Volumul tranzactiilor imobiliare din Romania s-a ridicat la 400 mil. euro in primul semestru al anului, de aproape 3 ori mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, a spus Marius Grigorica, associate director capital markets la DTZ Echinox.

"In Romania, volumul de tranzactii in prima jumatate a anului 2014 a fost de aproximativ 400 mil. euro, de aproape trei ori mai mult decat in primul semestru din 2013. Sectorul office a contribuit cu peste 50% din totalul volumului de investitii, cele mai semnificative tranzactii fiind rascumpararea de catre Global Worth a unor participatii in cladirile BOB, BOC si Upground din zona Pipera si tranzactionarea intra-grup a cladirii de birouri Charles de Gaulle Plaza, tranzactii care din pacate, inca nu transmit semnale privind cresterea gradului de lichiditate in piata”, spune Grigorica.

O parte importanta din tranzactiile din acest an a fost realizata de investitori locali."In conditiile in care marile fonduri de investitii au o prezenta destul de limitata in Romania, o buna parte dintre achizitiile de anul acesta au fost realizate cu capitaluri de origine locala, investitori cu o atitudine preponderent speculativa, vizand in general oportunitati, active la preturi reduse. Putem exemplifica aici cateva achizitii de acest tip: Moldova Mall Iasi de catre Gheorghe Iaciu, achizitia unei parti din Mario Plaza de catre Romconsulting, fosta fabrica de bere Grivita de catre Kiseleff Development, o cladire de birouri din zona Floreasca-Stefan cel Mare de catre Dorinel Umbrarescu”, a mai spus Marius Grigorica.

Cel mai recent raport lansat de DTZ referitor la volumul investitiilor la nivel european in T2 arata un nivel al investitiilor in proprietati comerciale de 36,6 mld. euro, in crestere cu 24% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. De la inceputul acestui an, 72 mld. euro au fost investite in Europa, depasind cu mult volumul din 2005.

Cea mai mare crestere a volumului investitiilor inregistrata in T2 la nivel european a fost in Franta (7,2mld. euro, +71% de la trimestru la trimestru), in Benelux (3,1mld. euro, insemnand o crestere de 61%) si pe pietele secundare – Italia, Irlanda si Spania – (3,1 mld. reprezentand o crestere de 19%). Prin contrast, activitatea in Marea Britanie a fost in linii mari, neschimbata, cu o crestere de doar 3% de 2, 8 mld. euro.

Analistii DTZ anticipeaza o crestere a investitiilor de pana la 8% pana la sfarsitul acestui an pana la valoarea de 155 mld. euro si peste 165 mld. euro in 2015, la nivel european.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri