dintre familii locuiesc in blocuri izolate si grupuri de blocuri. La acestea se adauga si o parte dintre cele 11,2% familii care traiesc in blocuri si case individuale. In cartiere de case locuiesc 23,1% dintre familii, in vreme ce restul de 3,4% locuiesc in case individuale dispersate. De altfel, conform Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in urma unui recensamint din anul 2002 s-a realizat ca in Romania exista 85.000 de blocuri de locuit. Dintre acestea, 8.000 se afla in Bucuresti. Cum preturile terenurilor au crescut, construirea unei case reprezinta un demers care depaseste puterea financiara a tinerilor care vor sa aiba o locuinta. De aceea, multe dintre planurile celor care vor sa devina proprietari au in centru un apartament la bloc. Analistii pietei imobiliare au spus in repetate rinduri ca preturile acestora sint mari deoarece oferta este slaba si in Romania se construieste putin. In ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai mult despre mansardarea blocurilor existente. Astfel, s-ar putea construi un numar important de apartamente noi pe structuri deja existente. Preturile acestora ar fi mai mici decit cele deja existente, iar finisajele ar fi de calitate superioara.

Bucurestiul este codas

Autoritatile locale din mai multe orase din tara au luat deja in calcul aceasta varianta. In Galati s-a construit deja pe citeva blocuri, in vreme ce in Sibiu se vorbeste deja de un indice de 70% in ceea ce priveste mansardarea. Se vorbeste despre acest aspect si in orase precum Timisoara, Botosani, Brasov sau Slatina. Nu trebuie uitat nici Clujul. In Bucuresti, desi sint multe blocuri, nu s-a concretizat nimic. Din cite stiu, in Bucuresti exista intentii, insa nu s-a materializat nici una. Exista insa discutii cu asociatiile de proprietari, spune Cornel Costache, director regional in cadrul Velux, companie care a participat la astfel de proiecte.

Principalele etape

Pentru ca procesul de mansardare sa nu intimpine dificultati este necesara respectarea unor etape. Pe primul loc se situeaza obtinerea acceptului, in fata notarului, din partea tuturor membrilor asociatiei de proprietari, in vederea mansardarii imobilului. De asemenea, trebuie identificat si modul de transfer al proprietatii asupra terasei sau podului. Evident, trebuie gasita si sursa de finantare a proiectului. Urmeaza realizarea unui raport de expertiza tehnica de rezistenta in privinta mansardarii. Se va efectua un studiu de fezabilitate a cladirii, dar se va putea face si un deviz general pentru aceasta lucrare. Nu trebuie trecute cu vederea obtinerea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire, precum si avizele si acordurile din partea autoritatilor si furnizorilor de utilitati. De asemenea, este necesar un proiect tehnic de executie complet care sa cuprinda date privind partea arhitecturala, rezistenta imobilului, modul de realizare a instalatiilor electrice, sanitare si termice.

Urmatorul pas consta in predarea amplasamentului si demararea lucrarilor de executie, proces care incepe prin decopertarea terasei sau a invelitorii existente si executia sarpantei. In acest stadiu al lucrarilor se efectueaza si prelungirea coloanelor de ventilatie si de instalatii. Urmeaza montarea invelitorii si a ferestrelor de mansarda si efectuarea compartimentarilor.

Ultima etapa se refera la realizarea instalatiilor interioare si montarea finisajelor. In ceea ce priveste materialele folosite, acestea difera de la caz la caz. Depinde de structura blocului. Daca structura tine, poti sa faci orice, spune Nicu Bezman, administratorul companiei Abisinia Trading, care a realizat mansardarea unor blocuri in municipiul Galati. Acesta spune ca se poate realiza o structura puternica, cu beton armat, dar si cu grinzi si stilpi din beton. In general se lucreaza cu structura din lemn si cu materiale usoare, cum ar fi lemn, gips carton sau BCA, lucru care nu afecteaza insa rezistenta sau durata de viata. Materialul care se va folosi se stabileste prin proiect, spune Cornel Costache.`

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5355&art=94&cHash=904acdd901

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri