Terenurile de la periferie sint cautate de investitori. Preturile mari din centru muta proiectele la marginea Capitalei
La inceput piata terenurilor destinate birourilor, retailului sau industriei s-a orientat spre zona de cen-tru-nord a Capitalei. Chiar daca nivelul speculatiilor de pe piata terenurilor nu mai este asa de mare ca in anii precedenti, preturile in zona centru-nord au crescut pina la un nivel care nu justifica o investitie. Scumpirea terenurilor si aparitia unui nou tip de cerere au determinat o crestere a preocuparii dezvoltatorilor de a gasi variante mai convenabile. Zonele de vest si de nord au reprezentat in 2005 solutia gasita de investitori.

Birouri in nord

In privinta terenurilor destinate construirii de spatii de birouri, trendul este clar. Piata Victoriei, considerata centrul de business al Capitalei, a devenit neincapatoare, astfel ca investitorii au inceput migratia inca din 2005 spre nord, in special spre Pipera. Pe piata spatiilor de birouri se inregistreaza mai multe tipuri de oferta in functie de suprafata dorita si de zona. Cererea de terenuri pentru constructia de spatii de birouri in centru prezinta o serie de dezavantaje, cum ar fi suprafata relativ mica, aproximativ 2.000 mp, traficul din zona si regimul de inaltime care poate fi obtinut pentru o cladire in aceasta zona.

In zona de centru-nord cautate au fost terenurile din zonele Barbu Vacarescu sau Baneasa, insa din cauza ofertei scazute, developerii se orienteaza spre alte locuri, precum Pipera. In aceste zone cererea vine din partea investitorilor care doresc construirea de parcuri de birouri in suprafata de 20.000-40.000 mp. Chiar daca preturile in zona central-nordica sint piperate si constructiile din aceasta zona, cu finisaje de calitate, nu pot fi incluse in clasa A din cauza criteriilor de vizibilitate si accesibilitate, in aceasta locatie a aparut un nou tip de cerere formata din firmele care doresc construirea sediilor centrale in aceasta zona, pe suprafete cuprinse intre 500-1.000 mp.

In zona centrala (Piata Unirii, Mosilor, Piata Romana) preturile sint cuprinse intre 800 si 2.000 euro/mp, in zona de centru-nord (Victoriei, Primaverii, Aviatorilor) acestea sint mai mari, 1.500-3.000 euro/mp si scad pina la 300-500 euro/mp in zona de nord (Pipera, Otopeni), conform raportului realizat de Eurisko.

Retailul pe centura

Oferta pe piata terenurilor destinate retailului s-a concentrat in zone precum centura interioara a Bucurestiului si la iesire din oras, pe linga arterele principale (DN1, autostrada Bucuresti-Pitesti si Bucuresti-Constanta).

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5356&art=97&cHash=b5a9a3c0d8

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Huawei, nou sistem de operare ,,complet diferit de Android si iOS"