In citiva ani, populatia nu va mai putea sa vinda, sa inchirieze sau sa construiasca o casa daca imobilul nu va avea certificat energetic.
Certificatul energetic se elibereaza de catre administratia publica locala de unde proprietarul este arondat. Legea nu a intrat inca in vigoare, dar populatia poate depune documentatia si poate obtine eliberarea certificatului energetic de pe acum, ne-a spus Dan Berbecaru, vicepresedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC). Legea, care a fost elaborata pentru a ne alinia cerintelor Uniunii Europene, va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2007 si va fi aplicabila din 2009 dupa unii, din 2010 dupa altii.

Primul pas pentru intocmirea certificatului energetic este completarea unei cereri-tip la Directia de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul primariei de unde fiecare proprietar face parte. Cererea contine caracteristici ale constructiei, printre care suprafata totala a pardoselii spatiului incalzit, precum si tipul cladirii. Proprietarul va mai mentiona in aceasta si sursa principala de incalzire, tipul instalatiei de incalzire, precum si caracteristicile instalatiei de apa calda de consum. Daca nu va avea un astfel de certificat, proprietarul nu va putea vinde sau inchiria locuinta. Agentii imobiliari spun ca acesta va afecta si preturile locuintelor, deoarece vor fi preferate cele care au acest certificat. Din 2009, trebuie sa aiba certificat energetic fiecare cladire care se construieste sau se tranzactioneaza, spune Laszlo Borbely, ministru delegat pentru Lucrari Publice.

Nivelul urmator

Pentru pasul urmator, proprietarul trebuie sa gaseasca un auditor energetic care poate fi persoana juridica sau persoana independenta. Rolul auditorului energetic este de a face expertiza tehnica a cladirii si de a intocmi un un raport de expertiza energetica a cladirii. Expertiza tehnica presupune masurarea suprafetelor cladirii, controlul anvelopei cladirii, confruntarea facturilor la utilitati si multe altele. Raportul stampilat si semnat de catre auditor va fi depus la primarie, unde se va primi un numar de inregistrare. Pretul pentru eliberarea unui certificat energetic variaza, in functie de suprafata cladirii, intre unu si patru euro metrul patrat.

Daca suprafata este mai mica, pretul va fi mai mare, cu cit suprafata este mai mare, cu atit si pretul va fi mai redus, a mai spus Dan Berbecaru. De asemenea, pretul va scadea daca suprafata este repetabila, cum este cazul apartamentelor de bloc sau al celor care detin mai multe proprietati. Eliberarea certificatului energetic se face numai catre proprietarul sau administratorul cladirii, adica un administrator va putea scoate certificat energetic pentru toata scara. Eliberarea actului fara de care cladirea nu va putea fi construita, vinduta sau inchiriata va dura 30 de zile. Celor 30 de zile cit dureaza eliberarea certificatului de la primarie li se mai adauga inca doua sau trei saptamini, timp necesar auditorului pentru intocmirea raportului energetic, a precizat Dan Berbecaru.

Nota pe doua pagini

Certificatul energetic va contine date despre starea termica si energetica a cladiri si a instalatiilor aferente, precum si indici specifici vizind utilizarea rationala si eficienta a cladirii ca urmare a aplicarii unor solutii de reabilitare si modernizare energetica. Actul energetic este compus din doua pagini. Prima pagina contine nota data de catre auditor, care incepe de la 10 la 100. Spre exemplu, o nota de 76 va insemna ca acea cladire are o eficienta energetica foarte redusa.

Un cumparator va vedea in ce situatie se afla cladirea studiind certificatul energetic si va sti la ce sa se astepte sau cum sa faca sa mai scada din pretul facturilor la utilitati. O cladire cu un coeficient energetic bun trebuie sa aiba in jur de nota 95, a mai spus vicepresedintele AAEC. Pagina a doua specifica nota pe care cladirea ar putea-o obtine in cazul in care ar fi luate masurile prevazute de catre auditor. Eficienta unei cladiri poate fi scazuta de unele lucruri minore care pot fi remediate usor. Printre acestea figureaza usa de la intrare a cladirii care nu se inchide automat si ramine deschisa mai tot timpul, gemurile si usile care nu se inchid bine etc.

Zece ani de valabilitate

Certificatul energetic odata eliberat va fi valabil timp de zece ani, desi expertii sustin ca perioada este prea mare.

AAEC a propus ca certificatul energetic sa fie valabil doar cinci ani, pe motiv ca o cladire se depreciaza mai repede de zece ani. Dupa cinci ani, certificatul nu va mai arata adevarata eficienta termica a cladirii, a amintit Dan Berbecaru. La cladirile sociale cu arii mai mari de 1.000 de metri patrati certificatul energetic va trebui afisat astfel incit sa il vada toata lumea. In scoli, spitale etc., certificatul energetic va fi afisat in locuri publice pentru ca populatia sa vada pe ce sint cheltuiti banii nostri. Asa se va vedea care director de institutie este gospodar si care nu, in functie de nota energetica a cladirii, a completat Dan Berbecaru. Persoanele care nu intentioneaza sa isi vinda sau sa inchirieze casa pot sta linistite, intrucit nu sint obligate sa aiba astfel de certificate energetice. In prezent, numarul auditorilor energetici din toata tara se ridica undeva la 114. In fiecare an mai apar in jur de 40 de auditori energetici. AAEC organizeaza cursuri de specialitate pentru a se ajunge la numarul optim care, potrivit lui Dan Berbecaru, ar fi undeva la 200 de auditori.

Sursa: http://cotidianul.ro/index.php?id=5355&art=130&cHash=6a2c65530a

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri