19 Iulie 2006

Investitii de peste 1.000 de mld. lei vechi, pentru viitoarea 'Capitala Culturala Europeana'

Primaria Sibiului, oras care in 2007 va fi capitala culturala europeana, a investit, de la inceputul anului, in acest proiect, 1.000 de miliarde de lei vechi.
Banii, care provin de la bugetul de stat, de la asociatii culturale sau de la parteneri straini, au fost folositi, in primul rand, in infrastructura. Centrul istoric, care va gazdui toate manifestarile culturale, va fi renovat complet. Primaria lucreaza, acum, la un calendar al evenimentelor culturale, pe care intentioneaza sa le mediatizeze in toate tarile europene.

In prezent, Primaria Municipiului Sibiu urgenteaza lucrarile de mare amploare care au loc in vederea restaurarii centrului istoric al orasului, astfel incat acesta sa poata gazdui manifestarile din 2007, informeaza NewsIn.

"Anul 2006 inseamna pentru orasul nostru un an de pregatiri intense, atat in domeniul infrastructurii urbane, al infrastructurii culturale cat si in domeniul programului cultural propriu-zis", a declarat primarul Sibiului, Klaus Johannis.

Lista obiectivelor de investitii pe care Primaria Municipiului Sibiu le-a planificat pentru anul 2006 cuprinde o serie de lucrari continuate din anii precedenti (34 de obiective) si lucrari noi (54 de obiective). Pentru toate aceste obiective si pentru serviciile publice urbane, Primaria Municipiului Sibiu a alocat de la bugetul local o suma de peste 70 de milioane RON iar Guvernul a alocat o suma de aproximativ 60 de milioane RON.

Toate lucrarile din centrul istoric au ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2006. Odata cu finalizarea iluminatului public si arhitectonic din centrul istoric, odata cu finalizarea santierelor complexe din Piata Mica, Piata Huet si strada Nicolae Balcescu, imaginea orasului Sibiu se va schimba radical.

La solicitarea primarului Klaus Johannis, bugetul local al municipialitatii a beneficiat de o suplimentare de fonduri venita din partea Guvernului, in valoare de 20 de milioane RON. Acesti bani au fost alocati pentru finantarea unor lucrari de refacere a infrastructurii, in perspectiva in care peste 75% din manifestarile Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 sunt planificate sa se desfasoare in diverse locatii din centrul istoric, cat si pentru dezvoltarea sistemului informatic al Primariei.

Primaria are nevoie de un sistem informatic performant care sa permita turistilor accesul la informatii utile, actualizate, despre obiectivele de inters turistic, cultural si despre serviciile disponibile.

Primaria Municipiului Sibiu va aloca 15 milioane de euro (bani proveniti dintr-un imprumut BERD) pentru refacerea Pietei Garii, introducerea unui sistem de iluminat arhitectural in centrul istoric si modernizarea unui numar mare de strazi din zona centrala si istorica. in prezent, s-au demarat procedurile de contractare a unui nou imprumut BERD in valoare de zece milioane de euro, bani ce vor fi folositi pentru modernizarea a 36 de strazi din municipiul Sibiu.

In paralel, in anul 2006 se deruleaza lucrarile de modernizare si extindere a Aeroportului International Sibiu si cateva lucrari mari in afara centrului istoric, ce se vor ridica la suma de aproximativ 45 de milioane de euro. Guvernul Romaniei a decis, la propunerea ministrului Transportului, alocarea sumei de 20 de milioane RON pentru extinderea si modernizarea Aeroportului Sibiu. Banii provin din Fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului.

In luna mai a acestui an s-au finalizat unele proceduri de achizitie pe care Primaria Municipiului Sibiu le-a demarat de anul trecut impreuna cu Ministerul Culturii si Cultelor. Sibiul a avut alocate anul trecut cateva zeci de miliarde de lei, din care s-au facut achizitii pentru imbunatatirea echiparii Sibiului pentru a face fata anului 2007. in urma aceleiasi colaborari, municipalitatea a primit in luna aprilie doua scene mobile, gradenele si instalatiile de sonorizare si iluminat.

Deoarece spatiile pentru reprezentatii culturale nu sunt inca suficiente, Primaria Municipiului Sibiu in colaborare cu Asociatia Sibiu CCE 2007 a efectuat un studiu de fezabilitate pentru achizitionarea si montarea unui pavilion multifunctional din structuri usoare amplasat in zona Piata Unirii (Cazarma 90).

Programul de modernizare va cuprinde si implementarea unui sistem integrat de semnalizare a directiilor si atractiilor turistice si culturale care vor veni in intampinarea numarului mare de turisti care vor vizita orasul in anul 2007.

In fiecare an Primaria Municipiului Sibiu a alocat aproximativ 700.000 RON pentru promovarea orasului Sibiu. in 2006 o parte din acesti bani au fost folositi pentru editarea unor brosuri de prezentare a Programului Sibiu CCE 2007, a unor harti cu principalele atractii turistice, cat si pentru modernizarea site-urilor www.sibiu.ro si www.sibiu2007.ro.

Ministerul Culturii si Cultelor a organizat o licitatie publica deschisa pentru strategia de comunicare, promovare si servicii integrate (creatie, inclusiv pachet de merchandising, planificare, management, implementare, precum si media relation) a programului Sibiu CCE 2007 licitatie castigata de o firma din Bucuresti. De curand reprezentantii Primariei au avut intalniri cu reprezentantii firmei de publicitate incercand sa gaseasca varianta optima pentru conceptul de promovare a Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007.

Toate aceste eforturi financiare facute de municipalitate nu au ramas fara raspuns din partea mediului de afaceri privat, in prezent Primaria Municipiului Sibiu purtand discutii cu sase firme multinationale care s-au aratat interesate sa investeasca in Programul Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007.

In fiecare an, Uniunea Europeana pune in valoare cultura si identitatea unui oras european care apartine unui stat membru de fiecare data diferit, conform unui principiu de rotatie. "Capitala Culturala Europeana" (CCE), prezinta celorlalti cetateni europeni, pe parcursul a 12 luni, caracteristicile sale culturale prin intermediul diverselor manifestari.

Orasele nominalizate incearca sa atraga contributii financiare pentru organizarea de manifestari de anvergura nationala si europeana (cum ar fi expozitii, concerte, spectacole, conferinte) atat din partea statului cat si din partea Uniunii Europene.

In realitate ajutorul UE nu este chiar atat de mare in comparatie cu bugetele capitalelor culturale - poate porni de la 200.000 de euro pana la un milion de euro. In cazul Sibiului, care este CCE in parteneriat cu Luxemburg, plafonul maxim va fi la jumatate – 500.000 euro. Accesarea fondurilor se face de obicei dupa inceperea programului propriu-zis.



Citeste si