25 August 2014

Restaurarile anului: ce proiecte au ajuns la Bienala de Arhitectura



La sectiunea Arhitectura Patrimoniului Cultural a Bienalei de Arhitectura au fost selectate 14 proiecte. Wall-Street.ro va prezinta 4 proiecte extrem de reusite din arii complet diferite: doua licee, o librarie, un cinema si o cladire de birouri.

Casele Albrich-Hiemesch- Libraria Humanitas, Brasov

Proiectul Librariei „Humanitas” din Brasov (Casele Albrich-Hiemesch), realizat de Johannes Bertleff, Dragos Oprea si Liviu Creosteanu este de asemenea acceptat la Bienala de Arhitectura.

Libraria Humanitas Brasov se afla in Piata Sfatului, langa Biserica Neagra, are o suprafata de peste 200 mp, patru incaperi, o cafenea si o camera speciala – o camera-muzeu cu istoricul cladirii si masa rotunda a cartilor cadou. In rafturile librariei sunt prezente aproape 100 de edituri cu 14.500 de titluri, din care peste 65% sunt noutati si bestselleruri.Libraria Humanitas Brasov se afla in Piata Sfatului, langa Biserica Neagra, are o suprafata de peste 200 mp, patru incaperi, o cafenea si o camera speciala – o camera-muzeu cu istoricul cladirii si masa rotunda a cartilor cadou.

"Libraria Humanitas Brasov se afla intr-o veche casa patriciana, cu spatii boltite si picturi murale recuperate. Aceasta delicatete trebuia pastrata. Pentru conceperea mobilierului am utilizat forme inspirate din epoci trecute, familiare casei, puse in opera insa cu materiale moderne. Mobilierul raspunde particularitatilor incaperilor, creeaza ambiante diferite pentru fiecare spatiu si este in acelasi timp suport pentru sistemul de iluminat, eliberand astfel tavanul boltit", a declarat arhitectul Johannes Bertleff.

Casa la parterul careia a fost amenajata libraria, cunoscuta in Brasov drept casa Albrich-Hiemesch, se afla pe latura sudica a Pietei Sfatului, langa Biserica Neagra, si este una dintre cele mai vechi cladiri ale orasului, o lespede aflata in subsol dezvaluindu-i inceputurile in 1566. A fost unul dintre imobilele de patrimoniu care au avut de suferit, prins intr-un anevoios proces de retrocedare. Lucrurile au fost insa repede decise dupa clarificarea situatiei si intrarea in proprietatea Bisericii Evanghelice din Brasov. Intreaga cladire va deveni un centru cultural: la parter o librarie, la etaj un muzeu cu exponate ale bisericii, la mansarda o galerie de arta cu expozitii temporare, iar curtea interioara va gazdui terasa unei cafenele literare.

Libraria a fost deschisa in toamna lui 2013.


Magheru One

S+B Gruppe a inaugurat la finalul lui 2012 cladirea de birouri Magheru One de pe bulevardul Magheru 1-3, dupa o investitie totala de 20 mil. euro. Proiectul de birouri a presupus consolidarea si restaurarea fostului bloc Jawohl din centrul Capitalei, o cladire de 4.000 mp, construita in 1936 de Constantin Angelescu, fost ministru secretar de stat.

Cladirea a fost inclusa de Wall-Street.ro in top 3 cladiri istorice restaurate in 2012. Proiectul de consolidare si restaurare al cladirii de birouri a fost acceptat si la Bienala de Arhitectura. Proiectul a fost realizat de arhitecta Luminita Macheon.


Cinema Victoria/Bela Lugosi, Lugoj

Reabilitare cinematografului Victoria / Bela Lugosi din Lugoj se numara de asemenea printre proiectele acceptate la Bienala. Proiectul a fost realizat de arhitectul Dan Idiceanu-Mathe.

Foto: redesteptarea.ro


Liceele Marton Aron si Segito Maria din Miercurea Ciuc

Reabilitarea liceelor Marton Aron si Segito Maria din Miercurea Ciuc este de asemenea printre proiectele acceptate la Bienala. Arhitectul este Zoltan Mathe.

Sursa foto: Fatadaanului.ro.




Citeste si