Pasionat de off-road, cu un brevet de pilot si fascinat de descoperirea locurilor salbatice din Romania, Sorin Visoianu, country manager al portofoliului de birouri si spatii logistice al Immofinanz transfera spiritul sau aventurier si in management, dintotdeauna placandu-i provocarile la nivel de business.

"Am o satisfactie nebuna sa preiau situatii dificile si sa le rezolv", marturiseste managerul. La un pranz linistit la Osteria Gioia, am discutat cu Sorin Visoianu despre planurile Immofinanz, proiectele care ar putea demara in curand, am savurat povestiri despre locurile salbatice descoperite facand off-road si am depanat amintiri de la primul job. Sorin Visoianu are in spate o cariera de peste 30 de ani in domeniu, experimentand toate fatetele industriei: de la primul job la bazinul carbonifer din Horezu in anii 1980, unde a ajuns inginer sef din al doilea an de stagiatura, la dezvoltare imobiliara. Din 2009, el a preluat functia de country manager pe office&logistic in cadrul Immofinanz.

Immofinanz detine in Romania noua cladiri de birouri (13,9% din totalul portofoliului de cladiri de birouri), cinci proprietati in zona de retail (10,2% din intregul portofoliu de retail) si trei proprietati logistice (3,3% din intregul portofoliu de logistica).

Vrem sa incepem proiectul logistic Log Center Mogosoaia

Despre piata imobiliara, Visoianu spune ca faptul ca au inceput sa se livreze produse noi pe piata este un semn bun. „Speram ca piata sa continue sa isi revina si analizam opotunitatile. Semnele pentru noi sunt mai evidente pe industrial si intentionam sa abordam un proiect logistic anul acesta, cel din Bucuresti, Log Center Mogosoaia. Proiectul se intinde pe 30 de hectare si va avea 140.000 de spatii logistice. Proiectul va fi etapizat”, spune Visoianu, care mentioneaza ca Immofinanz analizeaza inclusiv posibilitatea unei dezvoltari speculative. In proiectul din Mogosoaia partea de infrastuctura exista, existand inclusiv o cale ferata industriala trasa in perimetru. „Suntem optimisti cu privire la piata din Romania si ca dovada este faptul ca incepem proiectul pe partea de industrial”, a mai spus Visoianu.

In ceea ce priveste reconversia centrului comercial Armonia Arad in spatiu logistic, Visoianu spune ca va fi finalizata anul acesta si ca a fost atras deja un chirias in spatiu. „Industria la modul general se simte mai bine. Romania are inca un potential foarte mare pentru afaceri, exista forta de munca calificata, bine pregatita si spre deosebire de alte tari aici sunt vorbitori de limbi straine. Avem inventivitate, flexibilitate din partea oamenilor”, spune Visoianu.

„Pe segmentul logistic avem spatiile inchiriate”, a adaugat Sorin Visoianu.

Nu excludem oportunitati daca se situeaza sub costul nostru de dezvoltare

Sorin VisoianuIn ceea ce priveste segmentul de birouri, Visoianu spune ca piata chiriilor s-a stabilizat si considera ca in urmatoarea perioada vor fi tranzactii interesante pe acest segment. In ceea ce priveste noi investitii pe zona de office, Visoianu spune ca exista o portofoliu de terenuri care este analizat in permanenta si „la momentul potrivit suntem pregatiti sa le abordam”. In ceea ce priveste o declaratie recenta a managerul care spunea ca isi doreste si o cladire din CBD in portofoliu, Visoianu spune ca „vrem un portofoliu destul de variat astfel incat sa oferim toata gama de produse, sa raspundem la toate cerintele si evaluam incontinuu oportunitatile din piata. Bineinteles suntem concentrati in mod deosebit pe propriile noastre proiecte, dar nu excludem nici oportunitati daca acestea apar, atata timp cat se situeaza sub costul nostru de dezvoltare”, spune Visoianu.

Pana la aparitia unei noi cladiri in portofoliu, Immofinanz ramane inca cel mai mare proprietar de birouri de pe plan local. Ce va insemna plecarea Orange din Iride Business Park? „Nu as vrea sa comentez pe un singur chirias. Preocuparea noastra este sa revenim la gradul de ocupare de 90% pe care l-am avut. Sunt multe tranzactii si consolidari pe care le-am incheiat si in permanenta suntem in discutii cu potentiali chiriasi”, spune Visoianu, care mentioneaza ca abordarea companiei este pentru portofoliu. „Avem un portofoliu foarte variat si orice oportunitate este prezentata pentru a vedea ce li se potriveste cel mai bine clientilor”, a mai spus Visoianu. „Politica noastra e indreptata catre client si toata abordarea noastra este ca atare. Nu ne limitam la a aborda relatia doar strict pe inchiriere incercam sa aflam specificul businessului, conceptul operational si profitand de portofoliul nostru sa gasim proprietatea care sa i se potriveasca cel mai bine. Incercam sa oferim multe servicii: un space planning gratuit, platforma online la care se vad disponibilitatile de spatii. Serviciul de concierge se vrea un sprijin pentru utilizatorul final, angajatul clientului nostru”, spune Visoianu.

Cum functioneaza pana acum serviciul de concierge? „ Cele mai utilizate categorii de servicii sunt cele de curatatorie, spalare auto si livrare de flori. A fost inclusiv cineva care a vrut sa testeze limitele serviciului si a comandat o savarina pe care a platit-o cu un card cu plata in rate”, povesteste zambind Sorin Visoianu. In ceea ce priveste lucrarile de refurbishment, Visoianu spune ca asta este o preocupare permanenta, iar cea mai recenta lucrare incheiata a fost pentru una dintre cladirile din Iride.

Dupa absolvire a ajuns pe santier cu sute de oameni in subordine

Sorin Visoianu a debutat in campul muncii la inceputul anilor ’80, dupa absolvire. Primul sau loc de munca a fost in Oltenia, unde se infiinta bazinul carbonifer Horezu, un proiect amplu cu foarte multe investitii extinse pe mai multe zone: blocuri de locuinte, constructii speciale, spatii industriale. „Am avut sansa sa lucrez in acest domeniu inca de la absolvire. Am fost intr-o situatie oarecum privilegiata pentru ca de la terminarea facultatii si pana acum am putut experimenta toate ipostazele specifice domeniului”, spune Visoianu, care are un background tehnic, fiind inginer de profesie. Visoianu a lucrat intai pe partea de investitii industriale atat ca beneficiar, cat si ca executant, apoi timp de 5 ani a activiat in proiectare si cercetare tot pe zona industriala, a umat apoi consultanta si project managementul si a ajuns ulterior si in dezvoltare imobiliara, lucrand pentru Sema Parc. In ultimii 5 ani s-a ocupat de portofoliul logistic si de birouri din Romania si Bulgaria al Immofinanz.

Sorin Visoianu
Visoianu explica ca acest periplu prin toate fatetele acestui domeniu aduce si o satisfactie pentru ca reusesti sa ai si o alta perspectiva.
Lucrand in domeniu o perioada destul de lunga si pana in Revolutie il intreb pe seful pe birouri al Immofinanz cum a fost pentru el ca manager aceasta trecere la capitalism. „Din punct de vedere profesional nu am simtit diferente, cine dorea isi putea face si atunci meseria. Imi amintesc ca la terminarea facultatii toata lumea alerga dupa un loc caldut. Cineva cu o anumita pozitie si influenta la aceea data m-a sfatuit atunci. M-a intrebat ce-mi doresc. Eu i-am spus ca vreau sa invat, sa fiu implicat direct in proces, doream aplicabilitate. Si atunci el m-a sfatuit. Mi-a spus ca in zona respectiva este un proiect national foarte important, ca nimeni nu se inghesuie si m-am dus acolo. Am avut biroul in baraci ani de zile. Locuiam in casute de lemn”, povesteste Visoianu. Era vorba despre infiintarea bazinului carbonifer Horezu, locul in care din anul 2 de stagiatura, cu dispensa, devenise inginer sef si avea sute de oameni in subordine. „Cine dorea sa faca putea si in acei ani. A fost o experienta foarte buna. Am avut ocazia sa vad lucruri, sa stau si in afara. Diferenta mare de dupa Revolutie a fost cea tehnologica si de dezvoltare a societatii. Dupa anii '90 aveam o mare satisfactie pentru ca puteam folosi materiale noi, tehnologii noi”, a explicat Sorin Visoianu, care admite insa ca au existat si locuri in care intr-adevar nu se putea face nimic in aceea perioada.

La nivel de management, Visoianu spune ca bineinteles exista diferente mari pentru ca atunci lucrurile nu se judecau din perspectiva profitabilitatii. „Cand vorbim de obiective industriale atunci regulile, disciplina si responsabilitatea erau mult mai mari. Ca proiectant spre exemplu atunci nu-ti puteai permite sa supradimensionezi, trebuia sa fii econom si in acelasi timp ceea ce gandeai trebuia sa reziste si sa fie functional. Trebuia sa te apropii mult de acel optim. In prezent proiectantii pot sa supradimensioneze putin ca sa doarma mai linistiti”, spune Visoianu.

Din perspectiva sefului pe birouri si logistic al Immofinanz Romania se afla de la Revolutie incoace intr-un proces permanent de imbunatatire, de ajustare. „Este un proces continuu care merge spre bine. Partea de infrastructura a ramas in urma si sper sa fie un lucru serios luat in seama de acum. Ramanand in spectrul politic, orice investitor isi doreste stabilitate si predictibilitate”, a punctat Visoianu.

Pe plan profesional un manager depinde foarte mult de echipa lui

Pe plan profesional, Sorin Visoianu este convins ca un manager depinde foarte mult de echipa lui. „Eu sunt un jucator de echipa. Imi plac sedintele de brainstorming, ca fiecare sa fie provocat, sa vina cu idei”, spune managerul Immofinanz. Care este secretul unui sedinte eficiente de brainstorming? „Depinde ce rezultat vrei de la sedinta. Nu sunt adeptul sedintelor lungi si inutile. Nu sunt de acord sa participe cei care nu au legatura si responsabilitati legate de tema respectiva si in general consider ca toata lumea trebuie provocata. Mie imi plac provocarile si spritul acesta l-am transmis si in echipa pentru ca in gasirea solutiilor gasesti si satisfactie si motivatie. Este foarte important sa nu inhibi nicio opinie, chiar si un rebel poate veni cu o scanteie care se poate dovedi fantastica”, considera Visoianu.

sorin visoianuVisoianu spune ca in mare parte s-a implicat personal in recrutarile din echipa si ca in permenenta daca este nevoie se fac ajustari. „Important este sa ramana in echipa spiritul de echipa si motivatia. Un job trebuie sa aiba in spate si o placere altfel nu poti da din tine tot ce ai mai bun”, spune Visoianu.

Am o satisfactie nebuna sa preiau situatii dificile si sa le rezolv.

Il intreb pe managerul in ce masura sunt promovate programele de internship in companie. „Mi-a placut intotdeauna si am urat in egala masura ideea de a cere experienta pentru orice pozitie, chiar si pentru cele mai putin importante. Cand mai poate avea o persoana sansa sa arate ca poate? Cred ca un tanar absolvent poate fi capabil sa performeze si am fost deschis intotdeauna. Apropo de diferentele de inainte si dupa Revolutie, cand am trecut la business-ul privat imi aduc aminte ca a fost o schimbare de tactica. In perioada comunismului chiar si persoane mai putin capabile erau tinute in structuri, care erau umflate. Dupa Revolutie multi veneau cu CV-uri pline, dar cu mentalitati invechite si mi-a placut sa iau oameni tineri, proaspeti, care nu erau contaminati cu aceea mentalitate veche. Ce am experimentat eu in comunism era o exceptie, dar in general spiritul de economie libera si competitia nu existau”, povesteste Visoianu.

Managerul Immofinanz isi aminteste chiar ca la un moment dat cand trebuia sa proiecteze un proiect rezidential de lux pentru care dorea altceva, iar proiectantii cu vechime nu reuseau sa iasa dintr-o zona deja batatorita, a lucrat cu un tanar proaspat absolvent pentru a concepe designul, iar o echipa de proiectanti cu vechime s-a ocupat de implementare.

Monotonia si rutina nu au nimic de-a face cu activitatea noastra curenta

Managerul Immofinanz mentioneaza ca fiecare zi este altfel in acest domeniu si ca in afara de sedintele de raportare nu exista nimic repetitiv in activitate. „Daca ai de negociat cateva tranzactii fiecare este altfel, ai in fata oameni din alte culturi organizationale, cu alte interese, alte perspective, alte planuri de afaceri. Monotonia si rutina nu au nimic de-a face cu activitatea noastra curenta”, spune Visoianu. In ceea ce priveste situatiile conflictuale care pot aparea, managerul Immofinanz spune ca trebuie sa ai abilitatea sa intelegi bine pe fiecare si sa abordeze lucrurile cu empatie. „Si catre colegi am incercat sa imprim aceasta dorinta de a rezolva situatii dificile prin solutii out of the box. Asta iti da motivatia”.

Firea pregatita oricand pentru o provocare a managerului se observa si in pasiunile sale: face off-road, are brevet de pilot pentru aeronave usoare. „Imi place sa merg in salbaticie. Am microbul de a iesi in natura, imi place sa gasesc trasee. Fac off-road, insa de agrement, nu extrem. Am o licenta de zbor pentru aeronave usoare si mai pilotez. Este foarte relaxant zborul, acolo nu te gandesti la nimic, ai libertate totala. In indoor, muzica ma delecteaza cel mai mult. Cand sunt singur acasa ma prinde si 3 noaptea ascultand muzica. Ascult toate genurile, de la clasica la folclor autentic", povesteste managerul. De pilotaj este legat si cel mai frumos cadou primit de manager, fostii colegi de la River Invest facandu-i cadou de ziua lui o casca de aviator de piele si ochelarii aferenti.

Anul acesta managerul nu a apucat sa faca inca nici off-road, nici pilotaj. „De obicei imi rezerv placerile acestea pentru primavara sau toamna cand este o temperatura mai placuta. Nici vacantele nu mi le iau vara”, spune Visoianu. Anul acesta managerul are planificata o vacanta intr-o oaza din Sahara in noiembrie. „Ne-am propus sa mergem in noiembrie intr-o oaza in Sahara pentru o saptamana. Anul trecut de Anul Nou am luat pentru prima oara contact cu desertul si m-a fascinat”, a explicat managerul Immofinanz.

In ceea ce priveste traseul preferat pe care l-a descoperit in Romania, Visoianu spune ca fiecare are sarmul lui, insa a fost intr-adevar impresionat de o excursie la nord de Vadu. „Am fost impresionat si pentru ca a fost total diferita de toate celalalte. La nord de Vadu, la malul marii, pe o fasie de uscat salbatica, am avut privilegiul intr-o toamna tarzie ca la Gura Portitei sa depuna marea nisip pe bucata care face legatura intre lac si mare. Este de-a dreptul fantastic”, spune Visoianu, care remarca ca acest spirit aventurier si in cautare de noi provocari din viata personala se reflecta si in abordarea lui fata de business.

„Asta face parte din personalitatea mea si se reflecta si la birou. Daca mi-ar zice cineva ca sunt unicul pe piata as intreba care este rostul. Competitia este extraordinara pentru ca creaza progres si iti ofera satisfactie. Ce poate fi mai placut decat sa lupti si sa castigi lupta”, a declarat Visoianu.

Nota de plata

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri