In urma cu trei-patru ani, blocurile noi puteau fi numarate pe degetele de la o mina. In schimb, mini-cartierele de vile rasareau precum ciupercile dupa ploaie
Clientela de lux, dornica sa evadeze din locuintele inghesuite in blocurile ceausiste, nu a stat deloc pe ginduri si a alimentat conturile constructorilor cu milioane de euro. Ce a primit in schimb? Astazi se vede cel mai bine: vile imense, unele cu aspect de cazarma, pe peretii carora igrasia s-a instalat demult si suprafete meschine de teren. Si acesta, inundabil. Asa se face ca avintul constructorilor fata de asa-zisele ansambluri rezidentiale de lux s-a mai domolit. Unii, multumiti de profiturile grase, chiar au iesit din piata, in vreme ce altii inca se chinuie sa vinda case in cimp.

80% APARTAMENTE, RESTUL VILE

Casele prost construite, dar platite cu bani grei, zac cu anii in portofoliile societatilor imobiliare. Insa cerere pentru vile exista, doar ca pretentiile clientilor sint altele. Astazi, cei dispusi sa cumpere o vila intr-un ansamblu rezidential impun standarde ridicate de calitate, existenta unor termene ferme de predare si penalitati pentru constructorii care incearca sa modifice preturile in timpul derularii contractelor. Iar unor asemenea rigori nu le fac fata prea multi. Lucru demonstrat si de numarul mic de proiecte. In anii 90, ansamblurile de vile noi dominau net oferta de pe piata de profil.

Acum, raportul s-a inversat, apartamentele conducind detasat in top. Numai in Bucuresti, in urmatorii trei ani, se vor livra cel putin 7.000 de noi apartamente si cel mult 1.500 de vile in mini-ansambluri rezidentiale. Iar mare parte dintre vile reprezinta proiecte demarate cu cel putin un an in urma. Practic, investitorii au cumparat zeci de hectare de terenuri in zonele de cariera pentru cartierele de vile si construiesc doar in masura in care se contracteaza viitoarele locuinte. Cu alte cuvinte, investitia la propriu a acestor constructori consta doar in achizitia terenului, deoarece constructia se face, in etape, pe banii clientului.

PROIECTE DE MICI DIMENSIUNI

Cele dintii vile construite de developeri recunoscuti au defilat cu suprafete generoase, de peste 500 mp, si au fost imediat asociate cu resedintele de lux. Ulterior, oferta s-a diversificat, fiind disponibile si case cu suprafete mai mici, de 100 mp. Aproape fara exceptie, sloganul sub care s-au promovat aceste constructii vorbea despre nevoia de mai mult spatiu, de splendoarea unei gradini proprii si de un mediu benefic cresterii copiilor: loc de joaca, piscina, spatiu verde, mai putina poluare si liniste. Dezavantajele s-au vazut insa imediat: Lipsa scolilor si, gradinitelor in proximitatea resedintei, lipsa mijloacelor de transport si a spatiilor comerciale au creat dependenta de autoturism, explica Luiza Munteanu, research coordinator in cadrul Eurisko.

De la an la an, tot mai multe ansambluri rezidentiale de vile, dintre cele nou promovate, si-au redus semnificativ dimensiunea. Doar marii investitori straini isi mai permit sa ridice, ca altadata, sute de case. Investitorii autohtoni sau micii speculanti lanseaza proiecte care ofera chiar si mai putin de 10 vile. De regula, caracterul exclusivist pe care asemenea cartiere il au doar in aparenta, se traduce prin altceva: exploatarea la maximum a unei suprafete de teren de cel mult 5.000 de mp. Exista proiecte unde casele au pina la 500 de mp construiti, insa terenul aferent este, in medie, de 300 mp. Restul spatiului este ocupat de piscina, un restaurant, o sala de fitness sau un mic teren de sport, ingrediente obligatorii pentru eticheta de ansamblu rezidential.

Baneasa, Pipera, Otopeni, Corbeanca, Balotesti si Snagov sint locatiile-sanctuar pentru asemenea proiecte. Aici, vilele se vind la preturi ce pornesc de la 200.000 de euro si ajung chiar si la 600.000 de euro. Pentru vilele cu suprafete de pina la 200 mp, care implica finisaje de calitate medie, preturile nu depasesc 600 de euro/mp. Pe parcursul anului 2005, oferta de spatii rezidentiale din afara Bucurestiului a fost destul de bogata, insa nu a fost demarat nici un proiect de mari dimensiuni, peste 100 de case, dezvoltatorii fiind developeri cu putere financiara mica, adauga Luiza Munteanu.

SOLUTII PE BUZUNARUL TUTUROR

Un alt motiv prin care se explica reducerea apetitului romanilor fata de ansamblurile rezidentiale tine de oportunitatea alternativelor. Bucurestenii cu bani si cu pretentii, totodata, au fost primii care s-au convins ca e mult mai rentabil sa isi construiasca, pe cont propriu, o vila. Apoi, mai exista si categoria celor care nu s-au aratat dispusi sa piarda ore bune pe soselele proaste pentru a ajunge la timp la serviciu si au investit in vile vechi, nerenovate, situate in zone centrale. Alternative au gasit si cei cu venituri mai modeste. Acestia au cumparat case batrinesti amplasate in localitati din apropierea capitalei.

Pentru prima categorie, bugetul considerabil si rabdarea sint criteriile de baza. Identificarea unui teren, negocierea si cumpararea efectiva necesita timp. La fel, realizarea proiectului casei si obtinerea tuturor autorizatiilor de construire, inclusiv dotarea cu utilitati, cere multa rabdare din partea doritorului de casa noua. Angajarea unei echipe de muncitori nu rezolva nici ea problema, deoarece activitatea acesteia trebuie urmarita indeaproape. Pentru cei cu venituri ridicate, cumpararea unei vile vechi (cele mai multe dateaza din anii 30), nerenovate, poate insemna o buna afacere.

De regula, acestea sint amplasate in zone centrale, precum Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff, Victoriei si Cotroceni, iar pretul de cumparare este mai mic cu pina la 500 de euro/mp fata de cit ar costa o vila similara, reconditionata. Specialistii in domeniu estimeaza ca, in functie de optiunile fiecaruia, costul lucrarilor de renovare este situat intre 100 - 300 euro/mp. Investitia este cu atit mai promitatoare cu cit asemenea vile se pot inchiria ulterior pe sume frumoase de catre firme care doresc sa aiba un sediu de prestigiu.

SUDUL CAPITALEI, O ALTERNATIVA MAI IEFTINA

Nici romanii cu mai putini bani in cont nu se pot plinge de lipsa alternativelor viabile. Pentru acestia, cea mai buna optiune tine de cumpararea unei case batrinesti, locuibile, si care poate fi modificata pe parcurs, in functie de disponibilitatile banesti. Cererea mare pentru asemenea locuinte a provocat o explozie a preturilor in localitatile situate in nordul capitalei, unde casele taranesti care se pot lauda cu suprafete generoase de teren se vind cu cel putin 35.000 - 40.000 de euro. Sint inca rezonabile comunele din sudul Bucurestiului.

Insa si aici, preturile s-au dublat in ultimii ani, pe fondul cererii tot mai mari. Practic, aglomeratia de pe DN1, a indreptat tot mai multi bucuresteni spre localitatile din sud. Atentie insa! Nu numai nordul capitalei se confrunta cu ridicarea, la cote alarmante, a pinzei freatice. La Calugareni, spre exemplu, o casa batrineasca poate fi lesne cumparata cu 20.000 - 25.000 de euro, insa dupa citeva zile ploioase proaspatul proprietar ar putea avea supriza neplacuta ca poate scoate apa din put direct cu cana.

CLIENTELA CASELOR LA PACHET

Desi s-a redus simtitor dimensiunea clientelei care nu face rabat la bani, ansamblurile rezidentiale de vile nu vor duce lipsa de cumparatori. Potrivit Luizei Munteanu, cererea pentru spatii rezidentiale noi este structurata in patru mari categorii. Prima, si cea mai importanta, spune Munteanu, este reprezentata de clasa de mijloc in formare, caracterizata prin accesul la venituri mai mari, la credite ipotecare, la mosteniri pe care le poate vinde sau pe care le-a vindut deja, si pentru care achizitionarea unei vile reprezinta, mai cu seama, intrarea intr-o noua categorie sociala. Practic, aceasta cagorie are o pondere tot mai mare in piata, de aproximativ 75%.

O alta categorie este reprezentata de catre micii investitori, care la rindul lor reprezinta 15% din piata. Acestia achizitioneaza o casa in vederea obtinerii de venituri din proprietati imobiliare. Urmatoarea categorie este reprezentata de clasa de top. De regula, cei cu venituri superioare tintesc resedinte de lux. Majoritatea acestor clienti prefera sa cumpere casele intr-un stadiu de nefinisare pentru a putea alege dupa dorinta design-ul interior. Aceasta categorie reprezinta 7% din piata, afirma reprezentantul Eurisko. Ultima categorie, cu cea mai mica pondere, de numai 3%, o reprezinta ambasadele si companiile multinationale, care conform politicii interne tind sa detina un lot constant de locuinte de lux pentru propria folosinta a angajatilor cetateni straini, care lucreaza pe perioade lungi in Romania.

EVOLUTIA PRETURILOR

Marile proiecte incep sa reapara, iar clientela vizata este clasa medie si medie-plus. Numele mari nou intrate pe acest segment de piata sint o garantie in plus ca locuintele se vor construi la alte standarde de calitate si cu mai mult simt de raspundere. Acesta este si motivul pentru care consultantii imobiliari prevad continuarea scumpirii acestor proprietati, preturile fiind influentate si de cresterea costurilor materialelor de constructii si a celor de achizitie a terenurilor. Scumpirile, estimeaza specialistii imobiliari, vor fi, in medie, de 15 - 20%.

Corbeanca Forest redeschide seria proiectelor de amploare

>> Cel mai recent lansat ansamblu rezidential din capitala este Corbeanca Forest, un cartier care va cuprinde 100 de vile. Acestea vor fi construite pe un teren de 7,5 hectare, situat in comuna Corbeanca, valoarea proiectului fiind estimata la 25 milioane de euro. Developerul, compania Marr Capital, spune ca va construi aceste case indiferent de numarul de contractari: Vom face ceea ce nu s-a facut pina acum in Bucuresti. Vom construi 100 de vile in 18 luni, neconditionat de vinzare. Vom executa absolut toate casele si vom livra proiectul cu toate cele 100 de vile, a declarat reprezentantul Eurisko, Ionut Bordei.

Practic, anul acesta se vor finaliza 30 40 de case, acestea fiind deja contractate la numai trei luni de la anuntarea proiectului. Intregul proiect va fi finalizat in martie 2008. Corbeanca Forest va cuprinde doua tipuri de vile, cu suprafete construite de 220 mp, respectiv 294 mp. Loturile de teren oferite spre vinzare au arii cuprinse intre 500 si 700 mp. Regimul de inaltime este parter si mansarda locuibila sau parter, etaj si mansarda locuibila.

Pretul de vinzare al caselor este de 850 euro fara TVA (inclusiv terenul aferent). Astfel, pentru o casa de 220 mp si un teren de 500 mp, pretul de vinzare va fi de aproximativ 223.000 de euro (TVA inclus). Structura caselor va fi realizata din zidarie portanta, peretii de compartimentare vor fi din gips carton si din BCA, betonul armat va fi folosit la executia scarilor, iar pentru sarpanta se va folosi lemn ignifugat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri