In zona centru-vest din Capitala (Politehnica-Orhideea) exista potential de dezvoltare pentru circa 150.000 mp de spatii de birouri, in conditiile in care peste 12 hectare de teren sunt disponibile in acest perimetru, potrivit lui Attila Peli (foto), seful departamentului terenuri si dezvoltare al JLL.

In total, aceste proiecte inseamna birouri pentru 15.000-20.000 de persoane, la o medie a suprafetei alocate unui angajat de 7,5-10 metri patrati. In zona de Centru-Vest sunt construite proiecte de birouri de circa 70.000 de metri patrati (3,5% din stocul de peste 2 milioane de metri patrati din Bucuresti), ocupate in proportie de circa 95%. Dezvoltatorii de birouri ar putea miza pe aceasta zona in urmatorii ani, in conditiile in care beneficiaza de infrastructura foarte bine dezvoltata si de o conexiune excelenta cu restul orasului. Totodata, aceasta parte a Bucurestiului ar putea fi o alternativa pentru dezvoltatori pe fondul aglomerarii din zona Barbu Vacarescu-Floreasca, cea mai cautata pentru astfel de proiecte in ultimii ani.

"Este greu de estimat care este suprafata terenurilor disponibile in zona, oricum mai mult de 12 hectare. In urmatorii 2-3 ani vom vedea o dezvoltare puternica a zonei. Terenurile disponibile in zona sunt din ce in ce mai putine, in general sunt fostele platforme industriale din zona Politehnicii si Orhideea. Proprietarii sunt in multe cazuri dezvoltatori care au cumparat terenurile inainte de criza sau investori care le-au cumparat cu ceva timp inainte, preluand fabricile la privatizare", a spus Peli pentru Mediafax.

Preturile terenurilor in zona centru vest

Preturile terenurilor din zona se situeaza intre 500 si 850 de euro pe metru patrat in functie de calitatea terenului si de utilizarea lui, iar cele mai cautate sunt terenurile potrivite pentru proiecte de birouri pentru companii de IT&C care inchiriaza suprafete mari. La aceste preturi, valoarea totala a terenurilor variaza de la 60 milioane de euro la 102 de milioane de euro. "Proiectele, care astazi sunt realiste, ar putea sa mai aduca in urmatorii 3-5 ani in jur de 150.000 de metri patrati de birouri in zona Politehnica-Orhideea. In ultimii ani terenuri cu suprafata mare, si in consecinta cu valoare totala mare au fost greu de vandut din cauza blocajului de pe piata, dar situatia se schimba pe zi ce trece si in urmatoarele luni vom vedea tranzactii importante in zona", a adaugat Peli.

Printre proprietarii de terenuri din zona se numara dezvoltatori precum CA Immo, Hercesa sau Ion Radulea. De asemenea, Ionut Dumitrescu, antreprenorul care a cumparat la sfarsitul anului trecut terenul fostei fabrici de bere Grivita din Bucuresti, va construi pe lotul de 28.000 de metri patrati din dreptul pasajului Basarab un proiect de birouri, un centru comercial, precum si o zona de entertainment in cadrul careia va functiona si o berarie. Cele mai dezvoltate zone din Bucuresti din punct de vedere al prezentei proiectelor de birouri sunt Piata Victoriei, Piata Romana (cu 235.000 metri patrati), zona Centru Nord (149.000 mp), Floreasca-Barbu Vacarescu (267.000 mp) si Dimitrie Pompeiu (261.167 mp).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri