28 Iulie 2014

Mall-urile devin muzee? In 15 judete din Romania nu a fost construit nicun centru comercial



Mall-urile construite inainte sa intre Romania in recesiune se transforma in muzee. Multe dintre ele sunt in zone unde puterea de cumparare e foarte redusa. Un sfert dintre centrele comerciale din provincie sunt goale, iar cei care le trec pragul se plimba prin ele doar ca sa-si umple timpul, arata o analiza realizata de Digi24.

In Suceava sunt doua mall-uri pentru 92.000 de locuitori din judetul care este pe locul doi in tara ca numar de someri. Firesc, puterea de cumparare a localnicilor este printre cele mai mici din Romania. Iar proprietarii centrelor comerciale incaseaza chirii de 21 de ori mai mici decat cei din Bucuresti.

In 15 din cele 42 de judete ale tarii nu a fost ridicat niciun mall. Romanii dau mai bine de trei sferturi din ce castiga pe mancare si imbracaminte. 25% din bani sunt cheltuiti in mall-uri.

Marile centre comerciale sunt preferate insa ca destinatii de cumparaturi de sapte din zece romani. Motivele principale sunt prezenta zonei de distractie si a unui hipermarket in cadrul acestora. La polul opus, magazinele stradale sunt aproape "inexistente", doar 2% preferandu-le ca destinatie de shopping, potrivit unui studiu al CBRE.



Citeste si