Casele de vacanta, reducerea subventiilor pentru imobile si inundatiile au mutat santierele de la oras la sat.
In multe cazuri renuntind la confortul minim precum canalizarea sau apa curenta, majoritatea romanilor au preferat anul trecut sa-si construiasca locuinta in mediul rural. Fata de 2004, spre exemplu, raportul dintre numarul de locuinte noi ridicate la orase si cel de la sate s-a inversat. Mai precis, conform unui studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS) anul trecut, aproximativ una din doua locuinte noi (52,9%) a fost construita in mediul rural, in vreme ce cu un an in urma doar 47,3% dintre noile locuinte erau amplasate la sate. De altfel, statistica indica faptul ca anul trecut in mediul urban s-au construit cu aproximativ 400 de cladiri mai putin decit in 2004.

Per total, anul trecut au fost date in folosinta in jur de 33.000 de locuinte noi, cu peste 2.700 de cladiri mai mult raportat la 2004. In schimb, la sate au rasarit peste 3.000 de imobile noi. In medie, au fost finalizate 783 de locuinte in fiecare judet, cu 66 mai mult decit in 2004. Astfel, in momentul de fata, in Romania exista peste 8,2 milioane de locuinte.

Specialistii INS pun aceasta inversare pe seama faptului ca anul trecut numarul de locuinte finantate de stat a scazut cu 23,4%. Aceasta in conditiile in care in jur de 95% dintre cladirile finantate de la bugetul statului au fost construite in orase. Un alt motiv pentru aceasta migrare a locuintelor noi la sate e ca acum un an multe sate au fost refacute dupa inundatii.

In schimb, analistii de pe piata imobiliara apreciaza ca inversarea rapoartelor se datoreaza romanilor care isi fac case de vacanta in afara oraselor. Consider ca este un procent influentat de numarul caselor de vacanta. Dar cred totusi ca se va pastra un echilibru intrucit se migreaza foarte mult catre marile aglomeratii urbane. De asemenea, cred ca migrarea romanilor din provincie catre Bucuresti va duce la dezvoltarea Capitalei pe orizontala, ne-a declarat Liviu Ureche, Certified International Property Specialist, mentionind ca tendinta este fireasca.

Una din patru case, fara baie

Construirea masiva la sate a dus si la reducerea ponderii locuintelor care au toate utilitatile. Astfel, la nivelul anului trecut una din patru case nu avea baie, spre deosebire de 2004, cind o casa din trei nu avea aceasta dotare. Situatia este chiar mai dramatica in ceea ce priveste racordarea la canalizare. Aproximativ 47% dintre locuintele din tara nu au canalizare, ponderea acestora din totalul locuintelor crescind cu aproximativ un punct procentual fata de anul 2004.

De asemenea, 35% dintre casele romanilor nu au instalatii de apa potabila. In schimb, acestea sint ceva mai spatioase. In jur de 69% dintre locuintele finalizate anul trecut au trei camere sau chiar mai mult, inregistrindu-se astfel un plus de 15% fata de acum doi ani.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=6198&art=15384&cHash=05a0a367fa

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri