Realmedia Network, compania care detine portalul imobiliar Imobiliare.ro, impreuna cu econometricianul Dorel Nita dezvolta primul sistem de evaluare automata a proprietatilor, prin aplicatia Analize Imobiliare, proiect finantat partial din fonduri europene.

Proiectul co-finantat prin fonduri europene, in cadrul Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” isi propune sa creasca gradul de transparenta a pietei imobiliare si sa faciliteze accesul la date de piata de incredere. Un studiu realizat de echipa Analize Imobiliare la care au participat companii de evaluare (membre ale Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania – ANEVAR) releva faptul ca gradul scazut de transparenta si dificultatea de a obtine date reprezinta o problema majora pe piata rezidentiala. Astfel, 82% dintre respondenti considera ca lipsa datelor despre tranzactii reprezinta un obstacol in activitatea lor, in vreme ce 56% sunt de parere ca timpul necesar pentru colectarea si analiza datelor este mare, comparativ cu restul activitatilor implicate in procesul de evaluare.

Cum functioneaza aplicatia Analize Imobiliare

Ca raspuns, echipa din spatele platformei Analize Imobiliare a dezvoltat un sistem online de evaluare a proprietatilor imobiliare (apartamente, case/vile si terenuri). Aplicatia Analize Imobiliare foloseste baza de date Imobiliare.ro si are in spate algoritmi statistici de analiza a datelor si de selectare a celor mai bune proprietati comparabile pentru proprietatea de evaluat (ca localizare, suprafata, an de constructie etc.), in functie de gradul de similaritate, furnizand apoi o estimare a valorii de piata sau, dupa caz, o suma recomandata de vanzare. Un aspect important este ca sistemul se raporteaza nu doar la preturile cerute de catre vanzatori, ci si la valori efective de tranzactionare. "Aveam rapoartele pentru analizele de piata si indicii cu evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale, care sunt comunicate constant catre media si utilizate de banci si agentii imobiliare . In mod firesc, pasul urmator a fost sa dezvoltam aplicatii online pentru analiza pietei si evaluarea proprietatilor imobiliare”, subliniaza Dorel Nita, coordonatorul Analize Imobiliare si managerul proiectului.

Sistemul va fi disponibil in trei variante personalizate, adresate unor segmente de piata specifice. Astfel, Analiza Comparativa de Piata (ACP), dedicata agentilor imobiliari, ofera, pentru proprietatea luata in calcul, atat o recomandare pentru pretul de listare, cat si o estimare a valorii finale de tranzactionare. ACP este folosit la pozitionarea corecta a proprietatilor in piata, scopul fiind accelerarea vanzarii. Solutia de Evaluare a Proprietatilor Imobiliare (EPI) este adaptata nevoilor evaluatorilor ANEVAR si foloseste metoda comparatiilor directe pentru a furniza, in final, valoarea de piata a unui imobil. EPI simplifica activitatea de analiza a pietei, furnizand cele mai bune comparabile pentru proprietatea de evaluat, respectiv stabilind cu rigoare elementele de comparatie si corectiile in grila. O alta aplicatie, dedicata evaluatorilor dar si institutiilor financiar-bancare, Evaluarea Automata a Proprietatilor Imobiliare (AVM) este un instrument rapid de evaluare ce furnizeaza in timp real valori de piata credibile. Intreg procesul de evaluare este automat si necesita doar introducerea datelor despre proprietate, reducand la minimum efortul si timpul depus de catre utilizator.

„Ceea ce facem noi nu inlocuieste munca evaluatorului sau a brokerului, ci doar o usureaza. In strainatate, astfel de sisteme functioneaza de ani de zile si sunt folosite de profesionisti. Noul sistem Analize Imobiliare va duce la cresterea credibilitatii procesului de evaluare, a increderii clientilor in stabilirea corecta a valorii de piata. Poate fi folosit de catre evaluatori ca metoda de evaluare, de catre banci in diferite etape (creditare-prescoring, verificarea valorilor de piata din rapoartele de evaluare, la evaluarea portofoliilor de credite), dar si de catre stat, pentru introducerea unui sistem de impozitare a proprietatilor in functie de valoarea de piata a acestora. Avem deja banci care scot pe piata imobile executate si ne intreaba care ar fi pretul de vanzare estimat”, adauga Dorel Nita.

Valoarea proiectului de evaluari automate, aproape 1,3 mil. lei

Proiectul Analize Imobiliare, brandul sub care sunt comercializate produsele dezvoltate de Ciberi Information Systems SRL, reprezinta asocierea dintre Realmedia Network SA, companie ce detine Imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din Romania si Dorel Nita, econometrician cu o experienta de peste zece ani in cercetarea si dezvoltarea de solutii pentru analiza pietei imobiliare si evaluarea proprietatilor in Olanda si Romania.

Proiectul este co-finantat prin fonduri europene, in cadrul Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”. Valoarea proiectului conform contractului de finantare este de aproape 1,3 mil. lei, din care valoarea eligibila se ridica la aproape 870.000 lei. Dezvoltarea sa e rezultatul unei colaborari internationale la care au luat parte, alaturi de Imobiliare.ro si Dorel Nita, Iulian Stefanescu, director general adjunct al companiei Romcontrol, membru si lector in cadrul ANEVAR; Mihai Gheorghe, doctor in cibernetica si statistica economica si director preturi in cadrul Institutului National de Statistica (INS); Raoul Savos, specialist in econometrie, statistica si matematici aplicate si membru al Institutului International de Statistica (ISI) si Momentum Technologies, lider pe piata evaluarilor automate din Olanda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri