Una dintre cele mai mari companii de real estate din New York va construi un complex luxos de apartamente care va fi prevazut cu usi separate pentru cei care cumpara unitati mai ieftine. Accesul pentru acestia se va face prin spatele cladirii de locuinte care va fi situata pe bulevardul Riverside, de-a lungul raului Hudson, informeaza The Daily Mail.

Orasul New York a aprobat un plan al companiei de real estate Extell pentru construirea unui complex inalt de apartamente de lux numit One Riverside Park, in care accesul celor care au platit un pret mai mic pentru locuinte se va face prin intrari separate de ale celor care investesc mai mult.

Planul a fost inscris intr-un program numit "Inclusionary Housing Program", prin care cladirile mari de apartamente sunt aprobate doar daca includ si unitati cu pret redus. Potrivit site-ului companiei Extell, data de finalizare a complexului este fixata pentru anul 2015.

Segregarea in functie de venit, noua moda a real estate-ului newyorkez

Astfel, complexul din New York care va fi construit de Extell va avea 55 de unitati care vor fi vandute la preturi avantajoase, iar restul de 219, cu vedere spre raul Hudson, vor avea preturi mai ridicate. De altfel, intrarea catre acestea se va face dinspre bulevard, in timp ce pentru "apartamentele saracilor" calea de acces catre locuinte va fi dosita in spatele cladirii.

Aplicatia Extell pentru acest program a fost depusa in august 2013, cand a fost primita cu multe critici, inclusiv din partea candidatei la postul de primar de atunci, Christina Quinn. Aceasta a cerut o schimbare a legii, prin care constructorii sa fie obligati sa faca intrari comune pentru toti locuitorii unui astfel de complex de apartamente.

Cu toate acestea, dezvoltatorii imobiliari sustin ca cei care isi permit sa plateasca mai mult pentru un apartament au dreptul la intrari separate si asa se explica "usile saracilor".

Cladire luxoasa + cartier de fite = lozul castigator pentru saraci. Pretul platit, usile "de serviciu"

"Nimeni nu a spus ca scopul este integrarea totala a celor saraci", spune David Von Spreckelsen, vicepresedinte senior al dezvoltatorului imobiliar Toll Brothers. "Acum si politicienii vorbesc despre asta, spunand ca aceste usi din spate sunt groaznice. Cred ca este nedrept sa ne asteptam ca proprietarii de locuinte cu venituri foarte mari, care au platit o avere sa stea in aceste cladiri, sa trebuiasca sa fie incadrati in aceeasi categorie cu chiriasii cu venituri mici, care sunt foarte norocosi sa stea intr-o cladire noua dintr-un cartier grozav", explica acesta.

Proiectele de acest fel sunt aspru criticate pe blogul organizatiei non-guvernamentale ThinkProgress, care spun ca marile firme de real estate includ aceste apartamente ieftine in proiecte doar pentru a primi aprobari pentru complexele mari de locuinte. In plus, organizatia mentioneaza cateva privilegii de la care cei "saraci" sunt exclusi, cum ar fi salile de gimnastica, accesul pe acoperis sau in piscine, masura aplicata in special in defavoarea persoanelorr de culoare.

Cand discriminarea pe baza de venit intersecteaza discriminarea rasiala

Din cei care cumpara apartamente la pretul pietei in Manhattan, de exemplu, 77% sunt albi, iar rata chiriasilor albi in apartamentele de lux este de 73%, in timp ce in cazul apartamentelor cu preturi mici, procentul celor albi este de doar 47%. De asemenea, cei care inchiriaza apartamente cu preturi mai scazute au un salariu mediu de 51.010 dolari pe an, in timp ce chiriasii care platesc mai mult au un salariu mediu de 103.680 de dolari pe an. Cumuland aceste date, ThinkProgress concluzioneaza ca oamenii de culoare cu venituri mici sunt cel mai mult afectati de masura discriminatorie de a construi intrari separate.

Acest trend de pe piata imobiliara de lux din New York intersecteaza tendinta de crestere a pretului pentru chirii, care a ajuns la 40% din venitul mediu, "mult mai mult decat ar fi avantajos", potrivit ThinkProgress. In plus organizatia sustine ca preturile au crescut si in restul tarii, o chirie medie in Manhattan avand un pret de 3.247 de dolari pe luna, al doilea cel mai ridicat pret din ultimii cinci ani.

Includerea unor apartamente la preturi mai avantajoase in complexurile de lux ar putea fi de ajutor pentru unele familii, daca nu ar stigmatiza oamenii cu venituri mai mici prin separarea intrarilor.

Sursa foto: Extell

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri